Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kvanttivaras nousi otsikoihin kirjoittajan kuitattua maineikkaalta Gollancz-kustantamolta kolmen kirjan sopimuksen vain yhden luvun perusteella. Hannu Rajaniemi on harvinainen tapaus: suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa menestyksekkäästi englanniksi. On hivenen erikoista lukea suomenkielisen kirjailijan teosta käännöksenä, mutta en usko, että kirjalla olisi ollut samanlaisia mahdollisuuksia, jos se olisi ilmestynyt alunperin suomeksi.

Kvanttivaras kertoo mestarivaras Jean le Flambeurista, joka aloittaa kirjan dilemmavankilassa, jossa hän joutuu pelaamaan vangin dilemmaa kerta toisensa jälkeen. Vapaus koittaa kuitenkin odotettua nopeammin, kun Mieli-niminen nainen tulee vapauttamaan Jeanin vankilasta jatkamaan kesken jääneitä bisneksiä. Aktiivista ja vauhdikasta varkaan uraa viettäneellä le Flambeurilla on kuitenkin pieniä identiteettiongelmia.

Le Flambeurin onkin onnistuttava jäljittämään omat muistonsa ja selvitettävä samalla omia motiivejaan.Vihjeet johtavat Marsiin, erikoiseen Oublietten vaeltavaan kaupunkiin, jonka yhteiskunta perustuu tarkkaan yksityisyyden kontrolliin ja jaettuihin yhteismuistoihin. On kuin kaupunkilaiset olisivat jatkuvasti yhteydessä Facebookin kaltaiseen palveluun, jonka on rakentanut yksityisyysfriikki. Miljöö on sanalla sanoen erikoinen. Rajaniemi ei selittele ideoitaan liikaa, joten välillä lukija voi olla vähän pihalla, mutta eipä tarvitse törmätä pitkiin infodumppauksiinkaan. Juoni etenee ja oleelliset yksityiskohdat ymmärtää kyllä.

Kvanttivaras on lennokas. Alku lähinnä ihmetyttää, mutta kun päästään marsilaisten murhamysteerien ja Le Flambeurin ison keikan pariin, tarina vetää puoleensa. Maailma on upea, teknologia kiinnostavaa ja juoni houkutteleva. Pidin suuresti, kaikin puolin. Alastair Reynoldsin faneille Kvanttivarasta on helppo suositella, sen verran samankaltaisella alueella liikutaan. Kustantamossa ajatellaan selvästi samoin, sen verran paljon kirjan kansikuva muistuttaa Reynoldsin kirjoja.

Kolmen kirjan sopimus tarkoittaa, että jatkoa seuraa, ja seuraavaa osaa pohjustetaan lopussa viekoittelevasti. Onneksi tarina ei sinänsä jää kesken. Odotan jatkoa innolla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...