Ian McEwan: Pähkinänkuori

Pähkinänkuori

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Trudy ja Claude suunnittelevat karmeaa rikosta. Välineet on hankittu, uhri on saapuvilla, suunnitelma vaikuttaa nerokkaalta. Todistajia ei ole. Paitsi että onpa sentään yksi, joka tietää kaiken. Tämä todistaja on kauhuissaan suunnitelmasta ja haluaisi estää sen toteuttamisen, mutta hänellä on tiellään yksi melko iso este. Hän ei ole vielä syntynyt.

Ian McEwanin Pähkinänkuoren koukku on näkökulman valinnassa. Koko romaani toden totta kerrotaan sivistyneen sikiön kautta, viimeisillään raskaana olevan Trudyn kohdusta! Syntymätön poikalapsi on harvinaisen varhaiskypsä ja ilmeisen älykäs, mutta hän onkin kuunnellut ahkerasti kohdun seinämien läpi kaikkea, mitä Trudykin: radiota, podcasteja, isän runonlausuntaa ja Claudea – ärsyttävää, inhottavaa, moukkamaista rakastaja Claudea, joka kuitenkin on saanut kiedottua Trudyn otteeseensa.

Pähkinänkuori on pirullisen jännittävä trilleri, eikä vähiten poikkeuksellisen kertojansa vuoksi. McEwan leikkii taidokkaasti kerronnan mahdollisuuksien kanssa. Sikiö käy tunteiden vuoristorataa alkeellisten selviytymisviettiensä avulla. Claude on paha, mutta entä äiti ja isä? Pitääkö heitä rakastaa? Voiko heitä rakastaa? Entä minkälainen tulevaisuus on luvassa rikollisen lapselle? Entäpä jos hän päättäisi päivänsä itse jo kohdussa. McEwan harrastaa sangen mustaa komiikkaa kertoessaan sikiön rakkaudesta laadukkaisiin viineihin sekä vastenmielisyydestä Claudea kohtaan etenkin seksipuuhien yhteydessä.

Britannian arvostetuihimpiin nykykirjailijoihin kuuluva Ian McEwan teki taas vaikutuksen. Huimaa kerrontaa! Tämä kirja kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...