Fritz Leiber: Noitavaimo

Noitavaimo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Fritz Leiber oli fantasian, kauhun ja scifin uranuurtaja. Hän muun muassa määritteli ja nimesi Robert E. Howardin edustaman fantasian miekka ja magia -alagenren.

Noitavaimo julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1943. Kirjamuotoon se kääntyi vuonna 1952. Se on toiminut innoittajana kahdelle eri kauhuelokuvalle ja palkittiin Retro-Hugo-palkinnolla vuonna 2019.

Noitavainossa collegen professori Norman Saylor saa tietää vaimonsa Tansyn harrastavan noituutta. Eikä siinä vielä kaikki, koulun opettajien vaimot muodostavat noitapiirin, joiden tarkoituksena on edistää miehiensä uria voimillaan. Norman vakuuttaa vaimolleen tämän olevan vain taikauskoa. Ongelmana on, että se ei taida olla.

Klassikoita lukiessa aina hieman joutuu varautumaan, että kerronta saattaa olla hidastempoista moderneihin kirjoihin verrattuna. Leiberin tarinankerronta on kuitenkin yllättävänkin sulavaa. Tarina on jokseenkin suoraviivainen, joka varmaan on osasyy, miksi se toimii niin hyvin.

Fritz Leiberin kääntäminen suomeksi on kulttuuriteko. Merkityksekkäästä kirjailijan urasta huolimatta häneltä on julkaistu aikaisemmin ainoastaan teos Lankhmarin varkaat. Olisi tosi hienoa, jos Jalava tarttuisi kirjailijan muihinkin teoksiin.

Noitavaimo on ensiluokkaista klassikkokauhua. Sitä voi suositella varauksetta pimenevien iltojen viihteeksi.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 189 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...