Pompeijin iloiset päivät

Juha Kulmala: Pompeijin iloiset päivät

Turkulaisen runoilijan Juha Kulmalan (s. 1962) neljäs kokoelma Pompeijin iloiset päivät tuntuu äijämäiseltä runoudelta. Siinä on rujoa karheutta, beat-runouteen viittaavaa sykettä, ehkä jotenkin yleisdarrainen vaikutelma: maailma näyttäytyy kokoelman nimen iloisten päivien sijasta sarkastisena, synkkänä ja epäreiluna vyörynä. Vyörytystä Kulmalan... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf: Päiväkirja 5

Virginia Woolf: Päiväkirja V

Virginia Woolfin merkillinen, levoton, luova ja kärsivä elämä on vääjäämättömästi lähestymässä loppuaan – senhän me lukijat tiedämme, ja kirjailija itsekin arvelee vuonna 1937, että hänellä on vain kymmenen vuotta elämää jäljellä, mikä sekin on jo optimistinen arvio... Joka tapauksessa Woolfilla on 1930-luvun loppuvuosina kaksikin kiihkeää kirjoitu... Lue koko vinkki »
Jumala ja valtio

Mihail Bakunin: Jumala ja valtio

Mihail Bakuninin vuonna 1882 julkaistu Jumala ja valtio on yksi merkittävimmistä anarkistisista manifesteista. Bakunin argumentoi tässä lyhyessä ja kesken jääneessä kirjassaan, että monoteistinen jumala ja ylipäätänsä jumalausko ovat pohja hierarkkiselle yhteiskuntajärjestykselle. Tämän takia jumaliin ei pidä uskoa. Bakunin tiivistää tämän lause... Lue koko vinkki »

Pirkko Lindberg: Fukushima ikuisesti

Reaktorionnettomuus on kertaus sille mikä tapahtui Hiroshimassa 1945. Ja se mikä tapahtui Fukushimassa on muistutus siitä opetuksesta jonka Hiroshima meille antoi, mutta jota meillä ei ollut ymmärrystä painaa mieleemme. Kenzaburo Oe (Nobel-palkittu kirjailija) Fukushima ikuisesti on hieman toisenlainen matkakertomus. Pirkko Lindbergin johdol... Lue koko vinkki »
Elä tai kuole

Anne Sexton: Elä tai kuole : Valitut runot

Amerikkalainen Anne Sexton (1928-1974) oli yksi ikäpolvensa ja miksei myöhempienkin aikojen suosituimpia ja luetuimpia runoilijoita maassaan. Suomessa hän on tullut tunnetuksi melko vähän; yleensä häntä on pidetty vain Sylvia Plathin ystävänä, mikä sekin vaikuttaa ainakin Plathin päiväkirjojen ja kirjeiden valossa vähän liioitellulta. Naiset toki t... Lue koko vinkki »

Nanao Sakaki: Syödään tähtiä!

Nanao Sakakin (1923–2008) Syödään tähtiä! on ehdoton suositukseni kaikille hipeistä ja boheemielämästä kiinnostuneille lukijoille. Nanao Sakakia voi hyvällä omallatunnolla kutsua japanilaisen hippiliikkeen isäksi. Hän sai voimansa luonnosta, ihmisistä ja kävelystä. Pummin elämä kaupungissa ja tutkimusretket maailmalla olivat Sakakin avaimet runoute... Lue koko vinkki »
Mitä Jussi Halla-aho tarkoittaa?

Ville Hytönen: Mitä Jussi Halla-aho tarkoittaa?

Mitä Jussi Halla-aho tarkoittaa? on esseekokoelma, joka pyrkii valottamaan Perussuomalaisten tuoreen puheenjohtajan ideologiaa. Kuten voitte huomata kustantajasta, tämä teos sisältää paljon Jussi Halla-ahoa vastustavien kirjoittajien tekstejä. Välttelin pitkään tätä teosta, kustantamon ja kirjan luonteen takia, mutta ajattelin, että tässä kirjas... Lue koko vinkki »

Xavier de Maistre: Matka huoneeni ympäri ja Öinen tutkimusmatka huoneessani

Savoijilainen kreivi Xavier de Maistre tuomittiin vuonna 1790 Torinossa 42 päiväksi kotiarestiin, koska hän oli osallistunut kaksintaisteluun. Mutta hänpä ei ajatellut viettää arestiaikaansa jouten – kaikkea muuta! Toimelias kreivi päätti lähteä matkalle. Kyllähän nyt asuinhuoneen kiertämiseen täytyy kuusi viikkoa varata. Pitkä muttei ehkä kovin va... Lue koko vinkki »
Sarajevolainen Marlboro

Miljenko Jergović: Sarajevolainen Marlboro

Novellikokoelman punaisena lankana on Sarajevo. Kokoelma on julkaistu 1994, Jugoslavian hajoamissotien aikaan. Niinpä se kertookin paljon siitä, miten sota ihmisiin vaikutti. Ei suoraan sotatoimista, niinkään, vaan kaikesta siinä ympärillä. Jergović on kirjailijana runollinen, kuvia maalaileva. Lyhyet novellit piirtävät katkelmia ja tunnelmia Sa... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf: Päiväkirja 4

Virginia Woolf: Päiväkirja IV

Kustannusyhtiö Savukeitaan suurtyö, Virginia Woolfin päiväkirjojen suomentaminen, on nyt ehtinyt neljänteen eli toiseksi viimeiseen osaan. On pakko myöntää, että ensimmäisten osien kahlaaminen tuntui enemmän tai vähemmän voimia kysyvältä, mutta nyt on luku-urakka huomattavasti helpottunut työn edetessä. Virginian ja Leonardin persoonat alkavat tull... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf Päiväkirja 3

Virginia Woolf: Päiväkirja III

Virginia Woolfin päiväkirjat jatkuvat edelleen. Nyt käsillä oleva teos kattaa vuodet 1926­–1930; tänä aikana Woolf kirjoitti useita tunnetuimpia teoksiaan: romaanit Majakka (1927) ja Orlando (1928) sekä essee Oma huone (1929). Kauden loppupuolella hän kirjoitti myös Aallot­-romaanin, joka kulki pitkään työnimellä Koit. Se ilmestyi sitten seuraavan ... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf: Päiväkirja 2

Virginia Woolf: Päiväkirja II

”Tajusin juuri, että harjoittelen kirjoittamista tässä päiväkirjassa: soitan asteikkoja & kokeilen tiettyjä keinoja”, kirjoittaa Virginia Woolf päiväkirjaansa vuoden 1924 lopulla. Hän on juuri saamassa valmiiksi yhden tunnetuimmista kirjoistaan eli Rouva Dallowayn ja on vähän aikaa sitten muuttanut Richmondista keskelle Lontoota. Päiväkirjoj... Lue koko vinkki »
Morfiini ja muita kertomuksia

Mihail Bulgakov: Morfiini ja muita kertomuksia

Mihail Bulgakov tunnetaan meillä parhaiten klassikkoromaanistaan Saatana saapuu Moskovaan, mutta onpa hänellä sentään muutakin tuotantoa. Morfiini ja muita kertomuksia on laadukas valikoima osin omaelämäkerrallisesta materiaalista kasattuja novelleja, jotka kääntäjä Mika Rassi on valinnut ja taustoittanut. Niminovelli Morfiini on teoks... Lue koko vinkki »
Sentimentaalinen matka

Laurence Sterne: Sentimentaalinen matka

Laurence Sternen pääteos oli riemastuttavan sekoileva Tristram Shandy : elämä ja mielipiteet. Kirjan ilmestymisen jälkeen Sterne lähti hoidattamaan terveyttään Ranskaan ja Italiaan. Tarkoituksena hänellä oli kirjoittaa jatkoa teokselleen. Sentimentaalisesta matkasta ehti ilmestyä kaksi ensimmäistä osaa ennen kirjailijan kuolemaa vuonna 1768. V... Lue koko vinkki »
Virginia Woolf: Päiväkirja 1

Virginia Woolf: Päiväkirja I

Virginia Woolf (1882–1941) oli yksi 1900-­luvun merkittävimpiä kirjailijoita; hänen asemaansa modernistina on verrattu muiden muassa James Joyceen. Savukeidas-­kustantamo on viime vuosina kunnostautunut Woolfin teosten kääntäjänä ja on nyt aloittanut merkittävän työn hänen päiväkirjojensa parissa. Woolfin päiväkirjat, jotka sisältävät yhteensä noin... Lue koko vinkki »

Olavi Ruitlane: Nainen

Voi Luoja, jos olisit vielä tunnin verran pystynyt pitämään hänen jalkansa yhdessä, niin olisin ehtinyt aamun ensimmäiseen bussiin ja pelastunut. Runoilija joutuu suhteeseen naisen kanssa. Hän ei alusta alkaenkaan pidä oikeastaan mistään naisessa, mutta niin vain vähitellen syntyy lapsi, mennään naimisiin, käydään vieraissa, riidellään ja erota... Lue koko vinkki »

Putte Wilhelmsson: Turmio ja perikato

Muutama vuosi sitten tuttavani kysyi minulta, minkä kirjan haluaisin joululahjaksi. Pyysin Putte Wilhelmssonin Turmiota ja perikatoa. Jouluaattona sitten paketista löytyi Dan Brownin Kadonnut symboli. Kauhu! Inho! Tyrmistys! Entä mikä oli selitys? ”Onhan se melkein sama.” Dan Brown sai aikaan niin kamalan trauman, etten voinut ajatella Wilhelmss... Lue koko vinkki »

Elina Teerijoki: Sata ruokaa tähteistä

Olin innoissani saadessani Elina Teerijoen Sata ruokaa tähteistä -kirjan käsiini, sillä kuten varmasti myös monilla muilla, meidänkin jääkaappimme pursuaa erilaisia ruoantähteitä. Elina Teerijoki kertoo kirjansa esipuheessa kirjan tarkoituksen olevan ekologisen ja taloudellisen ruoan laittaminen hyödyntämällä kaappien ylijäämäruoat mahdollisimman h... Lue koko vinkki »

Timo Hännikäinen: Ilman

Kapitalismiin kuuluu, että toisilla on paljon ja toisilla ei ole mitään. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. 1900-luvun aikana vähitellen tapahtuneessa yhteiskunnan seksuaalisessa liberalisoitumisessa kapitalismin lait alkavat päteä myös seksiin ja seksuaalisuuteen. Joillekin kumppaneita riittää, jotkut joutuvat olemaan yksin. Timo Hännikäisen ... Lue koko vinkki »

Daniil Harms: Perinpohjainen tutkimus

Venäläinen Daniil Ivanovitš Juvatšov (1906-42) käytti kymmeniä peitenimiä, ahkerimmin tuota englannilta kalskahtavaa Daniil Harmsia. Hän kuului pietarilaisiin avantgardisteihin, jotka 1920-luvulla perustivat Todellisen taiteen yhdistyksen (OBERIU). Sen ohjelmana oli kanonisoitujen taiteen tekemisen tapojen hylkääminen ja vallitsevan maailman todell... Lue koko vinkki »