Charles Dickens: Huomioita Amerikasta

Huomioita Amerikasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pittsburgh muistuttaa Englannin Birminghamia, tai ainakin paikalliset sanovat niin. Jos ei oteta lukuun katuja, puoteja, taloja, vankkureita, tehtaita, julkisia rakennuksia ja väestöä, se saattaa pitää paikkansa.

Vuoden 1842 alussa kolmissakymmenissä ollut Charles Dickens ei ollut enää mikään aloitteleva kirjailija: hän oli ehtinyt julkaista jo muun muassa Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit, Oliver Twistin ja Nicholas Nicklebyn elämän ja seikkailut – melkoinen tuotanto kenelle tahansa! Nyt oli vuorossa peräti puolen vuoden matka uuteen maailmaan, Amerikkaan, sillä kiinnostihan englantilaisia se, millaiseksi nuori valtio oli kehittynyt itsenäisyytensä ensimmäisten vuosikymmenten mittaan.

Dickens uhraa matkakirjastaan paljon tilaa itse matkustamiselle, mutta toki siihen on syynsä. 1840-luvulla matkanteko oli vaivalloista ja hidasta. Dickensin seurue siirtyy niin laivoin, junin, postivaunuin ja millä nyt vain ikinä paikasta toiseen pääsevätkään. Matkanteon rasitukset purkautuvat Huomioita Amerikasta -teoksen sivuilla humoristissävyisinä kommentaareina. Aika yläluokkaisena hahmonahan Dickens omasta näkökulmastaan lukijalle näyttäytyy.

Koska lännen höyryalukset räjähtelevät yhden tai kahden viikkotahtiin matkustuskauden aikana, on suositeltavaa koota näkemyksiä kulloinkin laiturissa olevien, oikeaan matkakohteeseen kulkevien paattien suhteellisesta turvallisuudesta.

Pääasia Dickensin Amerikan-matkalla on kuitenkin ottaa selvää siitä, kuinka Yhdysvaltain yhteiskunta toimii. Köyhyydestä ja heikommuudesta sydämeenkäyvästi muussa tuotannossaan kirjoittava Dickens vierailee monenlaisissa laitoksissa: sairaaloissa, vankiloissa, hoitolaitoksissa, tehtaissa ja niin edelleen. Hänen huomionsa ja pohdintansa ovat syvän inhimillisiä ja empaattisia. Kylmää rahantekoa Dickens arvostelee rajusti. Mutta olemmeko oppineet vielä lähes 200 vuodessakaan mitään?

Oma lukunsa on Dickensin suhtautuminen orjuuteen, joka vielä kirjan kirjoittamisen aikaan oli täyttä arkea monin paikoin Amerikassa. Dickens on järkyttynyt ja tuomitsee orjien välineellistämisen ja epäinhimillisen kohtelun suoraan, ilman mitään epäilystä hänen omasta kannastaan asiaan.

Huomioita Amerikasta täydentää Charles Dickensin kirjailijakuvaa, ja onkin hienoa, että vielä 2000-luvulla Savukeitaan Ville-Juhani Sutinen on kiinnostunut tästä historiallisesta matkakirjasta niin paljon, että on sen saatavillemme kääntänyt. Hatunnosto tästä kulttuuriteosta! Kaikkineen Huomioita Amerikasta oli terävä kannanotto, jonka antama kuva Amerikasta 1840-luvulla on historiallisena dokumenttina kiinnostava, ja jonka sisältö ei suinkaan ole kaikilta osin vieläkään vanhentunut. Kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...