Petri Nummivuori: Oikeistolainen : Tuure Junnilan elämäkerta

Osta kirja itsellesi

Moni varmasti tunnistaa nimen Tuure Junnila ja liittää sen politiikkaan, mutta kuka oli mies nimen takana? Tämä tutkijan laatima kokonaiskuva antaa siihen vastauksen, ehkä kerrankin hieman erilaisen kuin olemme ajatelleet. Kirja antaa nimittäin varsin tuntemattoman ja aiemmin lähes käsittelemättömän perioikeistolaisen näkökulman Suomen poliittiseen lähihistoriaan.

Tuure Junnila (1910–1999) kuului sotien jälkeisen historian merkittävimpien kokoomuslaisten vaikuttajien joukkoon. Hänet muistetaan ennen muuta presidentti Urho Kekkosen ulkopoliittisen kannan vastustajana. Hän oli ehkä tunnetuin oikeistopoliitikko, joka ei kääntänyt takkiaan kylmän sodan vuosikymmeninä. Hän myös näki Kekkosen valinnan poikkeuslailla perustuslain vastaisena toimintana.

Kaikkiaan hän oli Kekkosen itsepintainen vastustaja ja erittäin näkyvä opposition edustaja. Niinä päivinä tämä oli varmasti itse Kekkosellekin kova pala…

Junnila tuli tunnetuksi myös mittavasta urastaan politiikan ulkopuolella, taloustieteen tutkijana sekä KOP:n johtokunnan jäsenenä. Hän oli myös erittäin tuottelias poliittinen kirjoittaja ja kirjailija. Läpi kirjan kulkeekin osittain lainauksia Junnilan talous- ja sisäpoliittisista kannanotoista sekä samalla ulko- ja turvallisuuspoliittisistakin näkemyksistä, joissa ei todellakaan aina hymistellä vallitsevaa tilannetta.

Kirjoittaja on lähestynyt aihettaan tutkijana, rakentaen kattavan henkilökuvan, joka ehkä vaikuttaa alkuun hieman kuivahkolta. Lukijan soisi olevan tietoinen tuolloisesta poliittisesta tilanteesta ja ajankohdasta, sillä mikään hersyvä muistelmateos tämä ei ole. Tämä on jämäkkää asiaa itsevarmasta ja asialleen uskollisesta miehestä, joka oli omasta mielestään oikeassa. Suosittelen poliittisesta lähihistoriasta kiinnostuneille, tämä antoi ainakin itselleni erään näkökulman oikeiston toimintaan sotien jälkeisen ajan Suomen poliittisella taistelukentällä.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Junnilan aikaan keskustaoikeisto vielä ymmärsi tehtävänsä yhteiskunnan tasapainottajana. Nykyinen oikeiston flirttailu muukalaisvihamielisyyden ja kansallistunteen korostamisen kanssa on historiallisesta näkökulmasta pelottavaa. Unkarissa on jo otettu käyttöön univormut (ks. http://porvarihallitus.justfree.com). Toivottavasti maltti voittaa pitkällä aikavälillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...