Ian McEwan: Pähkinänkuori

Osta kirja itsellesi

Trudy ja Claude suunnittelevat karmeaa rikosta. Välineet on hankittu, uhri on saapuvilla, suunnitelma vaikuttaa nerokkaalta. Todistajia ei ole. Paitsi että onpa sentään yksi, joka tietää kaiken. Tämä todistaja on kauhuissaan suunnitelmasta ja haluaisi estää sen toteuttamisen, mutta hänellä on tiellään yksi melko iso este. Hän ei ole vielä syntynyt.

Ian McEwanin Pähkinänkuoren koukku on näkökulman valinnassa. Koko romaani toden totta kerrotaan sivistyneen sikiön kautta, viimeisillään raskaana olevan Trudyn kohdusta! Syntymätön poikalapsi on harvinaisen varhaiskypsä ja ilmeisen älykäs, mutta hän onkin kuunnellut ahkerasti kohdun seinämien läpi kaikkea, mitä Trudykin: radiota, podcasteja, isän runonlausuntaa ja Claudea – ärsyttävää, inhottavaa, moukkamaista rakastaja Claudea, joka kuitenkin on saanut kiedottua Trudyn otteeseensa.

Pähkinänkuori on pirullisen jännittävä trilleri, eikä vähiten poikkeuksellisen kertojansa vuoksi. McEwan leikkii taidokkaasti kerronnan mahdollisuuksien kanssa. Sikiö käy tunteiden vuoristorataa alkeellisten selviytymisviettiensä avulla. Claude on paha, mutta entä äiti ja isä? Pitääkö heitä rakastaa? Voiko heitä rakastaa? Entä minkälainen tulevaisuus on luvassa rikollisen lapselle? Entäpä jos hän päättäisi päivänsä itse jo kohdussa. McEwan harrastaa sangen mustaa komiikkaa kertoessaan sikiön rakkaudesta laadukkaisiin viineihin sekä vastenmielisyydestä Claudea kohtaan etenkin seksipuuhien yhteydessä.

Britannian arvostetuihimpiin nykykirjailijoihin kuuluva Ian Mc Ewan teki taas vaikutuksen. Huimaa kerrontaa! Tämä kirja kannattaa lukea!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...