Veepee Lehto: Matin ja Tepon matkassa : Kaiken takana on…

Matin ja Tepon matkassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sanoittaja on iskenyt tiskiin kunnon kirjamurikan, kerrankin päässyt sanomaan, kun tähän saakka on neljänkymmenen vuoden ajan joutunut tyytymään ja pätkimään sanomaansa iskelmälyriikaksi.

Matti ja Teppo Ruohosen (s. 1949 ja 1948) laulujen sanojen takana on ollut etupäässä Veli-Pekka Juhani Lehto (s. 1948). Veepee on sanoittanut pääosin veljesten laulamat laulut. Hiomista tilatuissa sanoissa on ollut: veljet ovat olleet välillä hyvinkin nirsoja, jopa ärsyttävyyteen asti, hylänneetkin monet sanoitukset kokonaan. Kerran kesällä 2006 on menty näinkin pitkälle Veepeen huomauttaessa, että hänkin on osa “ratasta”:

Matti: “Eiköhän tämä ole sitten tässä.”

Veepee varmisti asianlaidan seuraavana päivänä puhelimitse Tepolta, sillä “Teppohan on yleensä erilaisissa asioissa rauhallisempi ja sovittelevampi kuin Matti”.

“Kyllä nyt fiilikset ovat niin huonoja, että kyllä se on tässä.”

Ookoo, se oli sitten siinä. 30 vuotta sanoitustyötä riitti. Kunnes vuoden päästä syksyllä Matti soittaa, että tarvittaisiin sanoja. Matin ego on suuri. Veepee tulkitsee soiton sovinnoneleeksi. Ja niin taas yhteinen matka jatkuu.

Kyseinen kohtaus on ainut mainittava ja kunnon särö 40 vuotta kestäneessä yhteistyössä. Niinpä tämä Veepeen maaliskuussa ilmestynyt kirja ei ole loistanut iltapäivälehtien otsikoissa ja sitä myöten on jäämässä julkisuutta vaille.

Veepee Lehto käy tarkoin läpi menestyskappaleiden sanoitusten taustat ja tarkoitukset välillä virnuillen ja välillä tuiki tosissaan. Etenee vuosi kerrallaan vuodesta 1976 vuoteen 2022 – aikaa kappaleesta Et voi tulla rajan taa kipaleeseen Vauhti kiihtyy. Ohessa kulkee myös Mitä Missä Milloin -tyyppistä tietoa maailmanmenosta ja ennen kaikkea tunnettujen muusikkotovereiden siirtymisestä rajan taa muille laulumaille.

Selville piirtyvät lukemafaktat: 21 Matin ja Tepon perusalbumia + teema- ja kokoelmalevyt sekä sinkut päälle. Lähes kaikki sävellykset ovat Matin, kolme Veepeen. 134+2 Veepeen tekemää sanoitusta, reilu puolet.

Koronaan kaikki lopulta päättyi tai on päättymässä – Luoja tietää.

Tässäpä kirjaa runoanalyytikoille ja tietoa Veepee Lehdon kautta suomalaisen kevyen musiikin kenttähistoriasta, satojen tunnettujen nimien vilahtaessa sivuilla. Intiimikirja Veepeestä itsestään, etäinen kirja Matin ja Tepon muusta kuin musiikkielämästä, sillä siihen veljesten elämänpuoleen ei edes Veli-Pekka Lehdolla ole ollut pääsyä. Eivät veljekset tulleet myöskään tämän Matin ja Tepon matkassa -kirjan julkkareihin.

Jäämme odottamaan Matin ja Tepon omien “tunnustuksien” ilmestymistä.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...