Edith Wharton: Kielletyt tunteet

Kielletyt tunteet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kielletyt tunteet on kolmas yhdysvaltalaiselta Edith Whartonilta (1862–1937) suomennettu romaani. Whartonin laajasta tuotannosta on aikaisemmin ilmestyneet Säätynsä uhri (1922) ja Viattomuuden aika (1955), josta Wharton sai Pulitzer-palkinnon ensimmäisenä naiskirjailijana. Hän sai myös Yhdysvaltojen tiede- ja kirjallisuusakatemian kultamitalin, senkin ensimmäisenä naispuolisena kirjailijana. Psykologisen realismin mestari Edith Whartonia on tituleerattu Yhdysvaltojen Jane Austeniksi.

Kielletyt tunteet ilmestyi Basam Booksin klassikkosarjassa, jossa on tällä hetkellä parikymmentä teosta. Sarjan klassikoista monet ovat niitä, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet kustantajien huomiokatveeseen eikä niitä aikaisemmin ole suomennettu. Onneksi Basam Books on, ja sen nettisivuilla on luvassa lähiaikoina kymmenkunta uutta klassikkoa.

Kielletyt tunteet -romaanin päähenkilöt George Darrow, Anna Leath ja Sophy Viner ovat yhdysvaltalaisia, mutta tapahtumat sijoittuvat Ranskan maaseudulle ja Pariisiin. George on Lontooseen sijoitettu diplomaatti. Anna on Georgen nuoruudenrakastettu ja Sophy satunnaistuttava, jonka George tapaa Doverissa matkallaan Ranskaan Annan luo. Anna on jäänyt leskeksi ja emännöi yhdessä anoppinsa kanssa Givrèn kartanoa, jossa asuvat myös hänen tyttärensä Effie poikapuoli Owen. Georgen ja Annan välit ovat uudelleen lähentyneet, avioituminen on suunnitelmissa. 

Matkalla Annan luo George tapaa Sophyn Doverissa ja he matkustavat yhdessä Pariisiin. Sophy, nuori ja viehättävä nainen on menossa tuttaviensa luo, joiden toivoo hankkivan hänelle uuden työn äsken menetetyn tilalle. George auttaa yksinmatkustavaa Sophya, jonka on elätettävä itsensä. Pariisissa Georgen matka Annan luo mutkistuu, kun hän saa Annalta sähkeen, jossa tämä pyytää Georgea lykkäämään tuloaan kartanolle. Pariisiin George jää yli viikoksi, viettää aikaa Sophyn kanssa ja yhdessäolon intiimisyys menee ehkä liian pitkälle. Ehkä, siihen viitataan peitellysti! 

Kun George tulee vihdoin Annan luo, hän löytää sieltä toisenkin tuttavan, nimittäin Sophyn. Sophy on Annan tyttären kotiopettaja. Kiusallista Georgelle, sillä Pariisin viikko on vielä muistissa. Kun lisäksi Owen aikoo mennä naimisiin Sophyn kanssa, kolmiodraama ja ihmissuhdesoppa on valmis. 

Kirjan alkupuolella tapahtumia seurataan etupäässä Georgen näkökulmasta, hänen mielenliikkeittensä ja tunteidensa kautta. Loppupuolella katse siirtyy Annaan, tarina tulee kerrotuksi Annan tunteiden, ajatusten ja tulkintojen kautta. Annan tunteet heilahtavat hetkessä vihasta rakkauteen ja päinvastoin. Suunnitelmat kihlautumisesta ja avioliitosta etenevät kuin vuoristoradan kyydissä. 

Kielletyt tunteet kuvaa hienoston elämää 1910-luvulla. Käyttäytymistä ja kanssakäymistä säätelivät tarkat normit ja tavat. Kulissit piti pitää yllä ja asioista puhua kierrellen, viehättävästi vihjaillen. Vain vähän sai sanoa tai kysyä suoraan, enemmänkin piti vain arvailla ja tulkita. Ihmiset tunsivat tunteita, eivät ne olleet kiellettyjä, mutta niiden ilmaiseminen tai käyttäytyminen niiden mukaan oli epäsopivaa. Kirjan nimessä olisikin pitänyt ehkä paremmin näkyä, mikä oli kielletty. 

Siis varsin erilaista kuin suomalainen suoraan puhumisen tapa elää yhdessä. Kun Annan mieltä hiersi Georgen ja  Sophyn mahdollinen romanssi, hän halusi tarkalleen tietää, mitä oli tapahtunut. Anna sanoi, että haluaa tietää kaiken, jotta voi unohtaa, hän ei voisi ”jatkaa enää tässä pimeydessä”. Tätä suoraan kysymistä Anna itse tulkitsi jälkeenpäin ”tunteenpurkauksena” ja ihmetteli, mikä ihme oli saanut sen aikaan. Georgeen tunteenpurkaus vaikutti niin, että hän jäi seisomaan ”paikoilleen jähmettyneenä”. 

Miten tarina päättyy ja kuka kenetkin saa, ratkeaa monen käänteen jälkeen vasta romaanin lopussa. juonipaljastumisen lisäksi kirja kannattaa lukea 1910-luvun hienoston elämän ja ihmissuhdekiemuroiden erinomaisen kuvauksen vuoksi. Taitava suomennos on kolmas syy!

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...