Nora Dåsnes: Låt skogen leva!

Låt skogen leva!

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuudesluokkalainen Bao viettää ystäviensä kanssa aivan tavallista koululaiselämää; kännykkä on melkein liimautunut käteen kiinni, mutta leikit lähimetsikössä ovat silti Baolle ja muille oppilaille suuri ilo. Metsäjoen yllättävä ja vaarallinen tulviminen muuttaa kuitenkin kaiken.

Aikuisten kannalta viesti on selvä: metsä on lapsille vaarallinen ja se olisi kunnalle ja koululle hyödyllisempi parkkipaikkana. Bao ystävineen taas katsoo, että epätavallista tulvimista voi pitää merkkinä ilmastonmuutoksen tuomista muutoksista – eikä ilmastonmuutokseen vastata tuhoamalla lisää luontoa.

Kun Baon puheet koululaisraadin edustajana eivät näytä tuovan minkäänlaista muutosta, on aika ottaa esille kovemmat keinot. Riittääkö oppilailla kantti aktivismiin ja voiko sillä oikeasti saavuttaa mitään?

Esimerkkisivu sarjakuvasta

Jokin sanassa “elämänmakuinen”on aina tökkinyt, mutta nyt käytän sitä, sillä se kuvaa niin hyvin Nora Dåsnesin sarjakuvaa. Låt skogen leva! ei kuulu siihen lastenkirjallisuuden tyyppiin, jonka viehätys perustuu juonen kummallisiin ja hauskoihin tapahtumiin, vaan tarina tuntuu yllättävänkin realistiselta.

Paljon nojaa Baon harteilla, joka on hahmona uskottava ja onneksi myös särmikäs, Dåsnes ei ole erehtynyt tekemään sankarittarestaan liian erheetöntä. Bao ottaa ympäristönsuojelun tosissaan, mutta niin kuin usein käy, ympärillä olevien aikuisten on vaikeata ottaa nuorten ajatuksia ihan tosissaan, edes silloin kun ne on hyvin perusteltuja. Baon ja hänen äitinsä välinen konflikti on tarinan sydän ja saa osaltaan tarinan tuntumaan aidolta.

Dåsnes käsittelee ihmissuhteita muutenkin taiten, eikä tarina sorru helppoihin stereotyyppeihin. Tarinassa olisi helppoa esittää vastapuoli yksinkertaisesti pahiksina, mutta aikuisilla on periaatteessa ihan järkevät syynsä toimia niin kuin toimivat, ja on myöskin inhimillistä, miksi aika moni ihminen ei lopulta taivu aktivismin vaatimiin uhrauksiin. Hyväntahtoisen tarinan teemat ovat kaikkiaan hyvin moniulotteisia ja kiinnostavia. Myös Dåsnesin piirustustyyli viehättää: lopputulos on luonnosmaisen rento, ja vaikka yksityiskohtia ei sarjakuvassa hirveästi piisaa on hahmojen ilme- ja elekieli hyvin ilmaisvoimaista.

Itselleni Nora Dåsnes on aivan uusi tuttavuus, mutta tämän sarjakuvan perusteella norjalaisen sarjakuvataiteilijan työnjälki on kyllä sen verran vakuuttavaa, että mielelläni tutustun myös hänen muihin sarjakuviinsa. Hyvää nuortensarjakuvaa etsivälle Låt skogen leva! onkin oikein oivallinen valinta.

Esimerkkisivu sarjakuvasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...