Jari Veijalainen: Airiston murha : Kadonneen lakimiehen tapaus

Airiston murha

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Turkulainen asianajaja Ilpo Härmäläinen katosi 3.8.1994. Hän pysyi kadonneena, kunnes 2.3.2022 hänet löydettiin merestä. 

Joskus tykypäivistä on hyötyä. Osa keskusrikospoliisin (KRP) Länsi-Suomen yksiköstä vietti omaa tykypäiväänsä kesällä 2021 osallistumalla turkulaista rikoshistoriaa käsittelevälle kävelykierrokselle. Rikostarkastaja Aki Lahtinen kuuli Härmäläisen katoamistapauksesta ja kiinnostui. 

Härmäläisen katoamista oli tutkittu vuonna 1994 tuloksetta. Ensimmäisen tutkinnan yhteydessä oli löydetty todennäköinen syyllinen, mutta esimiesten painostuksen vuoksi katoamista ei tutkittu kunnolla. Vuosikymmeniä myöhemmin tutkinta avataan uudelleen. KRP:n rikosylikonstaapeli Jari Veijalainen toimi jutun päätutkijana ja kertoo nyt kirjassaan Airiston murha tapauksen selvittämisestä. 

Veijalainen kuvaa kirjassaan kuinka Härmäläisen katoamisen tutkinta eteni murhatuomioksi. Poliisin työ oli arkista puurtamista, kärsivällistä odottamista ja yksityiskohtien huomiointia. Tutkinta vietiin loppuun viranomaisyhteistyöllä, ja syyllinen sai tuomion. Henkilö oli sama, jota jo vuonna 1994 oli epäilty Härmäläisen katoamisesta. 

Airiston murha -kirjassa ei ole dramatiikkaa tai ylenpalttista tunteilua. Niitä ei tarvitakaan. Härmäläisen murha puhuu puolestaan. Onneksi juttu selvitettiin, ja Härmäläisen perhe sai tietää läheisensä kohtalosta. Airiston murha -kirja on hillitysti kirjoitettu teos 28 vuotta vanhasta murhasta. 

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...