Ian McEwan: Polte

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viime vuosien kuumiin puheenaiheisiin kuuluva ilmastonmuutos on tapetilla Ian McEwanin uusimmassa romaanissa. Poltteessa enemmän muutoksia tapahtuu kuitenkin ihmisissä, heidän käytöksessään ja tapahtumissa. Ihmisten keskinäiset suhteet ohjaavat toimintaa joka paikassa ja melkein joka asiassakin.

Päähenkilö Michael Beard on fysiikan nobelisti, naistenmies ja krooninen pettäjä. Hän ei halua jäädä missään kakkoseksi ja haluaa saada haluamansa heti. Miehestä on helppo olla pitämättä, mutta McEwan osaa jälleen kerran kuvata hahmonsa erinomaisesti. Lukija on kuin ulkopuolinen tarkkailija, joka näkee kirjan henkilöistä enemmän kuin he itse.

Kirjassa on paljon teemoja, jotka toistuvat useasti ja nivoutuvat toisiinsa. Kylmyys – kuumuus -asetelma on helppo lukea monesta tilanteesta, etenkin yllättävissä käänteissä, joita riittää. Matkustamiskohtauksia on paljon, erityisen maukkaita ovat tilannekuvaukset juna- ja kelkkamatkalta. Myös sivujuonteet toimivat. Esimerkiksi jääkarhu on nopeassa, mutta vaikuttavassa roolissa.

Henkilökuvauksen syvyys on tuttua McEwania, mutta koin Poltteen enemmän juonellisempana kuin monet hänen aiemmat teoksensa. Joka tapauksessa kirja tempaisee nopeasti mukaansa ja tarjoaa monia yllätyksiä. Kerronta on parhaimmillaan mestarillista.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...