Ian McEwan: Torakka

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ian McEwanin Torakka yllättää heti, kun kirjan saa käteensä. Se muistuttaa enemmän pientä muistikirjaa kuin tiiliskiveä ja onkin vain 126 sivun pienoisromaani. Myös tyylissä on jotain uutta, sillä Torakka on ennen kaikkea poliittinen satiiri. Kirja on kuitenkin pieni vain kooltaan ja sivumäärältään – siinä käsitellyt asiat ovat mittasuhteiltaan valtavia.

Yhteys Franz Kafkan Muodonmuutokseen on ilmeinen, vaikka McEwanin teoksessa muutos onkin toisin päin pääministeri Jim Samsin muuttuessa torakasta ihmiseksi. Muutos ei ole hänelle etenkään aluksi ollenkaan mieluinen, mutta nopeasti valta-asema poliikassa vie miehen mukanaan. Hän ajaa voimakkaasti reversalisimia, jossa raha virtaa toiseen suuntaan eli kaupassa ostajalle, palkka työnantajalle ja niin edelleen.

Torakan kirjoitustyyli on aluksi jopa humoristisen satiirinen, mutta vie lopulta syviin ajatuksiin. Mikä kirjasta olikaan täyttä fiktiota, mikä voisi olla totta ja mikä onkin jo? Keskiössä ovat politiikka ja brexit, mutta McEwan sivaltaa myös sosiaalisen median vallan ja vaikutuksen suuntaan – eikä mitenkään positiiviseen sävyyn.

“Twitter oli hänen mielestään jonkinlainen alkeellinen versio feromonaalisesta alitajunnasta.”

Myös ilmastonmuutos nousee esiin äärisäätilojen kautta ja torakasta ihmiseksi tai toisin päin -ajattelu taas rakentaa sillan hyönteiskatouutisiin. Ajankohtainen kirja, joka kertoo esimerkiksi vallankäytöstä osuvasti.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...