Minna Haapasalo: Parioviunelmia

Valkoiseen puseroon ja punaiseen kukkahameeseen pukeutunut nainen kulkee tummat hiukset hulmuten taustalla näkyvän talon ohi.

Sävelet valuivat ihmisten iholle ja silittivät mielen rauhalliseksi. Soitto levisi lattioille, ovenpieliin ja ikkunoihin kiinnitettyihin havukoristeisiin. Sävelet kävivät läpi jokaisen rintakehän, upposivat tuolien ja tyynyjen pehmikkeisiin ja kietoivat kaiken syliinsä.

Minna Haapasalon Parioviunelmia aloittaa Uusien alkujen koti -sarjan. Sallan ja Tuomaksen kolmilapsinen perhe on muuttanut maaseudulle unelmatorppaan, vaan remontoidusta kodista ei kauan ehditä nauttia, kun sattuu vesivahinko. Ja hups, kun unohtui järjestää se kotivakuutus.

Sallan siskolla on menestyvä sisustusliike, ja Salla pääsee kiireapulaiseksi sinne. Työtä vastaan kuittaantuu Riina-siskon myöntämä koroton remonttilaina.

Pariovet osoittautuvat murheenkryyniksi. Käteismaksu tavarantoimittajalle, asentaja tulee maanantaina. Jäi vain täsmentämättä, minkä viikon maanantaina ja minä vuonna…

Runoja ja rajoja -ryhmässä kirjoitettiin ja puhuttiin, mutta itse sai valita, minkä verran omia asioitaan jakoi. Kirjoitusten lopputulos ei ollut tärkeä, vaan ajatukset, joita teksti herätti. Minä aioin kuitenkin keskittyä tekstinäytteeen kirjoittamiseen ja Kristan vakoiluun.

Henkisistä asioista kiinnostunut Salla on ollut mukana yhdistyksessä, jonka puheenjohtaja katoaa tietymättömiin ja jättää kiukkuisen kirjanpitäjän ja taloussotkut jälkeensä. Yksi yhdistyksen jäsen osallistuu runoryhmään, samoin taiteilijaresidenssiksi tarkoitetussa huoneessa asusteleva hiljainen Krista. Salla tahtoo mukaan kirjoittajapiiriin, onhan hänelle tekstinäyte maaseutulehden kolumnistin pestiin kirjoitettavana.

Minulla kesti aika kauan päästä ajatuksesta, että en pidä päähenkilöstä. Kauniisti ja hyvin hänet on kirjoitettu, joten kirja oli oikein kelpo lukukokemus.

Mutta kuka ihme pitää voimahahmonaan L. M. Montgomeryn Runotyttöä ajattelematta häntä nimenomaan kirjoittajaesikuvakseen?

– Miks Nora?

– Se kirjoitti ja ohjas mun lempparielokuvat.

– Kirjoitatko sä itse?

– Häh? Eiks kaikki runoryhmäläiset kirjoita? Eikö Runotyttö ole just sen takia sun alter ego? Siksi kai me oltiin pari, kun molempia inspiroi kirjoittavat naiset.

Naks. Kuin joku olisi sytyttänyt pääni sisällä valot aivojen nurkkaan unohtuneeseen jalkalamppuun.

Riina ja Tuomas ovat olleet yhdessä teini-ikäisistä asti. Pariterapiaa tarvitaan ja luottamuksessa on kiemuroita, mutta rakkaus on syvää ja pysyvää.

Kirjeitä uusien alkujen kodista kuulosti siltä, että jotain hyvää oli tulossa. Että pressun lepatus talon seinässä todella loppuisi. Jokin tulisi päätökseen ja seuraava vaihe alkaisi.

Sallan tavassa hahmottaa asioita on mielenkiintoisia piirteitä. Tällainen on myös unelma pariovista.

Anna

Anna on ikuisesti ahmimisikäinen lukija ja kirjoittaja. Hän ei lähde mihinkään ilman muistikirjaansa. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 334 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!