Valon aseet

Ken Follett: Valon aseet

Ken Follettin Valon aseet jatkaa Follettin fiktiiviseen Kingsbridgen kaupunkiin sijoittuvaa historiallisten romaanien sarjaa. Valon aseet on sarjan viides, itsenäinen osa.  Valon aseet sijoittuu teollisen vallankumoukseen Englantiin. Sal on kehrääjä, joka menettää aviomiehensä onnettomuudessa. Kit on Salin älykäs poika, jolla on insinöörin mieli... Lue koko vinkki »
Oikeus rakkauteen

Jonas Gardell: Oikeus rakkauteen

Mutta yhden tietyn piirteen mukainen homoseksuaali ei voi kuitenkaan koskaan olla. Onnellinen. Romaanin Oikeus rakkauteen alkuosassa Pontus Wikner kirjoittaa näin muistelmissaan. Hän elää 1800-luvun puolivälissä, mitä suurimmassa määrin salattuna, nykyajan termein kaapissa olevana, homoseksuaalina. Kärsineenä, onnettomana, mutta kuitenkin kiihk... Lue koko vinkki »
Valtioaamun aika

Kristiina Kalleinen: Valtioaamun aika : Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863

Suomen historian ajanjakso 1800-luvun alusta 1860-luvulle jää yleensä sitä seuranneen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun muutoksen ja murrosten jalkoihin. Laajempi kiinnostus johtaa myös kattavampaan kirjalliseen tuotantoon ja siksi 1800-luvun alkupuoliskoa käsittelevää tietokirjallisuutta on myös huomattavasti vähemmän saatavilla kuin isoja mulli... Lue koko vinkki »
Kenen Kalevala?

Juha Hurme: Kenen Kalevala?

Elias Lönnrot sommitteli Kalevalan, mutta onko Kalevala totuus suomalaisesta muinaisperinteestä? Kirjailija Juha Hurmeella on tähän selkeä vastaus: ei ole. Kalevala on huolellisen pohjatyön tehneen taiteilijan erinomainen taideteos, kansallisen identiteetin ja nousevan suomalaisen kulttuurin kivijalaksi syystäkin korotettu eeppinen runoelma, mutta ... Lue koko vinkki »
Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Tämä kirja kiinnosti, koska Tigerstedtin suku vaikuttaa Kouvolan Elimäellä. On kuin olisimme jotenkin "tuttuja" ja ainahan on tiedettävä, miten naapurilla menee. Lisäksi minua on aina harmittanut, kun joku ei eläessään saa mitään kunnioitusta ja saa tekosistaan mainetta vasta kuoleman jälkeen. Kukaan ei siis oikein tiennyt, kuka suomalainen keks... Lue koko vinkki »
Kimalaisten kirja

Vappu Kannas: Kimalaisten kirja

Uskoisin, että runoilija Emily Dickinsonin (1830–1886) nimi on monelle tuttu, mutta harvempi on lukenut hänen omalaatuista lyriikkaansa tai tutustunut hänen elämänvaiheisiinsa, joista onkin melko vähän varmaa tietoa. Kuulun itse selkeästi tähän ryhmään: Dickinson, tuo salaperäinen lyyrikko, on tuntunut aina kiinnostavalta, mutten ole oikein päässyt... Lue koko vinkki »
Rauniokaupungin lapset

Roope Lipasti: Rauniokaupungin lapset

Palavan kaupungin lapset kertoi Huldan, Jaakon ja Peterin seikkailuista Turun palon aikaan. Tarina ei kuitenkaan ole vielä ohi, vaikka Turku onkin jo maan tasalla, ja Kierosilmä-Kallekin kohtasi viime kirjassa loppunsa. Ketkun turkulaisilta varastamat aarteet nimittäin ovat edelleen teillä tietymättömillä, ja yritteliäillä lapsilla on tietysti vihi... Lue koko vinkki »
Paratiisi

Abdulrazak Gurnah: Paratiisi

"Jos maan päällä on helvetti, se on täällä." Kaukana paratiisista siis, kerrottakoon heti alkuun, kumottakoon kirjan nimi Paratiisi. Kahlaillaan pitkin itäisen Afrikan viidakkoja vaaroista piittaamatta kauppamatkoilla kylissä alkuperäiskansojen parissa. Matkoille mukaan lopulta on päässyt Yusuf, joka 12 vuoden iässä joutui velanpantiksi "setä" ... Lue koko vinkki »
Tunteiden palo

Hannu Salmi: Tunteiden palo : Turku liekeissä 1827

Yksi Suomen historian dramaattisista hetkistä koettiin 4. syyskuuta 1827, kun suurin osa Turun kaupunkia paloi maan tasalle. Tapahtuma paitsi järkytti aikalaisia, myös hävitti ison osan Suomen kirjoitettua historiaa, sekä siirsi Suomen poliittista ja kulttuurista painopistettä entistä vankemmin Helsinkiin. Kulttuurihistorijoitsija Hannu Salmi sy... Lue koko vinkki »
Lehtori Hellmanin vaimo / Työmiehen vaimo

Minna Canth: Lehtori Hellmanin vaimo / Työmiehen vaimo

Kirjallisuustutkimuksen kotimaisen kirjallisuuden tuntemuksen lukulistalla on Minna Canthilta Työmiehen vaimo, ja kun löysin kirjasta Kariston niteen, jossa on samoissa kansissa Lehtori Hellmanin vaimo, luin sitten molemmat. Ei tämä huono niputus olekaan, sillä teokset käsittelevät hyvin pitkälti samaa aihetta, eli nuoren naisen kehnoa onnea avioli... Lue koko vinkki »
Vänrikki Stålin tarinat

Johan Ludvig Runeberg: Vänrikki Stålin tarinat

Oi maamme, maamme, synnyinmaa,soi, sana kaunoinen!Ei taivaan alla kukkulaa,ei laaksoa, ei rantaakaanniin armasta kuin pohjoinenmaa on tää isien. Hetkonen – mistäs lähtien Maamme-laulu on noin alkanut? Vuodesta 2007, sillä silloin ilmestyi ensimmäinen osa Juhani Lindholmin uudesta Vänrikki Stålin tarinat -suomennoksesta. Nyt käsillä oleva vuoden... Lue koko vinkki »
Liekinkantajat

Ulla-Lena Lundberg: Liekinkantajat

Kolmen sukupolven naiset ja heidän puolisonsa ovat tarinan keskiössä Ulla-Lena Lundbergin uusimmassa romaanissa Liekinkantajat. Lundberg on ison osan tuotantoaan kuvannut perheitä ja sukuja ja niiden historiaa läpi ajan ja aikakausien ja pääsääntöisesti maisemat ovat olleet ahvenanmaalaiset. Nyt liikkeelle lähdetään välittömästi 1852 Vaasan palon j... Lue koko vinkki »
Runoilijan koira

Virginia Woolf: Runoilijan koira

Kuka oli Elizabeth Barrett Browning (1806–1861)? Viktoriaanisena aikana elänyt englantilaisrunoilija oli kaksitoistalapsisen perheen esikoinen ja aloitti runojen kirjoittamisen yksitoistavuotiaana. 15-vuotiaana hän sairastui ja kärsi lopun ikäänsä kivuista. Hänellä oli myös keuhko-ongelmia, mahdollisesti tuberkuloosi. Hän eli elämänsä alkuvaiheen k... Lue koko vinkki »
Suomaa

Maria Turtschaninoff: Suomaa

Tähän mennessä Maria Turtschaninoff on minulle ollut pääasiassa oivallinen fantasiakirjailija. Arra, Anaché ja Maresi ovat olleet erinomaisia. Turtschaninoffin uusin teos Suomaa sisältää sekin pieniä fantastisia elementtejä, mutta sijoittuu kuitenkin meidän maailmaamme. Lisäksi Suomaa on suunnattu aikuislukijoille, eikä ole nuortenkirja. Suomentaja... Lue koko vinkki »
Tiu tau tilhi

Juha Hurme: Tiu tau tilhi

Kaikki tuntevat Tiu tau tilhi -lastenlaulun, mutta mistä se on peräisin? Juha Hurme havahtui tutkimaan tutun sävelmän historiaa, kun hän tunnisti oman 2-vuotiaan lapsensa hyräilevän sitä. Siispä kotikirjahyllylle (joillakin on yhä sellainen!) ja vanha kansakoulun laulukirja esille. Sieltähän se löytyi, Wilho Siukosen alkujaan vuonna 1929 kokoamasta... Lue koko vinkki »
Palavan kaupungin lapset

Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset

Eletään syyskuun alkua vuonna 1827 ja vaikka Peter, Hulda ja Jaakko eivät sitä vielä tiedäkään, Turussa eletään pian historiallisia aikoja. Toistaiseksi lapsia kuitenkin mietityttää pienemmät askareet. Erityisesti Peterin kunnianhimoinen suunnitelma tienata ylimääräistä rahaa innostaa, kaupungin venäläisillä kun on omituinen viehtämys rapuihin ja P... Lue koko vinkki »