Huomioita Amerikasta

Charles Dickens: Huomioita Amerikasta

Pittsburgh muistuttaa Englannin Birminghamia, tai ainakin paikalliset sanovat niin. Jos ei oteta lukuun katuja, puoteja, taloja, vankkureita, tehtaita, julkisia rakennuksia ja väestöä, se saattaa pitää paikkansa. Vuoden 1842 alussa kolmissakymmenissä ollut Charles Dickens ei ollut enää mikään aloitteleva kirjailija: hän oli ehtinyt julkaista jo... Lue koko vinkki »
Marijan rakkaus

Joel Haahtela: Marijan rakkaus

Me synnyimme mielikuviemme myötä, ne olivat kirous ja lahja, ne tekivät meistä sen mitä olimme. Joel Haahtelan 15. romaanissa Marijan rakkaus päähenkilö matkustaa Helsingistä Italian Triesteen, jonka hän tietää olleen ihailemansa kirjailija Claudio Magris’n kotikaupunki. Siellä San Marco -kahvilassa Magris kirjoitti teoksiaan. Triestessä olivat... Lue koko vinkki »
Ollaanko nyt perillä?

Heidi Viherjuuri: Ollaanko nyt perillä?

Kirja on omistettu kaikille, joilla mummola on kaukana, monen mutkan päässä ennen kuin perillä ollaan. Onneksi mukana on äiti, muuten jäisi tytön matka tekemättä, ja äidiltä sitä paitsi saa kysellen selville monen monta asiaa. Ja turvallista että kroko on koko ajan messissä mukana. Matka alkaa rattailla, jatkuu linja-autolla, hissillä, junalla, ... Lue koko vinkki »
Toiste en suostu katoamaan

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Emilia Kukkalan esikoisromaani Kaiken jälkeen oli hilpeä ja haikea vaellusromaani, jossa Prisman kassa ja pitkän linjan punkkari Laina lähtee reissuun etsimään itseään. Perinteisen miehekkäässä roolissa nähtiin nainen ja kirja oli muutenkin hyvin raikas ja raivokas. Nyt Kukkala on sukunimeltään Männynväli ja tyylilajina on romaanin sijasta essee... Lue koko vinkki »
Kehrä

Saila Susiluoto: Kehrä

Saila Susiluodon palkittu runous on minulle tyystin vierasta, tämä ensimmäinen proosateos on minun ensimmäinen kosketukseni Susiluodon tuotantoon, sattumalta kirjastosta käteen tarttunut. Onko tämä nyt romaani, ehkä ennemminkin esseistinen matkapäiväkirja, yhtä kaikki kirjan perusrunkona on se, miten runoilija matkustaa Italian Mazzanoon residenssi... Lue koko vinkki »
Tie, totuus ja kuolema

Silvia Hosseini: Tie, totuus ja kuolema

Silvia Hosseinin edellinen esseekokoelma Pölyn ylistys oli sen verran vaikuttavaa tekstiä, että uusi Tie, totuus ja kuolema kiilasi oitis lukulistani kärkeen kirjastosta saavuttuaan. Kolmen suuren teeman ympärille kietoutuvat esseet ovat taas kerran ilo lukea, sen verran notkea sanankäyttäjä Hosseini on. Tie-teemalla aloitetaan matkustamisen ilo... Lue koko vinkki »

Jussi Seppänen: Jussi Seppänen

Ensin ihastuin, sitten pidin, sitten en pitänyt, vaan pitkästyin. Lopulta pidin, jostain loppuneljänneksen paikkeilta. Sankarilla sana hallussa, niin kirjan päähenkilöllä Jussi Seppäsellä kuin myös hänestä kirjottavalla Jussi Seppäsellä (s. 1975), joka on molempien Jussi Seppästen paras asiantuntija. Kävikö selväksi? Näillä mennään koko kirja... Lue koko vinkki »

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu : Kovaa menoa kiskoilla

Tatun ja Patun Simo-setä kutsuu pojat luokseen Hääppölään. Kutsukirjeen mukana tulevat myös junaliput – ja vielä samalle iltapäivälle! Nyt outolalaisveljeksille tulee vimmattu kiire, sillä matkatavarat pitää pakata, eväät valmistella ja mitä vielä. Tatu ja Patu joutuvat banaaniensuoristuskiireessä ja lohtupupunetsimispaniikissa jättämään jopa lähde... Lue koko vinkki »

Juha Itkonen ja Kjell Westö: 7+7 : Levottoman ajan kirjeitä

Miehen egossa todella on jotain häiritsevää, jotain riikinkukkomaisen pöyhkeää ja toisaalta herkästi loukkaantuvaa - jotain sellaista, jonka tässä ajassa ja näiden mielipiteiden keskellä elävä mies kyllä itsekin tajuaa. Miehet haluavat asioita. Miehet uskovat ansaitsevansa niitä. Harvemmin kuin naiset he epäilevät omaa osaamistaan, silloinkaan kun ... Lue koko vinkki »

Hannu Mäkelä: Muistan : Vapaus

Hannu Mäkelän (s. 1943) luontoiselle ikiliikkujalle ja menijälle ei välttämättä vapaa kirjailijaelämä ole terveellistä. Sitä tässä nyt kuitenkin eletään kahdenkymmenen vuoden Otavan työrupeaman jälkeen. Eikä olekaan. Mutta kirjallisesti tuottavaa vapauden aika kyllä on. Oma elämä, Leinon elämä, L. O. Onervan, Kiven, Casanovan, Uspenskin ja monen... Lue koko vinkki »
Loistava lentomatka

Tony Mitton: Loistava lentomatka

"Lisää!" Näin kommentoi kaksivuotias testilukijani Tony Mittonin äänekästä kuvakirjaa Loistava lentomatka. Itse en kyseisestä teoksesta ensilukemalta ehkä ihan tähän tapaan innostunut, mutta hieman täsmällisemmän tarkastelun jälkeen taidan kuitenkin muuttaa mielipidettäni. Onhan tämä oikeastaan sarjassaan melko passeli paketti. Loistava lentomat... Lue koko vinkki »
Ruu lentomatkalla

Anna-Karin Garhamn: Ruu lentomatkalla

Ruu lentomatkalla on oikeastaan kuvakirjan muotoon rakennettu lasten tietoteos siitä, mitä tapahtuu lentomatkan aikana alkaen lentokentälle saapumisesta ja päättyen matkakohteeseen perille pääsyyn. Mitään muuta sen kummempaa tarinaa kirja ei sisällä. Teoksen päähenkilöhahmo on Ruu-tyttö, joka on lähdössä äitinsä kanssa etelän lämpöön. Ja ensi ke... Lue koko vinkki »
Neropatin päiväkirja : Riemuloma

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja : Riemuloma

Maailman menestyneimpiin kirjailijoihin lukeutuvan Jeff Kinneyn Neropatti-sarja sen kuin vain jatkuu. Riemuloma on jo sarjan kahdestoista osa. Tähän mennessä sarjan kirjoja on myyty yli 180 miljoonaa kappaletta ja sarjasta on myös useita elokuvia. Neropatti-sarjan ytimessä on alakoululainen Greg, jolle onni ei koskaan hymyile. Tällä kertaa joulu... Lue koko vinkki »
Terminaali

Hannu Raittila: Terminaali

Terminaali on Raittilaa parhaimmillaan: luennoimista milloin mistäkin teknisluontoisesta seikasta, moniäänistä tarinankerrontaa ajan hermolla, vahvaa sanottavaa ajasta, jota elämme. Globalisaatio on muuttanut maailmaa ja harva paikka havainnollistaa globalisaatiota käytännössä kuten lentokenttä. Lentokentän ympärillä pyörii myös Raittilan romaan... Lue koko vinkki »
Ylipainolisämaksu

Kaisa Haatanen: Ylipainolisämaksu

”Elämä on siis matka ja kantamukset sen mukaiset, joten sanavarastossa on syytä olla ylipainolisämaksu.” Kaisa Haatasen toinen kirja kertoo ensimmäisen lailla keski-ikäisestä Tytti Karakoskesta, vaikka Tytin henkilöys jää jutuissa jotenkin sivuun – itse asiassa kirja voisi olla vaikkapa kolumnikokoelma, jossa keski-ikäinen Kaisa Haatanen kertoo huo... Lue koko vinkki »
Nuorikkoa näyttämässä

Kalle Päätalo: Nuorikkoa näyttämässä

Iijoki-sarjan 14. osa. 620 s. Vuosi 1945. Kalle 25-26 vuotta. Kalle Lainan kanssa, huppailureissulla Taivalkoskella Kirjan ilmestymisvuosi 1984. Sattupa sopivasti: omat aviot – eikö tuota silloin liene käyty nuorikkoa näyttämässä, tosin vähemmällä tohinalla! Rousto-Ville, kirvesmiesten vanheneva, äreä nokkamies nousee väkevästi Kallen he... Lue koko vinkki »
Polkupyörällä Himalajalle

Matti Rämö: Polkupyörällä Himalajalle

Kevät etenee kohisten ja pyöräilykelit sen kuin paranevat! Ilokseni sain tarttua jo kolmanteen Matti Rämön matkakirjaan, kaiken kaikkiaan nyt ilmestynyt kirja on jo peräti kahdeksas. Aiemmin lukemieni kirjojen Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan ja Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin perusteella tiesin jo odottaa, että tämän miehen mat... Lue koko vinkki »