Luotto

Hernan Diaz: Luotto

Luotto on monitahoinen romaani, jossa on neljä näkökulmaa samaan kertomukseen. Ensimmäisenä lukija kohtaa Harold Vannerin romaanin Saatavat. Se kertoo pohatta Benjamin Raskista ja tämän puolista Helenistä. Rask on erakkomainen tupakanviljelyllä vaurastuneen suvun vesa ja onnistunut kasvattamaan suvun varallisuutta ennennäkemättömiin suuruuksiin häi... Lue koko vinkki »
Númenorin tuho

Brian Sibley ja J. R. R. Tolkien: Númenorin tuho

Kun tieto uudesta J. R. R. Tolkienin kirjasta alunperin tuli, fanit ihmettelivät kuinka paljon julkaisematonta materiaalia Tolkienin jäämistöstä oikein löytyykään. Númenorin tuho ei kuitenkaan ole varsinaisesti ennestään julkaisematon, vaan sen sisältö on koostettu noin puolen tusinasta eri lähteestä. Sisältö on koostettu kronologisesti oikeaan ... Lue koko vinkki »
Viimeinen valkoinen mies

Mohsin Hamid: Viimeinen valkoinen mies

Eräänä aamuna Anders, valkoinen mies, sai herättyään huomata muuttuneensa syvän ja kiistämättömän ruskeaksi. Romaanin aloitus saattaa tuoda mielleyhtymiä Kafkasta. Anders ei kuitenkaan ole muuttunut suunnattomaksi syöpäläiseksi, vain ruskeaksi. Ulkonäkö on kuitenkin muuttunut enemmän kuin vain ihonvärin verran: peilistä katsoo tuntematon mies. ... Lue koko vinkki »
Nälkänummi

Andrew Michael Hurley: Nälkänummi

Nälkänummi on Andrew Michael Hurleyn kolmas kirja. Nimi viittaa päähenkilöinä toimivien kotitaloon. Juliette ja Richard ovat kokeneet kaikista kamalimman: oman lapsen kuoleman. Heidän poikansa Ewan oli menehtyessään vain viisivuotias ja kumpikin vanhempi on jäänyt vangiksi menetykseensä. Sitä surutyötä käsitellään koko kirjan ajan. Richard on am... Lue koko vinkki »

J. R. R. Tolkien: Maamies ja lohikäärme

Vaikka J.R.R. Tolkien on uskomattoman tunnettu Taru sormusten herrasta, Silmarillionista ja Hobitista, hänen muu tuotantonsa on yllättävän vähän tunnettua. Yksi näistä usein unohdetuista teoksissa on Maamies ja lohikäärme. Maamies ja lohikäärme on julkaistu Hobitin ja Taru sormusten herrasta välissä. Ajankohtana, jolloin Tolkien ei vielä ollut tull... Lue koko vinkki »

Ian McEwan: Torakka

Ian McEwanin Torakka yllättää heti, kun kirjan saa käteensä. Se muistuttaa enemmän pientä muistikirjaa kuin tiiliskiveä ja onkin vain 126 sivun pienoisromaani. Myös tyylissä on jotain uutta, sillä Torakka on ennen kaikkea poliittinen satiiri. Kirja on kuitenkin pieni vain kooltaan ja sivumäärältään – siinä käsitellyt asiat ovat mittasuhteiltaan val... Lue koko vinkki »
Evelynin seitsemän kuolemaa

Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa

Esikoiskirjailija Stuart Turton on varmasti saanut hikoilla Evelynin seitsemän kuoleman kanssa. Turton kuvailikin kirjoitusprosessia "ihan kamalaksi" Guardianin haastattelussa. Olisi mielenkiintoista nähdä Turtonin muistiinpanot romaanin rakenteesta – nyt nimittäin ollaan vankasti kikkailun ytimessä. Evelynin seitsemän kuolemaa yhdistelee Agatha... Lue koko vinkki »

Mohsin Hamid: Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä

Asiahan on niin, että itseapukirjat ovat looginen mahdottomuus jo nimensä puolesta, paitsi jos olet itse kirjoittamassa sellaista kirjaa. Luet itseapukirjaa, jotta joku muu kuin sinä itse, nimittäin kirjailija, voisi auttaa sinua. Näin aloittaa Mohsin Hamid johdatuksensa rikastumisen saloihin. Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä on köyhistä ol... Lue koko vinkki »
Idän pikajunan arvoitus

Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus

Jugoslaviaan vuorten keskelle lumimyrskyyn pysähtynyt juna, suljettu vaunuosasto, josta kukaan ei ole poistunut, hytistään löytynyt kuollut mies, matkalla mukana tunnettu yksityisetsivä Hercule Poirot – siinä Idän pikajunan arvoitus, yksi Agatha Christien arvostetuimmista klassikoista, nyt uutena suomennoksena. Onhan tämä vallan aiheesta arvoste... Lue koko vinkki »
Eikä yksikään pelastunut

Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut

WSOY:n uusien Christie-suomennosten joukkoon kuuluu luonnollisesti Eikä yksikään pelastunut, onhan kyseessä yksi Christien tunnetuimmista ja suosi­tuimmista teoksista. Alkuperäisestä Helka Varhon suomennoksesta vuodelta 1940 ehdittiin ottaa 26 painosta – ensin neljä painosta tällä Eikä yksikään pe­lastunut -nimellä, sitten 17 painosta tarkistettuna... Lue koko vinkki »
Roger Ackroydin murha

Agatha Christie: Roger Ackroydin murha

Kolmas Hercule Poirot -dekkari vie meidät King's Abbottin pikkukylään Cranchesterin kaupungin lähistölle. Kylässä kuohuu, sillä rouva Ferrars on riistänyt henkensä. Se ei kuitenkaan ole rikos, jota lähdetään tutkimaan, vaan se varsinainen tutkimus keskittyy pian sen jälkeen tapahtuvaan Roger Ackroydin murhaan. Ackroyd ehditään tavata vielä eloss... Lue koko vinkki »
Lentävä kuolema

Agatha Christie: Lentävä kuolema

WSOY on aloittanut hankkeen suomentaa Agatha Christien teoksia uudestaan. Se on aina hyvä, Lentävän kuolemankin kohdalla edellinen suomennos oli tehty vuonna 1937 tuoreeltaan pari vuotta alkuteoksen ilmestymisen jälkeen. Lentävässä kuolemassa setvitään mahdotonta murhaa. Matkustajalennolla Pariisista Croydoniin kuolee ranskalainen nainen. Kuolin... Lue koko vinkki »
Niin kuin me olisimme kauniita

Gin Phillips: Niin kuin me olisimme kauniita

Joan on nelivuotiaan poikansa Lincolnin kanssa eläintarhassa. Eläintarhaa ollaan sulkemassa, puisto alkaa olla jo tyhjillään, kun Joan pääsee poikansa kanssa vihdoin matkaan kohti portteja. Matka keskeytyy kuitenkin yllätykseen: aseistautuneet massamurhaajat ovat hyökänneet eläintarhaan ja ampuvat ihmisiä ja eläimiä. Joan kääntyy Lincolnin kanss... Lue koko vinkki »
Nainen ikkunassa

A. J. Finn: Nainen ikkunassa

Kirjan nimi ja kirjoittajan etunimen ja sukupuolen piilottaminen nimikirjainten taakse kertoo heti, mistä on kyse: Nainen ikkunassa on trendikäs trilleri, jossa on ajanmukainen epäluotettava kertoja. Nimimerkin A. J. Finn takaa paljastuu newyorkilainen William Morrow -kustantamossa työskentelevä kustannustoimittaja Daniel Mallory. Esikoisteos on... Lue koko vinkki »
Tove Janssonin Muumilaakson maailma

Philip Ardagh ja Frank Cottrell-Boyce: Tove Janssonin Muumilaakson maailma

Muumit ovat levittäytyneet astiakaappeihimme ja vaatekomeroihimme, ylipäätään kaikille mahdollisille tarttumapinnoille, mutta yhä ne ainoat oikeat muumit elävät Tove Janssonin kirjojen sivuilla. Mörkö kahvikupin kyljessä on vain kiiltokuvaa verrattuna siihen kansien välissä lymyävään hahmoon, joka saa pienen kuulijansa jännityksestä tarrautumaan ka... Lue koko vinkki »
Mistelimurha ja muita kertomuksia

P. D. James: Mistelimurha ja muita kertomuksia

P. D. James (1920–2014) oli merkittävä brittiläinen rikoskirjailija, jonka tuotannon keskeisin henkilöhahmo oli runoilija ja poliisi Adam Dalgliesh. Tämä eettisen pohdiskelun ja kirjallisten yhteyksien taitaja esiintyy myös Mistelimurha-kirjan neljästä novellista kahdessa, ja onhan hänet oikein mukava taas tavata. Kirjan novellit Mistelimurha, H... Lue koko vinkki »
Kullervon tarina

Verlyn Flieger ja J. R. R. Tolkien: Kullervon tarina

Tolkienin nimen näkeminen uutuuskirjalistassa on aina hieman hämmentävä kokemus minulle. Kuinka monta teosta 1970-luvulla kuolleen kirjailijan pöytälaatikosta voidaankaan kaivaa. Tällä kertaa kirjan tekee erityisen mielenkiintoiseksi sen Suomi-yhteys. Kullervon tarina on Taru sormusten herrasta -kirjailijan varhaisimpia kirjoituksia. Alle 40 siv... Lue koko vinkki »

Andrew Michael Hurley: Hylätty ranta

Hylätty ranta kuuluu niihin erinomaisiin kirjoihin, jotka puhuvat melkein yhtä paljon riviensä välistä kuin itse tekstistä. Sen painostava, jopa goottista kauhua lähestyvä tunnelma syntyy lukijan arvailuista ja romaanin aukkokohtien täydentämisestä omassa mielikuvituksessa. Hylätty ranta kertoo pienestä brittiläisestä yhteisöstä. Siihen kuuluvat... Lue koko vinkki »
Antarktika

Kim Stanley Robinson: Antarktika

Antarktikaa mainostetaan ekoscifitrillerinä. Huonot ovat mainospuheet, koska tässä 600-sivuisessa kirjassa varsinaiset trilleriainekset alkavat jossain sivun 400 paikkeilla. Ei kovin tiivistä jännitystä, siis, ja oikeastaan mikä tahansa Risto Isomäen kirja, vaikka Kurganin varjot tai Sarasvatin hiekkaa, ajaa asian paljon paremmin. Onneksi&n... Lue koko vinkki »