Kirsi Vainio-Korhonen: Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa : Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa

Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomalaisen seksityön kirjallinen historia alkaa 1800-luvun Turun poliisikamarin veneeristen tautien tarkastuskirjasta, jota pidettiin vuosina 1838–1848, ei seksityötä tekevien naisten terveysriskien vaan heidän seuralaisiinsa kohdistuvan tartuntauhan vuoksi. Kirjaan kirjattiin merkinnät 164 turkulaisen naisesta, jotka kävivät poliisin luona tarkastuttamassa itsensä käskystä. Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen esittelee kirjassaan Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa : Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa tutkittavaksi joutuneiden naisten elämänkohtaloita ja olosuhteita joissa he elivät. Vainio-Korhonen käsittelee aihetta laajemmin kuin pelkästään viranomaismerkintöihin nojautuen antaen tarkastusnaisille saman ihmisarvon kuin kaikille muillekin 1800-luvun alun ihmisille.

Pyrkimys ihmisten näkemiseen yksilöinä tekee kokonaisuudesta kiehtovan. Kirja käy kattavasti läpi olosuhteita, joissa tarkastusnaiset elivät, heidän omia perhetaustojaan sekä heidän synnyttämiensä lasten määrää ja kohtaloita. Lisäksi Vainio-Korhonen kuvaa tarkastusnaisten suhteita venäläisiin sotilaisiin, heidän kärsimiään tuomioita Turun linnan tyrmässä ja kehruulaitoksissa sekä sairauksista, jotka heitä seksityön johdosta piinasivat. Tarkastusnaisten elämäntarinat heräävät eloon usein hämmästyttävillä tavoilla antaen samalla mainion kuvan Turun työläisväestön elämästä 1800-luvun alun Suomessa.

Kaiken kaikkiaan Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa : Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa on mainio teos, joka on osa virkistävää viimeaikaista historiankirjoituksen trendiä, jossa historia kumpuaa muistakin kuin pelkistä viranomaislähteistä (samaan tapaan kuin esimerkiksi Silja Koiviston Sataman kapakan Hilda). On harmillista, että tarkastusnaiset olivat yhteiskuntaluokasta, joka ei jättänyt luku- ja kirjoitustaidon puuttuessa jälkeensä minkäänlaista kirjallista jäämistöä emmekä siksi kykene heidän omaa ääntään kuulemaan, mutta Kirsi Vainio-Korhonen on onnistunut rekonstruoimaan heidän tarinansa kiehtovalla tavalla.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...