Matka jään reunalle

Annika Suvivuo: Matka jään reunalle

Annika Suvivuo on luonto-ohjaaja ja toimittaja, jonka esikoisteos Matka jään reunalle vie lukijan jään pariin. Tässä kokemuksellisessa tietokirjassa Suvivuo kartoittaa jään olemusta monin eri tavoin. Kirja rönsyilee mukavan vapautuneesti erilaisiin suuntiin. Ensin aloitetaan pääskyistä. Kesäisten lintujen yhteys jäähän tuntuu etäiseltä, kunnes m... Lue koko vinkki »
Tunturipöllö

Pertti Koskimies, Jorma Luhta ja Markus Varesvuo: Tunturipöllö

Tunturipöllö on lienee Harry Potterin Hedwigin ansiosta maailman tunnetuin pöllölaji. Luonnossa lajilla ei mene niin hyvin kuin tarinassa, sillä maailman kanta on hyvin pieni ja keskittynyt vain muutamalle alueelle. Monista luontokirjoista tuttujen tekijöiden teos kertoo Hedwigin pohjoisista lajitovereista tiedolla ja tunteella. Alkuosan tekstit... Lue koko vinkki »
Selkounien käsikirja

Johanna Holmström: Selkounien käsikirja

Luettuani tämän kirjan mieleni oli hyvin kahtalainen. Teos sisältää kymmenen melko lyhyttä novellia, jotka sijoittuvat nykyhetkestä kauas tulevaisuuteen. Niissä kuvataan tarkkanäköisesti eri-ikäisten naisten toimintaa ja varsinkin sielunliikkeitä, pieniä ajatuksen häivähdyksiä ja mielen liikahduksia. Siitä pidin kovin paljon. Ehkä eniten näistä ... Lue koko vinkki »
Meren muisti

Petra Rautiainen: Meren muisti

Petra Rautiaisen vuonna 2020 ilmestynyt esikoisteos Tuhkaan piirretty maa oli vaikuttava teos, joka käsitteli Lapin sotaa, suomalaisia vankileirejä ja saamelaisten pakkosuomalaistamista. Nyt Rautiaiselta on ilmestynyt uusi romaani, joka sijoittuu niin ikään pohjoiseen; tällä kertaa kuitenkin Norjan puolelle rajaa. Tapahtumat sijoittuvat 1980-luv... Lue koko vinkki »
Suo muistaa

Jenni Räinä: Suo muistaa

Suo muistaa puhuu ajankohtaisista teemoista: ilmaston lämpenemisestä, lajikadosta, maapallon huonovointisuudesta. Luonnon pelastamiseksi tarvittaisiin isoja tekoja mieluummin juuri nyt. Vaikka yksi ihminen voi niin vähän, jokaisen tulisi kuitenkin tehdä jotain. Kaunokirjallisen tarinan sisälle on upotettu luonto- ja luonnonsuojeluasiaa, sen Je... Lue koko vinkki »
Amelian luut

Minna Mikkonen: Amelian luut

Lentäjä Amelia Earhart oli kuuluisa lentäjä, naisten lentämisen edelläkävijä ja kaupallisen lentoliikenteen edistäjä. Earhart yritti vuonna 1937 lentää ensim­mäisenä naisena maapallon ympäri, mutta Earhart ja hänen navigaattorinsa Fred Noonan katosivat jossain Tyynellämerellä. Earhartin kohtalosta on monia teorioita: yksinkertaisin selitys on jo... Lue koko vinkki »
Mistä valo pääsee sisään

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään

Luin alkuvuodesta Anne-Maija Aallon Korennon. Se oli kovin synkkä dystopia tulevaisuuden Japanista, jossa merenpinta on noussut, kansa on köyhää ja japanilaiset ovat kiinalais-venäläisen Itäisten Kauppaliittojen Unionin ulko­kansalaisia, vailla minkäänlaisia oikeuksia. Tarina oli kiehtova, joten oli ilmi­selvää, että Finlandia Junior -palkittu jatk... Lue koko vinkki »
Korento

Anne-Maija Aalto: Korento

Korento sijoittuu tulevaisuuteen, jossa maailma on mullistunut. Merenpinta on noussut huomattavasti ja se on tuonut mukanaan muutoksia. Siellä, missä ennen oli Japani, on pienempi saari, jota hallitsee Itäisten Kauppaliittojen Unioni. Siellä kirjan päähenkilö Satomi asuu pienessä internointikylässä, koska hän on ulkokansalainen. Ulkokansalaisilla e... Lue koko vinkki »
The End of the Ocean

Maja Lunde: The End of the Ocean

Maja Lunden The End of the Ocean oli yksi parhaista kirjoista, jonka luin vuonna 2021. Mitä tapahtuu kun lapsi ei pysty enää muistamaan, miltä sade kuulostaa? Signe on jo 70-vuotias kun hän palaa takaisin kotikyläänsä Ringfjordeniin, Norjaan. Koko elämänsä hän on toiminut ilmastoaktivistina yrittäen estää ihmiskuntaa tuhoamasta luonnon moni... Lue koko vinkki »
Atlantin kuningatar

Risto Isomäki: Atlantin kuningatar

Risto Isomäen aiemmista kirjoista tuttu Lauri Nurmi on täällä taas ja vauhti on kovaa heti alusta alkaen. Hän on toiminut mm. CIA:ssa turvallisuusasiantuntijana, mutta nyt miehestä tulee mieleen jopa Suomen James Bond, koska toimintatavat ja selviytymistaidot ovat melko eri luokkaa kuin muilla. Tällä kertaa Nurmi päätyy maailman suurimmalle laivall... Lue koko vinkki »
Panttivanki

Clare Mackintosh: Panttivanki

Clare Mackintosh on yksi lempikirjailijoistani ja odotin kirjaa innolla monta kuukautta. Kirjailija on noussut suuren yleisön tietoon psykologisista trillereistään, jotka pitävät lukijan jännityksessä aivan viimeisille metreille saakka. Luettuani Panttivangin voin todeta, ettei tämäkään kirja jätä ketään kylmäksi. Kirjassa seurataan päähenkilö ... Lue koko vinkki »
Kulkijat

Jenni Räinä: Kulkijat : naisia metsissä, soilla ja tuntureilla

Eräretkeily oli pitkään hyvin miesvoittoista, mutta muutos on käynnissä ja noin puolet Kansallispuistojen kävijöistä on jo naisia. Sama tilanne ja sama muutos on näkyvissä myös eräkirjallisuudessa. Naisretkeilijöistä kertova Kulkijat on piristävän erilainen ja perusteellinen eräkirja. Kirjassa viitataan useampaan otteeseen Eeva Kilven vuonna 196... Lue koko vinkki »
Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin

Petteri Taalas on Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri ja hän on toiminut myös Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana. Kokemusta ilmatieteestä on siis kertynyt aika lailla, peräti 40 vuoden edestä. Kirjassaan Taalas käsittelee ilmastokysymystä oman uransa kautta ja käy läpi keskeiset faktat, sekä millaisia muutoksia on odotettavissa mikäli mitään... Lue koko vinkki »
Arktis: likaista lunta

Ville-Juhani Sutinen: Arktis : Likaista lunta

Tutkimusmatkailija Adolf Nordenskiöld vieraili 1800-luvun loppupuolella Huippuvuorilla ja Grönlannissa ja pisti tuolloin merkille jäätiköltä löytyvän salaperäisen mustan tomun. Toisin kuin Nordenskiöld arveli, kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään avaruudesta laskeutunut kosminen aines, vaan tehdasperäinen hiili- ja rautapöly, joka oli kulkeutunut po... Lue koko vinkki »
Suomen luonto 2100

Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto 2100

Kirjan lähestymiskulma on hyvä, ei puhuta jostain hamasta tulevaisuudesta vaan tietystä vuodesta. Lukiessa tosin piti monta kertaa muistuttaa itseään, että nyt ei olla tässä päivässä vaan vuodessa 2100. Suomen luonto 2100 ei kuitenkaan ole dystopia vaan esittää pohdiskellen yhden skenaarion millaista silloin voisi olla. Koko ilmastonmuutoksen ym... Lue koko vinkki »
100 asiaa maapallon pelastamisesta

Lan Cook, Alex Firth, Rose Hall ja muut: 100 asiaa maapallon pelastamisesta

Tiesitkö, että liiskatuista omenankuorista voidaan tehdä kenkiä? Tai että peräti kolmasosa syömäkelpoisista hedelmistä ja vihanneksista heitetään pois vain esteettisistä syistä? 100 asiaa -kirjasarjan uusin jäsen esittelee koko joukon erilaisia tapoja joilla suojella maapalloa. Jotkin näistä vaativat vain hyvin pieniä ja arkipäiväisiä muutoksia kut... Lue koko vinkki »
Hiilijalanjäljillä

Juha-Pekka Koskinen: Hiilijalanjäljillä

Olen nyt kahlannut kanssanne ilmastonmuutoksen vetisen sohjon halki ja voin rehellisesti myöntää, että olemme hiukan oikoneet mutkia. Tietenkin voisimme pyöriä tieteellisessä hyhmässä paljon pitempään, kumartua ottamaan näytteitä, pysähtyä väittelemään ja halkomaan hiuksia, mutta lopputulosta se ei kuitenkaan muuta miksikään. Jalkamme ovat märät ja... Lue koko vinkki »
Ruoka, ilmasto ja terveys

Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys

Monen muun kuin Risto Isomäen kohdalla tuskin voi todeta samaa, että saman kirjailijan dystopia ja tietokirja voivat olla lähellä toisiaan. Uusin teos Ruoka, ilmasto ja terveys kertoo helppotajuisesti ja perusteellisesti teeman keskeisistä asioista. Samalla se niputtaa nuo kolme toisiinsa sidoksissa olevaa asiaa hyvin yhteen. Siinä missä ilmasto... Lue koko vinkki »