Suvi Auvinen ja Anni Nykänen: Onnekkaiden eläinten talo : Tarinoita Tuulispäästä

Onnekkaiden eläinten talo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eläinsuojelukeskus Tuulispää on Somerolla sijaitseva vuonna 2012 perustettu maatila- ja tuotantoeläinten turvakoti, jonka motto on “jokainen elämä on arvokas”. Kirjailija Suvi Auvinen ja kuvittaja Anni Nykänen ovat tehneet aiheesta mainion lastenkirjan, jossa tutustutaan paitsi eläinsujelukeskuksen toimintaan niin myös niihin lukuisiin suuriin persoonallisuuksiin, jotka ovat löytäneet suojaa tästä turvakodista.

Esimerkkiaukeama kirjasta

Kirjan kokoava ajatus ei kutenkaan ole pelkästään eläinten pelastaminen, vaan niiden lajityypillisen käyttäytymisen kunnioittaminen. On hyvä muistaa, että eläimet eivät ole olemassa ihmisten iloksi, mikä tarkoittaa sitä, että Tuulispäässä eläimiä ei pääse tuosta vain halailemaan ja koskettelemaan. Lapsena olisin ehdottomasti ollut pettynyt kuulemaan tämän, mutta on ihan hyvä muistutus, että vaikka halailu on kädellisille eläimille lajityypillistä käyttäytymistä, muille elämille se voi olla outoa ja jopa pelottavaakin. Toisaalta kiinnostavaa kirjassa onkin juuri pohtia miten eri tavoilla eläimet voivat kokea maailman, ja miten me voimme kunnioittaa tätä erilaisuutta.

Lampaat esimerkiksi ovat seurallisia eläimiä, joiden ei koskaan pitäisi joutua olemaan yksin, ja kukotkin voivat tulla keskenään hyvin toimeen, mutta vain jos ympärillä ei ole kanoja! Niinpä Tuulispäästä löytyykin Kukkolandiaksi nimetty talo, jossa herrat voivat elää keskenään sulassa sovussa.

Samalla on hyvä muistaa se, että myös eläimet ovat yksilöitä omine persoonallisine piirteineen. Kirjan erikoisin esimerkki tästä on epäilemättä Agda-kana – vai pitäisikö sittenkin sanoa kukko? Totta puhuen, ihmiset eivätkä sen lajitoverit tienneet kumpaa sukupuolta Agda oikein oli, sillä sillä oli piirteitä kummastakin. Eikä kysymyksellä sukupuolesta oikeastaan ole väliäkään, sillä Agda oli Agda, ihan omanlaisensa tapaus. Kirjan ihastuttavinta sisältöä on juuri nämä turvakodin eläimien elämäkerrat. Kaikki heistä eivät ole enää keskuudessamme, mutta sekin on osa elämää.

Sananen on vielä sanottava kirjan aivan ihastuttavasta ulkoasusta, joka on oikeastaan se syy, miksi kirja päätyi luettavakseni. Anni Nykäsen taitava kuvitus leikittelee huumorilla ja värimaailmalla kuten aina, mutta myös kirjan taitto on erinomainen. Sitä on Nykäsen lisäksi ollut suunnittelemassa graafikko Riikka Turkulainen ja lopputulos on niin hieno, että näin itsekin taittajana työskentelevänä olen hieman kateellinen. Lukuisia luovia yksityskohtia vilisevä kirja houkuttelee lukemaan, tarjoten lapsille arvokkaan opetuksen siitä, miten jokainen olento ansaitsee rakkautta ja huolenpitoa.

Esimerkkiaukeama kirjasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...