Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa

Evelynin seitsemän kuolemaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Esikoiskirjailija Stuart Turton on varmasti saanut hikoilla Evelynin seitsemän kuoleman kanssa. Turton kuvailikin kirjoitusprosessia “ihan kamalaksi” Guardianin haastattelussa. Olisi mielenkiintoista nähdä Turtonin muistiinpanot romaanin rakenteesta – nyt nimittäin ollaan vankasti kikkailun ytimessä.

Evelynin seitsemän kuolemaa yhdistelee Agatha Christien henkistä kultakauden dekkaria ja Päiväni murmelina -elokuvaa. Kirjan päähenkilö on vangittu silmukkaan elämään samaa päivää uudestaan ja uudestaan.

Päivän aikana synkässä Blackheathin kartanossa tapahtuu murha. Isäntäväen tytär Evelyn Hardcastle kuolee illan päätteeksi. Ainoa keino, jolla kuoleman sykli päättyy, on ratkaisun löytäminen. Päähenkilön on keksittävä, kuka Evelynin murhaa. Tismalleen samanlaisena päivä ei toistu, vaan jokaisena aamuna päähenkilö herää eri ruumiissa: hän saa tarkastella päivää jonkun aivan toisen henkilön näkökulmasta.

Rakenne on monimutkainen. Asiat tapahtuvat tietyssä järjestyksessä ja toistuvat samanlaisina joka päivä, mutta ne näyttäytyvät kovin eri valossa, kun tapahtumia katselee eri henkilö. On myös eri juttu kokea tapahtumat nuoren, terveen miehen vartalosta, huonokuntoisena ja liikalihavana tai hauraana vanhuksena.

Eikä rikosta saa tietenkään tutkailla rauhassa. Kartanossa on muitakin sielunvaelluksessa mukana olevia, jotka kilpailevat ratkaisun selvittämisessä, paikoin hyvinkin rumilla keinoilla.

Evelynin seitsemän kuolemaa on älyllisen kikkailun ystäville varma valinta. Se ei ole mikään perinteinen dekkari, on melko lailla turhaa yrittääkään arvailla, mistä on kyse, sen verran paljon kirjailija pimittää tietoa olennaisista tapahtumista. Kirjan ilo onkin siinä, miten aikaisempina päivinä nähdyt tapahtumat saavat uusia merkityksiä, kun ne näkee jonkun toisen näkökulmasta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...