Edith Södergran : Elämä

Agneta Rahikainen: Edith Södergran : Elämä

Edith Södergranin (1892–1923) kuolemasta tuli juhannuksena 2023 kuluneeksi sata vuotta, mutta hän ei todellakaan ole jäänyt historian uumeniin. Ei, Södergran on yhä tunnettu, hän on lempirunoilija monelle sellaisellekin, jotka eivät ole lyriikan maailmaan juuri paneutuneet. Hänen vapaamittaiset ja kiihkeää kuvakieltä käyttävät runonsa ovat toisaalt... Lue koko vinkki »
Johdatus kirjallisuusanalyysiin

Aino Mäkikalli ja Liisa Steinby (toim.): Johdatus kirjallisuusanalyysiin

Mitä kirjallisuus on ja miten sitä analysoidaan? Näitä kahta pientä kysymystä Johdatus kirjallisuusanalyysiin lähtee purkamaan auki. Tieteellinen teos on tarkoitettu ensisijaisesti kirjallisuudentutkimuksen oppikirjaksi, mutta kyllä tähän kirjaan voi tarttua kuka tahansa kirjallisuuden syvemmästä käsittelystä kiinnostunut lukija. Kirja lähtee sen v... Lue koko vinkki »
Yö Kitkitdizzessä

Tero Tähtinen: Yö Kitkitdizzessä : esseitä kirjallisuudesta

Tämä esseekokoelma tarttui matkaan kirjastosta sattumanvaraisena löytönä. Huomion kiinnitti mielenkiintoinen nimi. Alaotsikko Esseitä kirjallisuudesta sinetöi valinnan. Tero Tähtinen (s. 1978) oli outo nimi; hän on kirjailija, esseisti ja suomentaja, jonka erikoisalaa on klassisen kiinalaisen kirjallisuuden ja buddhalaisten tekstien suomentaminen. ... Lue koko vinkki »
Ikäviä kirjailijoita

Eeva-Liisa Manner: Ikäviä kirjailijoita

Jotkut kirjat ovat vähän pitkällisempiä prosesseja. Aloitin Ikävien kirjailijoiden lukemisen maaliskuussa eli yhdeksän kuukautta sitten. Nyt sain kirjan vihdoin päätökseen. Toki välissä oli pitkiä pätkiä, kun kirja sai odottaa vuoroaan hyllyssä. Ehkä se jotain puhuu aiheen vetävyydestä, vaikka tämä lopulta aivan mielenkiintoinen kirja onkin. Tuu... Lue koko vinkki »
Runoilijan työkalupakki

Tommi Parkko: Runoilijan työkalupakki

Oletko kiinnostunut runoudesta, mutta aihe tuntuu vaikealta? Ei hätää: runoudesta on tietysti kirjoitettu paljon opastavaa kirjallisuutta. Tommi Parkon Runoilijan työkalupakki on uusi versio Parkon ensimmäisestä tietokirjasta, vuonna 2011 ilmestyneestä Kirjoita runo – opas aloittelevalle runoilijalle -kirjasta. Kymmenen vuoden aikana Parkko on toim... Lue koko vinkki »
Eeva-Liisa Manner

Marja-Leena Tuurna: Eeva-Liisa Manner : matka yli vaihtelevien äärten

En ole koskaan pitänyt itseäni kummoisenakaan lyriikan lukijana; olen aina ajatellut, että lajini on aivan selvästi proosa, ja mielellään mahdollisimman realistinen sellainen. Kuitenkin miettiessäni elämääni voimakkaimmin vaikuttaneita kirjailijoita nousee väistämättä esiin kolme lyyrikkoa työntäen pois tieltään kaikenmaailman inhorealistisia dekka... Lue koko vinkki »
Lukemisen ilo

Hannu Mäkelä: Lukemisen ilo : eli miksi yhä rakastan kirjoja

"---tajusin paljon myöhemmin, miten juuri yksinäisyys sai minut lukemaan enemmän kuin silmät sietivät. Lopulta luin niin, että suljin aina toisen silmän ja vaihdoin sitten silmää, kun se puoli väsyi." Noin hurjana Hannu Mäkelä, s.1942, jo nuorena kirjojen kimpussa, ja siitä tahti vain kiihtyi ja maailma avartui, vaikka silmiä kuinka kirveli. Sit... Lue koko vinkki »

Artemi Troitski: Vastarintaa Venäjällä : Puškinista Pussy Riotiin

Vastarinta on aina ollut vaarallista Venäjällä. Rangaistuksena on ollut joko mielisairaala, Siperia tai kuolema. Lukuisat rohkeat venäläiset ovat silti tuoneet julki omat mielipiteensä ja kapinoineet hallitsevaa järjestelmää vastaan. Toimittaja Artemi Troitski kertoo kirjassaan Vastarintaa Venäjällä venäläisen kapinoinnin ja vastarintakulttuurin hi... Lue koko vinkki »
Runoilija X

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Xiomara Batista on New Yorkissa asuva teinityttö, joka on opetettu pitämään sanansa sisällään. Ympäristö on tukahduttava: perheessä Xiomaralla on alistettu asema, äidin katolinen uskonnollisuus ja sen kielteisyys kaikkea seksuaalista kohtaan painaa Xiomaran nousevaa naiseutta maahan, eikä perheen ulkopuoleltakaan tukea tule. Koulussa äidinkielen... Lue koko vinkki »
Säkeilyvaara

Satu Grünthal (toim.): Säkeilyvaara : Runouden käyttöopas

"Runous kuuluu kaikille, mutta joskus sitä pidetään vaikeana. Monien mielestä runouden – varsinkin uuden runouden – ymmärtäminen tuntuu vaativan erityisiä esittelyn ja tulkinnan taitoja, joita ilman ei runouden pariin ole asiaa." Näin toteaa Satu Grünthal Säkeilyvaara : Runouden käyttöoppaan johdannossa. Paremmin ei omia ajatuksiani runoudesta ... Lue koko vinkki »
Jokapäiväinen elämämme

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme

Riikka Pelon toinen romaani ei keveydellään houkuttele. Teos kertoo venäläisestä runoilijasta, Marina Tsvetajevasta (1892–1941) ja hänen tyttärestään Ariadna (Alja) Efronista (1912–1975) sekä heidän elämästään maanpaossa Tšekkoslovakiassa ja Ranskassa sekä paluustaan Neuvostoliittoon toisen maailmansodan alla. Lukijalle tarjotaan yli 500 sivua runo... Lue koko vinkki »
Lavatähti ja kirjamies

Panu Rajala: Lavatähti ja kirjamies

Kun kaksi täysin erilaista ihmistä lyö hynttyyt yhteen ja solmii avioliiton, mitä tapahtuu? Panu Rajala kertoo avioliitostaan Katri Helenan kanssa sekä yhteiselosta ja näkemyseroista pyrkien ilmeisesti myös kertomaan omista motiiveistaan pariskunnan päätyessä lopulta eroamaan. Kirja on erään avioliiton kuvaus, kahden erilaisen julkisuuden henkil... Lue koko vinkki »
Pentti Saarikosken toinen tuleminen

Antero Viinikainen: Pentti Saarikosken toinen tuleminen

Mies on jo toteuttamassa itsemurhaa ja pyörittelee kämmenellään pillereitä. Hän istuksii puiston penkillä, kun ohi jolkottelee surusilmäinen koira. Mies katselee koiraa ja sanookin jo, että Saarikoskiko se siinä: samanlainen katse ja suruisat silmät. Itsemurha jää tekemättä ja mies palaa alivuokralaisasuntoon­sa. Arkeologia on elämä kohdellut kalto... Lue koko vinkki »

Patti Smith: Ihan kakaroita

Rakkauden ja mellakoiden kesä. Helteinen New York. Kaksi nuorta, satunnainen tapaaminen Brooklynissa ja he vihkiytyivät kumpikin taiteidensa salaiseen maailmaan. Patti Smith, monilahjakkuus, joka meillä tunnetaan ehkä parhaiten laulajana, kirjoitti lupauksensa mukaisesti muistiin näiden kahden nuoren tarinan. Patti Smithin, eli Soakien, ja Rober... Lue koko vinkki »
Rakkauden aikakirja

Elif Shafak: Rakkauden aikakirjat

Amerikkalaisen kotirouvan, Ellan, elämä on vaisua ja valjua. Kaikki muuttuu, kun hän alkaa tehdä töitä kirjallisuusagentuurille ja saa luettavakseen tuntemattoman Aziz Zaharan käsikirjoituksen Suloinen rienaus. Tarinan päähenkilö on 1200-luvulla elänyt, mutta tänäkin päivänä runoistaan tunnettu mystikko Rumi, joka käy läpi syvällisen muutoksen derv... Lue koko vinkki »

Carol Shields: Kaiken keskellä Mary Swann

Mary Swann oli puhehäiriöinen, kouluja käymätön pienviljelijän vaimo, jonka pituutta, painoa tai muita perustietoja ei löytynyt. Hän kirjoitti kuitenkin erikoi­sen kiehtovia runoja, jotka yhdistävät kirjan muut henkilöt toisiinsa. Mary Swannin elämä päättyi kauhealla tavalla, mutta hän on kuitenkin päähenkilö, jonka ympärille rakentuu mielenkiintoi... Lue koko vinkki »
Satukuningatar Anni Swan

Sirpa Kivilaakso: Satukuningatar Anni Swan : elämä ja teokset

Anni Swan oli ja on edelleenkin eräs arvostetuimpia lasten- ja nuortenkirjai­lijoita Suomessa. Hänen kirjojaan on tähän mennessä myyty yli miljoona kap­paletta vuosien varrella. Kirja on tutkijan ja asiantuntijan kokoama elä­mäkerta Anni Swanista, mutta samalla myös analyysi hänen tuotannostaan, sen merki­tyksistä ja symbolismista. Kirjailijan l... Lue koko vinkki »
Luova mieli

Claes Andersson: Luova mieli

Luova mieli on opas kirjoittajille ja oman luovuutensa etsijöille. Itse en juuri­kaan harrasta kirjoittamista, mutta Luova mieli tarjoaa erinomaisia välineitä ja näkökulmia muiden tekstien tarkasteluun. Mitä pidän huonona, mitä hyvänä? Runoutta käsitellään paljon. Kirjassa on paljon esimerkkirunoja, jotka ovat mielestäni loistavia. Mukana on nii... Lue koko vinkki »