Carol Shields: Kaiken keskellä Mary Swann

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mary Swann oli puhehäiriöinen, kouluja käymätön pienviljelijän vaimo, jonka pituutta, painoa tai muita perustietoja ei löytynyt. Hän kirjoitti kuitenkin erikoi­sen kiehtovia runoja, jotka yhdistävät kirjan muut henkilöt toisiinsa. Mary Swannin elämä päättyi kauhealla tavalla, mutta hän on kuitenkin päähenkilö, jonka ympärille rakentuu mielenkiintoinen tarina.

Tarinassa on useampi kertoja, jotka esitellään vuorotellen ja lopulta asiat kie­toutuvat yhteen – tietysti Mary Swanniin liittyen. Erästä henkilöä kuvataan näin: Frederic Cruzzi on rakastanut elämässään kahta asiaa. Kirjoitettua sa­naa ja vaimoaan Hildeä. Tämä kuvaa oikeastaan aika hyvin koko kirjaa, sillä se liikkuu pääosin kirjallisuuden ja ihmissuhteiden ympärillä.

Swann-symposiumista puhutaan alusta lähtien ja koko teos huipentuukin siihen. Elokuvamaisesti kuvattu loppu onkin kirjan parasta antia. Tieteellinen, lähtökohdiltaan hillitty tapahtuma kasvaa trilleriksi saaden tarkoituksella tai tarkoituksetta Agatha Christie -tyylisiä piirteitä.

Kirjallisuutta sekä runoutta kuvataan monin tavoin. Intohimoinen ja kunnioitta­va suhtautuminen Swannin tuotantoon saavat lopussa rinnalleen parodian ja ironian. Kaiken keskellä Mary Swann on mukavan erilainen kirja, jossa ihmis­ten persoonallisuutta, tapoja ja outouttakin kuvataan osuvasti. Vakava ja ke­peä kerronta nitoutuvat hyvin yhteen.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...