Rakkaimmat tarinat -kirjan kannessa on Astrid Lindgrenin kirjojen hahmoja: Peppi Pitkätossu, Eemeli, Katto-Kassinen, Ronja Ryövärintytär, Marikki, Lotta...

Astrid Lindgren: Astrid Lindgrenin rakkaimmat tarinat

Astrid Lindgrenin ystävät ovat viime aikoina saaneet nauttia, kun WSOY on julkaissut kauniita Lindgren-kokoelmia. Itse tutustuin tätä ennen teokseen Satuja, joka kätki kansiensa väliin kahdeksantoista enemmän ja vähemmän tunnettua satua, jopa sellaisia, jotka olivat minulle ennestään tuntemattomia. Kokoelman sävy oli aika lailla alakuloinen, monet ... Lue koko vinkki »
Ulysseksen kannessa on palanen Dublinin katukarttaa.

James Joyce: Ulysses

Luin viime vuonna Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjan. Se ja kesäinen kohtaaminen divarissa inspiroivat ostamaan James Joycen Ulysseksen Leevi Lehdon suomennoksena omaan hyllyyn seuraavaksi isoksi lukuprojektiksi. Kun vuosi vaihtui, oli aika tarttua toimeen. Tavoitteenani oli kesyttää Ulysses Bloomsdayhyn eli kesäkuun 16. päivään men... Lue koko vinkki »
Saari-kirjan kannessa on abstrahtihko karttakuva saaren rannoista.

Aldous Huxley: Saari

Brittikirjailija Aldous Huxley tunnetaan parhaiten klassikkodystopiastaan Uljas uusi maailma (1932), jossa tulevaisuuden yhteiskunta kuvataan äärimmilleen viedyn kapitalistisena ja ahdistavan totalitaristisena. Huxleyn viimeiseksi jääneessä romaanissa Saari (1962) käännetään tämä asetelma toisin päin. Saari on utopia, ihanneyhteiskunta, kuvaus siit... Lue koko vinkki »
Taltuta klassikko -kirjan kannessa koululainen lassoaa jalustalla seisovaa Sinuhe Egyptiläistä.

Maria Laakso: Taltuta klassikko!

Aloitin Maria Laakson klassikkosarjaan perehtymisen toisesta osasta, joka pureutui länsimaisen kirjallisuuden historiaan. Nyt on vuorossa sarjan avausosa, joka esittelee perusteellisesti kahdeksan kotimaista klassikkoa. Laakso ei ole lähtenyt haastamaan kaanonia, mutta valikoima on kuitenkin koostettu sillä tavalla modernisti, että kirjailijoist... Lue koko vinkki »
Taltuta klassikko goes länsimainen kirjallisuus -kirjan kannessa on Johanna Rojolan piirros punapipoisesta teinistä puhelin kädessä ottamassa selfietä. Teinin takana ovat Dante, Shakespeare ja Woolf.

Maria Laakso: Taltuta klassikko goes länsimainen kirjallisuus

Kirjallisuudentutkija Maria Laakso on kirjoittanut kolme Taltuta klassikko -kirjaa, jotka esittelevät kirjallisuuden kanonisoituja klassikoita kepeällä ja humoristisella otteella. Minun lukulistalleni kirjat potkaisi Takakansi-podcastin jakso, jossa Laakso oli vieraana puhumassa kirjoista. Ensimmäisenä lukuvuoron sai trilogian keskimmäinen, joka kä... Lue koko vinkki »
Vihervaaran Anne -kirjan piirroskannessa on vaaleanvioletilla taustalla kukkivia puita, kumpuileva tie, Vihervaaran talo ja Anne istumassa puun juurella.

L. M. Montgomery: Vihervaaran Anne

Kun nuortenkirjapiireissä ja etenkin tyttökirjojen ystävien parissa alkoi kuulua tietoa siitä, että vanhasta tutusta Annan nuoruusvuodet -kirjasta on tulossa ihka uusi käännös, alkoi varsinkin somessa aikamoinen kohina. Kuten niin monessa muussakin asiassa, tämän uuden suomennoksen tiimoilta syntyi kaksi eri puoluetta, joita voidaan pitää vaikka ko... Lue koko vinkki »
Kivinen faarao -kirjan kannessa on Russ Manningin piirtämiä Tarzan-sarjakuvaruutuja. Isoimmassa kuvassa Tarzan ja Korak etenevät viidakossa valmiina toimintaan.

Edgar Rice Burroughs ja Russ Manning: Tarzan : Kivinen faarao

Uusia käännössarjakuvia julkaistaan Suomessa vähän. Sen sijaan vanhoja uudelleenjulkaistuja klassikkosarjakuvia julkaistaan varsin kiitettävästi. Yksi tällainen on Edgar Rice Burroughsin Tarzaniin perustuva sarjakuvasarja. Kivinen faarao on toinen suomalainen kokoelma sarjassa ja sen on kirjoittanut ja kuvittanut Russ Manning. Kivinen faarao sis... Lue koko vinkki »
Satuja

Astrid Lindgren ja Ilon Wikland: Satuja

Astrid Lindgrenin Satuja kätkee kansiensa väliin kahdeksantoista Astrid Lindgren -klassikkoa Ilon Wiklandin rakastetulla kuvituksella. Toiset saduista ovat tunnettuja, toiset vähemmän esillä olleita, joukossa myös sellaisia, jotka luin nyt ensimmäistä kertaa. Toiset ovat kokonaisia satuja, toiset romaanien lukuja tai pätkiä niistä. Toiset ovat aiem... Lue koko vinkki »
Runotyttö maineen polulla

L. M. Montgomery: Runotyttö maineen polulla

Kustantamo Art House on tehnyt merkittävän ja rohkeankin työn ryhtyessään julkaisemaan vanhoja tyttökirjoja uusina käännöksinä; aikaisemmin ovat ilmestyneet muun muassa Louisa May Alcottin Pikku naisia (2012), Frances Hodgson Burnettin Salainen puutarha (2012) sekä Pikku prinsessa (2022) ja tietenkin Runotyttö-sarjan ensimmäinen osa, nimeltään ytim... Lue koko vinkki »
Kotikunnaan Rilla

L. M. Montgomery: Kotikunnaan Rilla

Nyt olemme päässeet Anna-sarjan loppuun. Vuonna 1921 englanniksi ja 1962 suomeksi ilmestynyt Kotikunnaan Rilla on aika tavalla erilainen kuin muut sarjan kirjat. Se on yleisilmeeltään synkähkö, eikä ihme, sillä nuoren Rillan kehittymistä tytöstä naiseksi varjostaa mitä suurimmassa määrin ensimmäinen maailmansota. Tämä aika oli L. M. Montgomerylle h... Lue koko vinkki »
Se pikkuinen Lotta

Astrid Lindgren: Se pikkuinen Lotta

Se pikkuinen Lotta on toinen Astrid Lindgrenin Lotta-tytöstä kertova kirja ja alun perin vuodelta 1961. Lotta on Nykäsen perheen kuopus, vallaton ja suunnattoman itsepäinen, lapsi jota ei ihan heti uskoisi vasta viisivuotiaaksi. Ainakaan tällä kertaa, kun Lotta päättää muuttaa omilleen. Yhtenä aamuna Lotta herää kiukkuisena. Vaikka kiukku oikeas... Lue koko vinkki »
Taika-Jim ja jäädemonit

Phil Davis ja Lee Falk: Taika-Jim ja jäädemonit

Vaikka Suomessa julkaistaan käännössarjakuvia harmittavan vähän, viime aikoina klassikkosanomalehtisarjakuvia on julkaistu kiitettävästi. Yksi tällainen on Lee Falkin ja Phil Davisin luoma Taika-Jim, joka seikkaili aina 1930-luvulta 2010-luvulle. Taika-Jim ja jäädemonit sisältää kahdeksan seikkailua, jotka ovat alunperin 1940- ja 1950-luvuilta. ... Lue koko vinkki »
Sateenkaarinotko

L. M. Montgomery: Sateenkaarinotko

Anna-sarja jatkuu. Sateenkaarinotko on kronologisesti sen seitsemäs kirja, mutta vasta viides, jos lasketaan Montgomeryn perätysten kirjoittamat teokset: Anna opettajana ja Annan perhehän oli tehty vasta myöhemmin kirjailijan viimeisinä elinvuosina. Montgomerya ei voi varsinaisesti pitää uskonnollisena kirjailijana, eikä Sateenkaarinotkokaan sii... Lue koko vinkki »
Annan perhe

L. M. Montgomery: Annan perhe

Kuten aikaisemmin esittelemäni Anna opettajana -teos, myös tämä käsillä oleva kirja kuuluu Anna-sarjan niihin osiin, jotka L. M. Montgomery kirjoitti paljon myöhemmin kuin varsinaisen sarjan ja jotka suomennettiinkin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2002. Alkuteos ilmestyi vuonna 1939 ja oli siten viimeinen Montgomeryn elossa ollen julkaistu kirja. ... Lue koko vinkki »
Sata ja yksi dalmatiankoiraa

Dodie Smith: Sata ja yksi dalmatiankoiraa

Tässä on taas lastenkirja, joka tunnetaan varmasti paljon paremmin Disney-filmatisointina. Disney on valloittanut tarinan kirjoissakin: alkuperäinen Dodie Smithin romaani on ilmestynyt suomeksi tällä Sata ja yksi dalmatiankoiraa -nimellä vuonna 1966 Aila Nissisen suomennoksena, mutta sen jälkeen kaikki kirjat aiheesta perustuvat Disney-elokuvaan. N... Lue koko vinkki »
Runotyttö

L. M. Montgomery: Runotyttö

Uusi suomennos Pienestä runotytöstä! Olin vallan ihastuksissani, kun sain kuulla tästä tulossa olevasta tapahtumasta joskus keväällä 2023. Olihan edellinen käännös ilmestynyt pian alkuteoksen ilmestymisen jälkeen vuonna 1928, ja sen kääntäjänä oli ollut valokuvaajana ja kansanperinteen kerääjänä paremmin tunnettu I. K. Inha; lisäksi hänen työtään o... Lue koko vinkki »
Kyyhkyt helvetistä

Robert E. Howard: Kyyhkyt helvetistä

Robert E. Howard on H. P. Lovecraftin ohella 1930-luvun pulp-aikakauden tunnetuimpia kirjailijoita. Hänen päätuotantoaan on Conan Kimmerialainen, miekka ja magia -kirjallisuusgenren luonut fantasiahahmo. Näiden lisäksi hän kirjoitti kuitenkin muutakin, kuten tämä kokoelma osoittaa. Suomalaiselle spefin lukijoille Howard on hieman erityisessä ase... Lue koko vinkki »
Cthulhun kutsu

H. P. Lovecraft: Cthulhun kutsu

Stephen Kingin ohella maailman tunnistettavimpiin kauhukirjailijoihin lukeutuva H. P. Lovecraft loi kirjailijanuransa 1900-luvun alkupuoliskolla. Valtaosa hänen tuotannostaan julkaistiin lehdissä ja vaikka hänen ei voida sanoa olleen menestynyt elinaikanaan, kasvoi hänen tuotannostaan kulttuurillisesti järisyttävä perintö, joka vaikuttaa vahvasti v... Lue koko vinkki »