Suvi Auvinen: Kaltainen valmiste

Kaltainen valmiste

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen tunnetuin anarkisti Suvi Auvinen panee tuulemaan esseekokoelmassa, joka kertoo puluista, talonvaltauksesta, dyykkaamisesta, nälkäänsä varastamisesta, kolme kertaa kastetuksi tulemisesta, maskottina työskentelemisestä ja monesta muusta asiasta Auvisen värikkään ja vaiheikkaan elämän varrelta.

Auvinen on oivallinen ravistelija. Hänellä on vahvoja, radikaaleja näkemyksiä ja kanttia ja taitoa sanoa ne ääneen selkeästi ja vetävästi. Ei ihme, että tällaisella ulosannilla pääsee paikkoihin. Kaltainen valmiste puhuu muun muassa eläinten oikeuksien puolesta hyvin vakuuttavasti. Kiinnostavaa on myös Auvisen laivamuumina esiintymisestä nouseva pohdiskelu paskaduunien olemuksesta ja siitä, miten työntekijöitä keskinäiseen kilpailuun vauhdittava kapitalistinen järjestelmä on läpimätä. Lehdessä hehkutetaan menestyneitä startup-yrityksiä, eikä kysytä, miten startupin menestys on revitty “lähettikumppanien” selkänahasta.

Ajankohtaista on myös Auvisen kommentaari woke-kulttuurista ja maailmanpelastusaktivismista ylipäänsä. Auvinen katselee huolestuneena, miten woke-identiteetti näyttää keskittyvän toiminnan sijasta aatepuhtauden vaalimiseen, ja silloin ollaan menossa vahvasti kulttien maailmaan (mistä Auvisella on, sattumoisen, omakohtaista kokemusta). Sama veganisminkin kanssa: joiltakin unohtuu veganismin ytimessä oleva empatia ja tilalle tulee vain vihaa ei-vegaaneja kohtaan. Auvisen mukaan vihaa tarvitaan kyllä, mutta on hyödytöntä vyöryttää sitä satunnaisten ihmisten niskaan ja aktivismin on kasvettava henkilökohtaisen yli – muuten se voi nuupahtaa siinä vaiheessa, jos oma elintaso nousee eikä enää kiukutakaan yhtä paljon.

Nyökyttelin enimmäkseen samanmielisenä. Auvisella on näkökulmia ja viihdyttävä tapa kirjoittaa. Kaltainen valmiste on innostava, ilahduttava kirja, joka kuitenkin nostaa esille tärkeitä asioita.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...