Xavier de Maistre: Matka huoneeni ympäri ja Öinen tutkimusmatka huoneessani

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Savoijilainen kreivi Xavier de Maistre tuomittiin vuonna 1790 Torinossa 42 päiväksi kotiarestiin, koska hän oli osallistunut kaksintaisteluun. Mutta hänpä ei ajatellut viettää arestiaikaansa jouten – kaikkea muuta! Toimelias kreivi päätti lähteä matkalle. Kyllähän nyt asuinhuoneen kiertämiseen täytyy kuusi viikkoa varata. Pitkä muttei ehkä kovin vaivalloinen matka kirvoitti mainion matkakertomusparodian Matka huoneeni ympäri.

Muutamia vuosia myöhemmin de Maistre on pyyhkimässä Torinon pölyt lopullisesti jaloistaan, kun venäläis-itävaltalaiset joukot ovat sotaretkellä Alpeilla. De Maistre liittyy venäläisten mukaan, mutta sentimentaalinen hetki viimeisenä iltana vanhassa Torinossa on riittävä syy laittautua hieman lyhyemmälle, vain neljän tunnin mittaiselle, tutkimusmatkalle omassa huoneessaan. Teos Öinen tutkimusmatka huoneessani ilmestyi vasta yli neljännesvuosisata myöhemmin, 1825, ja se on kypsän mielen harkittu huumoripalanen.

Kummassakin kirjassa (jotka Savukeidas on julkaissut kätevästi yksissä kansissa) on vahva asiasta poikkeamisen henki, ja riemukas pilailu milloin minkäkin asian ympärillä – asiatyyli toki koko ajan säilyttäen! – täyttää sivut. Lähimpinä vertailukohtina mieleeni tulevat Laurence Sternen teokset, Sentimentaalinen matka eritoten. Matka huoneeni ympäri on selvästi nuoren filosofoivan mielen tuotos kiinnostavine sielullis-materialistine pohdintoineen. Öinen tutkimusmatka huoneessani puolestaan on maailmoja syleilevän romanttinen, ja kokonaisuutena ehkäpä edeltäjäänsä onnistuneempi. Kaikkiaan teokset täydentävät erinomaisesti toisiaan, minkä vuoksi myös erityiskiitos niiden pakkaamisesta yhdeksi niteeksi.

Jos kahdensadan vuoden takainen huumori on “sinun juttusi”, kannattaa tähän teospariin ehdottomasti tutustua. Ja vaikkei olisikaan, vielä, niin kannattaa antaa mahdollisuus. Minä viihdyin muutamia iltoja Xavier de Maistren kyydissä mitä parhaimmin!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...