Kristiina Kalleinen: Valtioaamun aika : Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863

Valtioaamun aika

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen historian ajanjakso 1800-luvun alusta 1860-luvulle jää yleensä sitä seuranneen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun muutoksen ja murrosten jalkoihin. Laajempi kiinnostus johtaa myös kattavampaan kirjalliseen tuotantoon ja siksi 1800-luvun alkupuoliskoa käsittelevää tietokirjallisuutta on myös huomattavasti vähemmän saatavilla kuin isoja mullistuksen aikoja kuvaavia teoksia. Kristiina Kalleisen Valtioaamun aika : Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863 on kattava 1800-luvun alun poliittista ja yhteiskunnallista historiaa kuvaava kokonaisuus ja se tasoittaa epäsuhtaa, joka Suomen historian aikakausien kuvaamisessa on.

Valtioaamun aika alkaa Porvoon maapäivistä, jotka vakiinnuttivat Suomen alueen olot ja hallintotavan Ruotsin ja Venäjän välisen sodan jälkeen ja käynnistivät asteittain kiihtyvän yhteiskunnallisen muutoksen Suomen suuriruhtinaskunnassa. Muutokset heijastelivat isompaa muutoskehitystä Venäjän keisarikunnassa ja vauhti vaihteli vuosikymmenten mittaan myös riippuen siitä, mikä yleinen ilmapiiri Venäjällä oli.

1800-luvun ensimmäisten vuosikymmenten aikana uudistettiin monia yhteiskunnan osa-alueita, jotka myöhemmin olivat tärkeässä asemassa Suomen itsenäistymiseen johtaneessa kehityksessä. Oman hallinnon, oman rahan ja oman Venäjästä irrallisen elinkeinoelämän synty ja niistä käyty julkinen keskustelu, olivat tärkeitä kansallisen identiteetin synnyssä. Hallinnon kielikysymys oli myös tärkeä, vaikka siinä toki ensin mietittiinkin venäjän ja ruotsin kielen asemaa virallisessa hallinnollisessa käytössä ja suomen kieli tuli myöhemmin mukaan keskusteluun.

Historian murroskohdat ovat ne, jotka meille opetetaan vuosilukuina historiankirjoissa, mutta Valtioaamun aika osoittaa mainiosti sen, että murroksia edeltää usein monen vuosikymmenen mittainen asteittainen muutoksen aika, jonka ymmärtäminen on kriittistä lopullisen muutoksen ymmärtämiseksi. Kirjan ansioksi on ehdottomasti luettava myös se, että tiedeyhteisölle selkeästi suunnattu kokonaisuus on kirjoitettu ja kuvitettu niin, että myös aiheeseen vähemmän syventyneet lukijat pysyvät kokonaisuudesta sujuvasti kärryillä ja varmasti kiinnostuvat aikakaudesta siitä lukiessaan.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...