Tommi Parkko (toim.): Runon vapaus : syventävä opas runouden kirjoittamiseen ja lukemiseen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Näin maallikolle runot ovat taiteenmuoto, jota on vaikea ymmärtää. Runot joko viehättävät tai sitten eivät. Runojen kirjoittaminen on kuitenkin voimissaan. Runokokoelmia julkaistaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja aiheen yliopistokurssit pursuavat kävijöitä. Tartuin Runon vapaus : syventävä opas runouden kirjoittamiseen ja lukemiseen -teokseen avatakseni itselleni suureksi osaksi tuntematonta maailmaa.

Tommi Parkon toimittama opas on kokoelma alan ammattilaisten artikkeleita aiheesta. Näistä jokainen käsittelee eri aihetta. Teos lähtee liikkeelle esitellen runokirjoittamisen työkaluja ja vaatimuksia. Muun muassa tyylitajun, tuoreudentavoitteen ja metaforien merkitys käydään tiiviisti lävitse. Tämän jälkeen lukija sukeltaa tyylilajeihin Jukka Koskelaisen artikkelissa Kuva ja alitajunta, eli modernimin januskasvot.

Tätä puolestaan seuraa itselleni mielekkäin osio, Kristian Blombergin editointia käsittelevä osio. Se esittelee runoeditointia minusta perusteellisesti ja herättelee lukijaa osallistumaan tarjoamalla tälle tehtäviä. Tehtävät herättävät lukijaa passiivisesta seuraajasta aktiiviseksi osanottajaksi.

Juha Kulmalan osiossa runojen rakenne päätyy suurennuslasin alle, jota seuraa Tiina Lehikoisen esittely visuaalisten elementtien käytöstä runoudessa. Miia Toivio puolestaan lopettaa kokoelman kirjoittamalla runojen sosiopoliittisesta puolesta.

Jos jotain kirjalta olisin toivonut, niin hieman vähemmän yliopistollista lähestymistä artikkeleiden suhteen. Totta kyllä artikkelit ovat varsin asiantuntevia, mutta samalla hieman jäykkiä. Tavallaan odotin artikkeleilta hieman samaa kuin odotin aiheelta: eläväistä kerrontaa ja kahlitsemattomia sanoja. Yhtä kaikki Runon vapaus : syventävä opas runouden kirjoittamiseen ja lukemiseen on hyvää luettavaa aihepiiristä kiinnostuneille.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...