Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

On yleisesti tunnustettu totuus, että naimaton mies, jolla on huomattava omaisuus, on välttämättä vaimon tarpeessa.

Näyttämö on rakennettu, asetelma on valmis. Esirippu nousee. Jane Austen iskee tyrmäysiskun jo ensimmäisessä virkkeessä. Tyylilaji, sävy, miljöö, kaikki on valmista. Iätön rakkaustarina Ylpeys ja ennakkoluulo voi alkaa. Antaa ker­ronnan viedä!

Kysehän on parikymppisen Elizabeth Bennetin ja rikkaan herra Darcyn sydän­ten vähittäisestä virittymisestä samalle taajuudelle. Kaikki arvaavat pääasialli­set juonenkäänteet jo melkein alusta alkaen, kuten romanttiseen tyyliin sopii, mutta tarinalinjan selkeyden vuoksi Jane Austen pääsee keskittymään sanka­rittarensa, viiden nuoren naisen sisaruskatraan toiseksi vanhimman, sielun­liikkeisiin. Elizabeth on älykäs, sanavalmis ja oikeudentuntoinen – eivät välttä­mättä paras mahdollinen yhdistelmä ajan morsianehdokkaalle – ja hän pakot­taakin herra Darcyn vähin erin muuttamaan kopeaa ja sulkeutunutta suhtau­tumistaan ympäristöönsä.

Ylpeys ja ennakkoluulo osoittautui todella myönteiseksi lukukokemukseksi. Siinä on paljon huumoria ja ironiaa, paljon enemmän kuin ennakkoluuloissani kuvittelin. Austen tekee jatkuvaa pilaa ajan säätyläisistä ja heidän “kunnialli­sista” tavoistaan. Austen herkuttelee Bennetin sisaruskatraan nuorimpien idi­oottimaisella koketeerauksella, rouva Bennetin silkalla hölösuisella höperyy­dellä, puisevan kirkonmies Collinsin älyn hitaudella ja kaikkiaan koko maalais­seurapiirien naurettavuudella, jossa yhden poikamiehen ilmaantuminen tai häipyminen aiheuttaa puheenaiheita kokonaisen talvikauden tarpeisiin.

Mutta paitsi ironiaa, Austen tavoittaa myös olennaista ja ajatonta syvällisyyttä rakkauden vähittäisestä syttymisestä. Inhosta epäuskon kautta mahdollisuu­teen. Austen antaa päähenkilöidensä luonteiden muuttua juuri sen verran kuin tarvitaan kahden sydämen yhteensaattamiseksi. On hienoa päästä kärpäseksi kattoon tähän suureen näytelmään.

Ylpeyden ja ennakkoluulon 200-vuotisjuhlan kunniaksi ilmestynyt uusi suo­mennos on mestarikääntäjä Kersti Juvan loistelias työnäyte. Juva sanoo jälkisanoissaan, että hän on pyrkinyt välittämään suomeksi lukemisen nau­tintoa. Hänen mukaansa kirja on englanniksi “hykerryttävän hauska”. Sitä se on nyt suomeksikin. Suunnattoman suuri ja ennakkoluuloton suositus jokai­selle!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...