Janne Kukkonen: Voro : Kolmen kuninkaan aarre

Osta kirja itsellesi

Kirjan nimen Voro on Lilja, mestarivarkaan urasta haaveileva tyttö. Liljan opettaja, mestari Seamus, on tytön tukena, mutta varkaiden kilta ei suostu antamaan Liljalle kunnollisia ryöstökeikkoja, vaikka Lilja haluaisi osoittaa taitonsa.

Salakuunneltuaan keskustelua Seamusin ja killan johtajan välillä Liljalle selviää, mitä mieltä killan johtaja Liljan tulevaisuudensuunnitelmista on, Lilja päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä. Hän varastaa röyhkeästi killan johtajalta toimeksiannon ryöstökeikalle.

Keikka on vaikea, mutta Lilja onnistuu kuin onnistuukin varastamaan vaaditun reliikin, pienoisten hankaluuksien kautta. Lopputulos ei kuitenkaan ole aivan odotettu, vaan Lilja päätyy sekaantumaan vähän turhan isoihin asioihin – mutta kun on kerran joutunut soppaan mukaan, ei voi muutakaan kuin mennä mukana.

Janne Kukkonen nappasi tällä esikoisteoksellaan A.W. Yrjänän myöntämän Sarjakuva-Finlandian. En ihmettele – jälki on esikoisteokseksi vaikuttavaa ja Voro yksinkertaisesti todella hyvää sarjakuvaa.

Takakansi lupaa, että Voro on ”taianomainen fantasiaseikkailu kaikenikäisille lukijoille”, eikä juurikaan liioittele: sisältö on muutamaa verisempää tappelukohtausta ja paria kirosanaa lukuunottamatta kouluikäisillekin sopivaa, ja jännittävä seikkailutarina taas sopii hyvinkin kaikenikäisille seikkailusarjakuvan ystäville. Maailma on hyvällä tavalla rujo ja siloittelematon, se ei tunnu lapsille tehdyltä, mutta ei toisaalta mässäile raakuuksillakaan. Ikäsuositus voisi olla noin kymmenvuotiaasta ylöspäin, vähän lapsen herkkyydestä riippuen.

Kun piirrosjälkikin on erinomaista, Voroa ei voi olla suosittelematta lämpimästi. Kukkonen on animaatio-ohjaaja, joten toiminnalliset kohtaukset ovat eläväisiä ja taiten tehtyjä.

Vähän kyllä harmittelen Kukkosen päätöstä tehdä Voro mustavalkoisena. Toimii se näinkin, mutta nyt maailman värikylläisyyden joutuu kuvittelemaan. Käytännöllisistä syistä ymmärrän hyvin, miksi kirja on mustavalkoinen: näinkin kirjan tekemiseen meni puolitoista vuotta aikaa täysipäiväisesti.

Hienoa työtä joka tapauksessa. Tämä albumi on kuulemma trilogian ensimmäinen osa, mutta asia on hoidettu taiten: suurempi tarinan kaari jää herkullisesti auki, mutta albumin mittakaavassa tarina saadaan siististi pakettiin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...