Fritz Leiber: Lankhmarin varkaat

Lankhmarin varkaat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Fritz Leiber on miekka ja magia -kirjallisuuden avaintekijöitä ja keksi itse asiassa genrelle nimen vuonna 1961. Leiberin merkittävintä kirjallista perintöä ovat Fafhrdin ja Harmaan hiirestäjän seikkailut Lankhmarissa. Ensimmäinen kertomus kaksikosta (Two Sought Adventure) ilmestyi jo vuonna 1939 ja Leiberin viimeinen merkittävä teos The Knight and Knave of Swords vuodelta 1991 päättää kaksikon seikkailut.

Tämä kokoelma, englanninkieliseltä nimeltään Swords and Deviltry, sisältää kolme pitkää novellia ja pienen johdannon. Nämä tarinat ovat Fafhrdin ja Harmaan hiirestäjän seikkailujen lähtökohdat: Lumentulon naisissa Fafhrd jättää kotinsa ja suuntaa kohti Lankhmaria, Pahuuden maljassa puskavelhon oppilaasta Hiirestä tulee Harmaa hiirestäjä ja Kohtalokkaita kohtaamisia Lankhmarissa esittää kaksikon kohtaamisen ja ensimmäisen yhteisen seikkailun Lankhmarissa.

Leiberin tyyli on monin paikoin kliseistä, mutta se sallittakoon miehelle, joka on keksinyt ison osan kyseisistä kliseistä. Seikkailut ovat vauhdikkaita, tilanteet humoristisia ja päähenkilöparivaljakko viihdyttävä. Tahtoo siis sanoa, että homma toimii. Miekka ja magia -fantasian ystäville Fafhrdin ja Harmaan hiirestäjän seikkailut ovat pakollista luettavaa, muutenkin kuin niiden monille kirjailijoille antamien vaikutteiden vuoksi.

Jälleen kerran nappikäännös Vaskikirjoilta.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...