Eristysvanki

Freida McFadden: Eristysvanki

Brooke Sullivan aloittaa työn vankilan sairaanhoitajana. Hänen entinen poikaystävänsä ja hänen lapsensa isä Shane Nelson on vankina samassa vankilassa. Shane on tuomittu useasta murhasta ja Brooken murhayrityksestä.  Vankilassa Brooke joutuu hoitamaan entistä poikaystäväänsä, eikä aikaakaan, kun Brooken tunteet sekä epäilykset heräävät: onk... Lue koko vinkki »
Äitini, tyttäreni

Hanna Brotherus: Äitini, tyttäreni

Nyt on topakka kirja, missä äidit ja tyttäret pääsevät kertomaan omista ajatuksistaan. Hanna Brotherus on koonnut kansiin äitien ja tyttärien tarinoita. On tunnettuja ja vähemmän tunnettuja, mutta kaikki tyystin erilaisia. Alkusanat ovat Hanna Brotheruksen, joka alunperin oli ajatellut, että kirjoittaa itsestään ja tyttärestään, mutta irtiottoa ei ... Lue koko vinkki »
Ethän kuole ennen minua

Avi Heikkinen ja Aapo Kukko: Ethän kuole ennen minua

Avi Heikkisen 2019 ilmestynyt sci-fi sarjakuva Valotusaika teki vahvalla käsikirjoituksellaan niin voimakkaan vaikutuksen, että se päätyi vuoden sarjakuvaksi. Oli selvää, että mikä tahansa Heikkisen seuraava sarjakuva onkaan, se on pakko lukea. Ethän kuole ennen minua osoittautuu kuitenkin yllätykseksi. Heikkisen parivaljakoksi ja sarjakuvan varsin... Lue koko vinkki »
Vapaus ja rajat

Jarno Paalasmaa: Vapaus ja rajat : Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi

"Kasvattajavanhempi (viisas vanhempi) asettaa lapselle rajoja, kun taas kaverivanhempi luovuttaa päätösvallan lapselle ja pyrkii olemaan lapselleen mahdollisimman paljon mieliksi." Miksi olla mieliksi (eli antaa periksi)? Oma kiire, uupumus, väsymys, vastareaktio kokemuksiin omista vanhemmista, epämiellyttävien tilanteiden välttely ja niin edel... Lue koko vinkki »
Sinusta roikkuu valoa

Miira Luhtavaara: Sinusta roikkuu valoa

Ensitutustumiseni Miira Luhtavaaran tuotantoon oli hänen tuorein runokokoelmansa Pinnallisuus; se nousi suosikkilistalleni ja on yksi uusista kotimaisista runokokoelmista, joita herkästi suosittelen. Niinpä Luhtavaaran runoihin oli syytä tutustua enemmänkin. Toinen runokokoelma Sinusta roikkuu valoa vuodelta 2019 koostuu pitkälti roolirunoista, ... Lue koko vinkki »
Faija : Kirja isyydestä

Teemu Potapoff: Faija : Kirja isyydestä

Vanhemmuus on ollut isossa murroksessa viimeisten vuosikymmenien aikana. Olemme viimein siirtymässä aikaan, jossa vanhemmuus ei ole äitiyttä, johon liittyy koti ja lapset ja isyyttä, johon kuuluu vaimo (eli tuttavallisemmin lasten äiti) ja vähintään kaksi lasta sekä ennen kaikkea työ ja työura, joka tuo perheelle rahaa. Uusi vanhemmuus on aihe, jot... Lue koko vinkki »
Äidin julma syli

Gregg Olsen: Äidin julma syli

Gregg Olsenin Äidin julma syli on true crime -kirja ahdistavasta aiheesta. Siinä kerrotaan Tanya Reidin, kolmen lapsen äidin tarina.  Tanya Reidin Morgan-tytär kärsi usein hengityskatkoksista, ja hän menehtyi vain yhdeksän kuukauden ikäisenä kätkytkuolemaan. Tyttärensä kuoleman jälkeen Tanya synnytti pojan, jonka nimeksi tuli Michael. Michael al... Lue koko vinkki »
Yksin tehty lapsi

Emma Taulo: Yksin tehty lapsi

Itsellinen vanhemmuus on vanhemmuuden muoto, jonka määrä on kasvanut merkittävästi viimeisten muutamien vuosikymmenten aikana ja jota kohtaan on vielä huomattavasti enemmän kiinnostusta parisuhteiden ulkopuolella lasta haaveilevilla naisilla ja miehillä. Suomalainen yhteiskunta ei nykyisellään kannusta itselliseen vanhemmuuteen. Järjestelmä ole mil... Lue koko vinkki »
Ihmettä kaikki

Juha Itkonen: Ihmettä kaikki

Loppukesällä 2016 kirjailija Juha Itkosen perheeseen odotettiin kolmatta lasta, mutta kaikki ei mennytkään hyvin: lapsivesi alkoi vuotaa kohdusta varhaisilla viikoilla, ja vaikka sikiö ei siihen menehdykään, on tilanne kohdussa vaikea, ja Itkonen puolisoineen joutuu miltei mahdottoman valinnan eteen. Onko edessä abortti vai vieläkö he haluavat kann... Lue koko vinkki »
Poisannettu

Anne-Maarit Koivuniemi: Poisannettu

Pieni ja vaatimaton lehti-ilmoitus, pelissä koko elämä. Vielä 1960-luvulla, ja jopa seuraavalla vuosikymmenelläkin, sadat suomalaisäidit halusivat antaa lapsensa lehti-ilmoituksella toiseen perheeseen. Anne-Maarit Koivuniemi on yksi heistä. Hänen kirjansa Poisannnettu on riipaiseva kuvaus siitä, miten merkityksellisiä varhaislapsuuden kokemukset ov... Lue koko vinkki »
Kasvukausia

Ida Pimenoff (toim.): Kasvukausia : kirjoituksia äitiydestä

Äitiys on runsas aihe, joka ei hetkessä tyhjene. Siitä todistaa myös tämä Ida Pimenoffin toimittama kolmentoista esseen kokoelma, jonka kirjoittajat käsittelevät äitiyttä ja vanhemmuutta monista eri näkökulmista. Kirjoittajat ovat enimmäkseen naisia, mutta mukana on myös kaksi miestä. Ihan jokaista näkökulmaa mukaan ei ole saatu, niin toteaa Pim... Lue koko vinkki »
Suoraan sydämeen

Stella Vuoma: Suoraan sydämeen : Nyrkkeilijä Sonia Grönroosin tarina

Stella Vuoman kirja Sonia Grönroosista iskee nimensä mukaisesti suoraan sydämeen. Kirjan kannessa herttaisesti hymyilevän nyrkkeilijän elämänpolku on polveillut rankkoja reittejä, mutta katkeruuden ja kaunan siemeniä ei tarinasta löydy. Päin vastoin, tämä nainen on täynnä positiivisuutta ja sitkeyttä – suomalaista sisua algerialaisgeeneillä höystet... Lue koko vinkki »
Numeroruuhka

Eve Hietamies: Numeroruuhka

Numeroruuhka jatkaa Antti ja Paavo Pasasen tarinaa, mitä onkin jo odotettu. Tämä jo viides kirja jatkaa samalla tutun huumorin sävyttämällä tyylillä ja silti vakaviinkin asioihin paneutuen. Antti Pasanen on toimittaja ja Paavon isä, yksinhuoltaja. Arki on sitä, että yritetään selviytyä ja se olisikin helppoa, jollei kaiken aikaa tapahtuisi jota... Lue koko vinkki »
Toinen paikka

Rachel Cusk: Toinen paikka

Toinen paikka on neljäs Rachel Cuskilta suomennettu teos, kolme aikaisempaa ovat Ääriviivat-trilogian Ääriviivat, Siirtymä ja Kunnia. Inspiraation tähän uusimpaan romaaniinsa kanadalais-englantilainen Cusk sai kirjasta Lorenzo in Taos. Siinä taidemesenaatti Mable Dodge Luhan kertoo D.H. Lawrencen jännitteisestä vierailusta omistamaansa Luhanin resi... Lue koko vinkki »
Surutalo

Matti Rönkä: Surutalo

Sen kyllä tiijän, että minä en ole kenellekkään katteellinen. Eikä minua kukaan kadehdi. Mittään en ole saanut mutta mittään en tarvihe.  Näin toteaa Timppa, joka äkkiseltään arvioiden näyttäisi olevan tarinan kahdesta veljeksestä se heikompi, epäonnistunut. Timpan työhommat ja bisnekset ovat olleet epävarmoja, on konkursseja, juomista, aviokrii... Lue koko vinkki »
Perheen jäljillä

Johanna Ilmakunnas ja Anu Lahtinen (toim.): Perheen jäljillä : Perhesuhteiden moninaisuus Pohjolassa 1400–2020

Nostalgisissa mielikuvissa menneisyyden perinteiseen perheeseen liitetään sellaisia asioita kuin turvallisuus, pysyvyys ja vastuullisuus. Monessakin mielessä nämä mielikuvat ovat kuitenkin harhaanjohtavia, pikemminkin 1800-luvun porvarillisen yhteiskunnan konstruktioita, kuin todellisuutta. Vastoin yleistä luuloa uusperheet olivat ensinäkin vars... Lue koko vinkki »
Little Victories

Yvon Roy: Little Victories : Autism Through a Father’s Eyes

Chloe ja Mark elävät elämänsä nousukautta. Kaikki tuntuu menevän putkeen ja mikäpä kruunaisi rakastuneen parin suhteen paremmin kuin kaivattu lapsi. Oliverin kasvaessa alkaa kuitenkin tulla yhä selvemmin esiin, että kaikki ei ole kunnossa. Pieni poika ei puhu tai muutenkaan näytä reagoivan ympärillä oleviin ihmisiin. Autismidiagnoosi selventää tila... Lue koko vinkki »
Rakkaudesta

Jani Toivola: Rakkaudesta

Jani Toivola kirjoittaa kirjan nimen mukaisesti rakkaudesta, mutta myös sopimisesta muotteihin ja yhteiskunnan odotuksiin. Kirja alkaa kuvauksella eduskunnasta lähtevästä Toivolasta, jolla on mukanaan avustajan huolella pakkaama pahvilaatikollinen täynnä kirjeitä ja tulostettuja viestejä, joita Toivola ei ole itse lukenut. Laatikko on täynnä kansal... Lue koko vinkki »
Mona-Liisa

Laura Arffman: Mona-Liisa : Urheilija, muusikko, ihminen

On sydäntäraastavaa lukea elämäkertaa itseäni nuoremmasta ihmisestä, joka on jo kuollut. Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) kuoli aggressiivisen syövän nujertamana kesällä 2019, vain viikkoa 36-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Kaipaamaan jäivät aviomies Ville, 8-vuotias tytär Isabella sekä monet muut ystävät ja omaiset. Laura Arffman, Mona-Liisa... Lue koko vinkki »
Kaikki elävä

Riikka Pelo: Kaikki elävä

Vuoden 2020 viimeiseksi kirjaksi jäi tämä Riikka Pelon iso ja vaikea kirja. Pelo julkaisee harvakseltaan, tähän asti seitsemän vuoden välein. Olen lukenut Taivaankantaja-esikoisen vuosia sitten, niin kauan sitten että olin jo unohtanut lukeneeni. Tämä uusin kiinnosti, vaikka vähän pelottikin: vaikutti pitkältä, raskaalta ja – alustavan selailun per... Lue koko vinkki »