Luutnantti Ströbelin istumajärjestys

Roope Lipasti: Luutnantti Ströbelin istumajärjestys

30-vuotinen sota jyllää Euroopassa, kun Turun satamaan saapuu ontuva luutnantti. Hän kiinnittää heti huomionsa orpopoika Påvaliin, joka pystyy järjestämään luutnantille yösijan. Kadonnutta toveriaan etsivällä luutnantilla on suunnitelma, jolla hän aikoo pistää rahoiksi: Saksassa kaikilla on kirkoissa omat paikkansa – mikseipä siis täälläkin. Eiköhä... Lue koko vinkki »
Matin ja Tepon matkassa

Veepee Lehto: Matin ja Tepon matkassa : Kaiken takana on…

Sanoittaja on iskenyt tiskiin kunnon kirjamurikan, kerrankin päässyt sanomaan, kun tähän saakka on neljänkymmenen vuoden ajan joutunut tyytymään ja pätkimään sanomaansa iskelmälyriikaksi. Matti ja Teppo Ruohosen (s. 1949 ja 1948) laulujen sanojen takana on ollut etupäässä Veli-Pekka Juhani Lehto (s. 1948). Veepee on sanoittanut pääosin veljesten... Lue koko vinkki »
Oopperan grilli

Tapani Kinnunen: Oopperan grilli

Oopperan Grillin jonossa ikään kuin seison – ihka ekana, kukaan ei peitä näkyvyyttä ja kuulen kaiken, mitä snagaristi Tapani Kinnunen rupattelee. Runoilija on kertonut juuri Liesituulettimesta, ja kun aikaa on kulunut huitkotva hän lopettelee puhumisensa selvitykseen, miten Päässä tuulee, kun matka on loppu. Vielä encorena laskettelee Tasca de Paco... Lue koko vinkki »
Alkoholi

Mika Lietzén: Alkoholi

Mika Lietzén on itselleni suomalaisen sarjakuvakentän ikuisia yllättäjiä. Lietzénillä ei tunnu olevan varsinaisia lempiaiheita, joiden pariin hän palaa kerta toisensa jälkeen, vaan hänen sarjakuvansa aihepiirit jaksavat yllättää kerta toisensa jälkeen. Tämä pätee myös hänen uusimpaan teokseensa, joka kertoo ystävästämme alkoholista; juomasta, jota ... Lue koko vinkki »
Airiston murha

Jari Veijalainen: Airiston murha : Kadonneen lakimiehen tapaus

Turkulainen asianajaja Ilpo Härmäläinen katosi 3.8.1994. Hän pysyi kadonneena, kunnes 2.3.2022 hänet löydettiin merestä.  Joskus tykypäivistä on hyötyä. Osa keskusrikospoliisin (KRP) Länsi-Suomen yksiköstä vietti omaa tykypäiväänsä kesällä 2021 osallistumalla turkulaista rikoshistoriaa käsittelevälle kävelykierrokselle. Rikostarkastaja Aki ... Lue koko vinkki »
Rauniokaupungin lapset

Roope Lipasti: Rauniokaupungin lapset

Palavan kaupungin lapset kertoi Huldan, Jaakon ja Peterin seikkailuista Turun palon aikaan. Tarina ei kuitenkaan ole vielä ohi, vaikka Turku onkin jo maan tasalla, ja Kierosilmä-Kallekin kohtasi viime kirjassa loppunsa. Ketkun turkulaisilta varastamat aarteet nimittäin ovat edelleen teillä tietymättömillä, ja yritteliäillä lapsilla on tietysti vihi... Lue koko vinkki »
Lieka

Paula Havaste: Lieka

Viime vuonna Paula Havasteelta tuli Laahus, 1500-luvulle nuijasodan vuosiin sijoittuva romaani, jossa kuvattiin Jaakko Ilkan johtamia talonpoikaiskapinoita köyhästä tuvasta kotoisin olevan nuoren naisen näkökulmasta. Havaste kertoi silloin haastattelussa, että tarinan edetessä kävi selväksi, ettei sitä voinut kertoa vain yhdestä näkökulmasta. Ni... Lue koko vinkki »
Kuuden Katariinan jäljillä

Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä

Turun linnan historiasta puhuttaessa mainitaan usein Katariinat, joista myös C. J. Gardberg on kirjoittanut kuuluisan kirjan Turun linnan kolme Katariinaa. Tähän kolmikkoon kuului Kaarina Hannuntytär, Kustaa Vaasan pojan Juhana Vaasan pitkäaikainen jalkavaimo ja Turun linnan emäntä vuosina 1556-1561. Hänet lopulta "korvasi" asemaltaan ylhäisempi Ka... Lue koko vinkki »
Tunteiden palo

Hannu Salmi: Tunteiden palo : Turku liekeissä 1827

Yksi Suomen historian dramaattisista hetkistä koettiin 4. syyskuuta 1827, kun suurin osa Turun kaupunkia paloi maan tasalle. Tapahtuma paitsi järkytti aikalaisia, myös hävitti ison osan Suomen kirjoitettua historiaa, sekä siirsi Suomen poliittista ja kulttuurista painopistettä entistä vankemmin Helsinkiin. Kulttuurihistorijoitsija Hannu Salmi sy... Lue koko vinkki »
Varjele varjoani

Anna Soudakova: Varjele varjoani

Kolmihenkinen perhe, Georgi, Vera ja Nina-tytär, elää Neuvostoliitossa suht turvattua elämää, asuu kommunalkassa Leningradissa, mutta Neuvostoliiton romahdettua elämältä putoaa pohja, taikka: elämä putoaa pohjalle. Inkeriläistaustaisia kun ovat, presidentti Mauno Koivisto mahdollistaa muuton Suomeen. Uusi elämänvaihe alkaa Turun Varissuolla. Su... Lue koko vinkki »
Palavan kaupungin lapset

Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset

Eletään syyskuun alkua vuonna 1827 ja vaikka Peter, Hulda ja Jaakko eivät sitä vielä tiedäkään, Turussa eletään pian historiallisia aikoja. Toistaiseksi lapsia kuitenkin mietityttää pienemmät askareet. Erityisesti Peterin kunnianhimoinen suunnitelma tienata ylimääräistä rahaa innostaa, kaupungin venäläisillä kun on omituinen viehtämys rapuihin ja P... Lue koko vinkki »
Volter Kilpi

Laura Kokko: Volter Kilpi : Elämäkerta

"... kiire ja minun kirjani eivät ole saman päivän lapsia." Alastalon salissa on yksi Suomen kirjallisuuden peruskivistä, laatukirja vailla vertaa. Tuo teos onkin Volter Kilven (1874–1939) kymmenvuotisen työn, tuskan ja hiomisen tulos, mestarityö niin sisällöltään kuin omaperäiseltä kieleltään. Tuhatsivuinen kirja on Saaristosarjan aloitus, jota... Lue koko vinkki »
Hotel California

Reijo Mäki: Hotel California

Reijo Mäen dekkarisarja Vares on yksi suomalaisen kirjallisuuden vakaimpia sarjoja. Kirjoja on ilmestynyt liki vuosittain yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Sarja on päätynyt myös käännettynä Suomen rajojen ulkopuolelle ja Mäen kirjoja on myyty jo yli kaksi miljoonaa kappaletta. Hotel Californiassa Vares on tarinan aluksi vieraalla maalla. Vares on... Lue koko vinkki »
Hävitys

Iida Rauma: Hävitys : tapauskertomus

Hävitys on hurja ja vaikuttava kirja. Siinä Iida Rauma käsittelee painavia aiheita, hävitystä monella tasolla. Skaalaa riittää koko maapallon tasolta yhteen kaarinalaiseen musiikkiluokkaan 1990-luvulla. Pohjimmiltaan on kuitenkin aina kyse samasta asiasta: väkivallasta ja vallankäytöstä. Miesten vallankäytöstä naisia kohtaan, aikuisten vallankäytös... Lue koko vinkki »
Talvi-iltain tarinoita

Zachris Topelius: Suomen herttuatar

Tämä on ensimmäinen suomalainen historiallinen romaani. Kirjan on kirjoittanut Zachris Topelius (1818–1898) ruotsiksi, julkaistu vuonna 1850 ja on luettavissa ilmaiseksi Google Booksista tai Project Gutenbergistä. Itse luin sen Topeliuksen kootuista WSOY:n Talvi-iltain tarinoista suomeksi. Ensimmäinen suomennos kirjasta on vuodelta 1874. Tuntui ... Lue koko vinkki »
Nimeni on Alex

Miska Karhu: Nimeni on Alex

Nuori transmies Alex on kadonnut. Hänen piti tulla Tampereelta takaisin kotiin Turkuun, mutta hän ei saavu perille. Miesystävä Anssi huolestuu ja tekee katoamisilmoituksen. Katoaminen tuo yhteen Anssin, Anssin äidin Kertun ja Alexin vanhemmat. Alexin vanhemmista etenkin äiti Marjutin on vaikea hyväksyä lapsensa muuttumista: Marjutille Alex on sitke... Lue koko vinkki »
Helter Skelter

Tapani Kinnunen: Helter Skelter

Tämän Kinnusen kanssa on vähän kuspississä, kun ei aina pysy samoilla aalloilla, mikä kai tekstistä vetoavaa tekeekin. Ei aina arvattavissa, minne mennään, kusta tullaan. Uteliaisuudelleen ei voi mitään, vaan on syöksyttävä Tapani Kinnusen hoplopiin, seikkailumaailmaan, tai siis sen Topias Kettusen, alter egon, joka vuorottelee Tapanina. Kovakou... Lue koko vinkki »

Jussi Seppänen: Jussi Seppänen

Ensin ihastuin, sitten pidin, sitten en pitänyt, vaan pitkästyin. Lopulta pidin, jostain loppuneljänneksen paikkeilta. Sankarilla sana hallussa, niin kirjan päähenkilöllä Jussi Seppäsellä kuin myös hänestä kirjottavalla Jussi Seppäsellä (s. 1975), joka on molempien Jussi Seppästen paras asiantuntija. Kävikö selväksi? Näillä mennään koko kirja... Lue koko vinkki »