Datakapitalismi kriisien maailmassa

Timo Harakka: Datakapitalismi kriisien maailmassa

Aloittaessani kirjaa aviomieheni vilkaisi kirjan kantta ja kysyi, luenko koskaan kirjoja joiden tulevaisuudennäkymät ovat positiiviset? Hymyilytti kun hetken mietittyäni jouduin toteamaan, että enpä juuri. Onneksi tyhjälle naureskelua ei tarvinnut jatkaa liian kauan, sillä Liikenne- ja viestintäministerinä työskentelevän Timo Harakan maalaama kuva ... Lue koko vinkki »
Öyhökratia

Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen: Öyhökratia : Ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat

Perinteisesti tiedonvälityksestä ovat olleet vastuussa pääasiassa toimittajat ja päätöksistä vaaleilla valitut poliitikot. Nyt nämä perinteiset vallan keskittymät ovat kuitenkin saaneet rinnalleen hajautetun vallankäytön järjestelmän, jota Johannes Koponen, Minea Koskinen ja Jussi Pullinen kutsuvat kirjassaan öyhökratiaksi. Se on järjestelmä, jossa... Lue koko vinkki »
Cyberman : An on-screen Documentary

Veronika Muchitsch: Cyberman : An on-screen Documentary

Eletään maaliskuun loppua 2016 ja jossain Suomessa keski-ikäinen Ari Kivikangas, alias Cyberman, kömpii sängystään esiin, hieroo silmiään ja kenties siirtyy keittiöön tekemään kahvia. Isossa-Britanniassa Veronika Muchitsch seuraa Kivikankaan livestriimiä ja lumoutuu näkemästään siinä määrin, että alkaa seuraamaan syrjäytyneen suomalaisen miehen 24/... Lue koko vinkki »
Pimeän jäljillä

Femi Kayode: Pimeän jäljillä

Nigerialainen Femi Kayode on opiskellut kliinistä psykologiaa, mutta on teh­nyt työuransa mainosalalla. Mainostyön lisäksi hän on kirjoittanut paljon käsi­kirjoituksia näyttämölle ja ruudulle. Pimeän jäljillä on Kayoden esikoisromaani, hänen lopputyönsä yliopiston luovan kirjoittamisen rikoskirjallisuuden maiste­ritutkintoon. Teos voitti Little, Br... Lue koko vinkki »
Kukaan ei puhu tästä

Patricia Lockwood: Kukaan ei puhu tästä

Kirjailija, runoilija ja esseisti Patricia Lockwood (s. 1982) nousi maineeseen vuonna 2013 Rape Joke -proosarunollaan. Olen jopa lukenut sen, Anni Sumari suomensi sen yhdysvaltalaista nykyrunoutta esittelevään Meren­vaahdon palatsi -kokoelmaansa. Sittemmin Lockwood on kirjoittanut paljon kehutun Priestdaddy-muistelmateoksen ja nyt sitten tämän esik... Lue koko vinkki »
Syyllinen

Hanna-Riikka Kuisma: Syyllinen

On pakko myöntää vähän syyllisenä, että olen lukenut Hanna-Riikka Kuisman kirjoista vain hyvin erikoisella tavalla jännittävän romaanin Viides vuodenaika, mutta esimerkiksi Kerrostalo-teos (2019), joka oli Finlandia-ehdokkaanakin, jäi minulta valitettavasti väliin. Miksi, sitä en muista, mutta minulla on hieman sellainen tunne, että Kuisma on kirja... Lue koko vinkki »
Totuudenjälkeinen

Lee McIntyre: Totuudenjälkeinen

Paljon puhuttu "totuudenjälkeinen aika" on kirvoittanut jo monia erinomaisia kirjoja, mainittakoon vaikka loistava Totuuden jälkeen: Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana. Lee McIntyren lyhyehkö opas aiheeseen on silti tervetullut lisä, sillä sen näkökulma keskittyy erityisesti syihin, joista saamme kiittää nykyistä tilannetta. McIn... Lue koko vinkki »
Me olemme Bellingcat

Elliot Higgins: Me olemme Bellingcat : Tiedustelupalvelu verkossa

Elliot Higgins on kansalaisjournalismia harjoittavan Bellingcat-ryhmän perustaja. Higginsin kirjassa Me olemme Bellingcat kerrotaan ryhmän toimintatavoista sekä sen suorittamista tutkimuksista.  Me olemme Bellingcat -kirjassa puhutaan Syyriasta, Venäjästä, Jemenistä, Yhdysvalloista, Ukrainasta ja Iso-Britanniasta. Bellingcat on suorittanut ... Lue koko vinkki »
Sahkomies

Mikko-Pekka Heikkinen: Sähkömies

Marraskuussa Helsinkiä koettelee ennennäkemätön monen päivän jäämyrsky. Kun sateen lakattua kovat pakkaset jatkuvat, jäiset kadut täyttyvät nuorisosta, joka ottaa ilon irti yllättävästä mahdollisuudesta luistella ja pelata jääkiekkoa pitkin poikin Kalliota ja Alppilaa. Vakavampiakin seurauksia on: terrori-iskun lamautettua toisen kaupungin voimalai... Lue koko vinkki »

Merete Mazzarella: Emmekö voisi elää sovussa? : Esseitä ajastamme

Onko utopistista ajatella, että myös me erilaisissa kuplissa elävät suomalaiset voisimme oppia ajattelemaan asioita enemmän "yhtäläisyyksien, yhteisten päämäärien ja keskinäisen riippuvuuden" kannalta? Tämä vaatisi toisenlaista keskustelua kuin nykyinen - median suosima - keskustelu, jossa vastakkaiset mielipiteet törmäävät yhteen, mutta ennen muut... Lue koko vinkki »
Katsokaa miten onnellinen olen

Holly Bourne: Katsokaa miten onnellinen olen

Holly Bourne kirjoittaa nuorille aikuisille, mutta Katsokaa miten onnellinen olen on kirjoitettu aikuisyleisölle, tarkemmin ottaen sen kohderyhmää lienevät noin kolmikymppiset. Kirjan päähenkilö on menestynyt kirjailija Tori Bailey, jonka miljoonia myynyt kirja on parikymppisiä naisia voimaannutta teos, joka neuvoo naisia elämään juuri sellaista... Lue koko vinkki »

Ian McEwan: Torakka

Ian McEwanin Torakka yllättää heti, kun kirjan saa käteensä. Se muistuttaa enemmän pientä muistikirjaa kuin tiiliskiveä ja onkin vain 126 sivun pienoisromaani. Myös tyylissä on jotain uutta, sillä Torakka on ennen kaikkea poliittinen satiiri. Kirja on kuitenkin pieni vain kooltaan ja sivumäärältään – siinä käsitellyt asiat ovat mittasuhteiltaan val... Lue koko vinkki »
Sinä

Caroline Kepnes: Sinä

Joe Goldberg työskentelee pienessä kirjakaupassa New Yorkissa. Eräänä päivänä kaupassa käy Guinevere Beck, New Yorkiin Nantucketista muuttanut pikkukaupungin tyttö, joka haluaa tulla kirjailijaksi. Guinevere – ystävien kesken vain Beck – on ihastuttava ja pitää oikeanlaisista kirjoista. Joe ihastuu ja luonnollisesti ottaa perusteellisesti selvää... Lue koko vinkki »

Asta Leppä: Sävyttömät sanat : kun vastakkainasettelut saivat vallan

Mustavalkoinen ajattelu ja vastakkainasettelu, siinä tuntuu olevan kaksi ajallemme ominaista ongelmaa. Miksi nykyaikana on niin helppo kärjistää, haastaa riitaa ja liioitella, ja miksi netti ja some tuntuvat kaikin puolin vain pahentavan asiaa? Aihe ei ole helppo, itse asiassa Asta Lepän äitikin epäilee heti alkajaisiksi, etteikö kirjaa voisi suosi... Lue koko vinkki »

Caroline Kepnes: You

Kun Joe Goldberg tapaa naisen, hän antaa suhteelle kaiken. Kun nainen on suhteessa Joe Goldbergin kanssa, hän ei tiedä olevansa suhteessa. Joe valitsee naisen ja selvittää hänestä kaiken, seuraa häntä ja tekee kaikkensa tehdäkseen suhteesta täydellisen. oe ei luule, vaan tietää tekevänsä oikein eliminoidessaan rakkautensa kohteen ystäviä. Kaikki... Lue koko vinkki »
Totuuden jälkeen

Jarno Hartikainen, Hannu-Pekka Ikäheimo, Olli Seuri ja muut: Totuuden jälkeen : Miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana

Internetin ja sosiaalisen median piti yhdistää ihmiset, vahvistaa kansanvaltaa ja tuoda koko maailman tieto jokaisen näppäimistön äärelle, vaan toisin kävi. Termi totuudenjälkeinen aika on viime aikoina noussut suorastaan käsitteeksi; totuudenjälkeisellä ajalla viitataan siis siihen, että tunteet ja suoranaiset valheet ovat syrjäyttäneet faktat jul... Lue koko vinkki »
Pinnalliset

Nicholas Carr: Pinnalliset : Mitä internet tekee aivoillemme

Koska minua kiinnostaa poliittiset ideologiat ja miten ihmiset voivat omistaa koko elämänsä jonkun poliittisen aatteen edistämiseen, välillä luen neurologiaan ja psykologiaan liittyviä kirjoja. Koska pääaineeni on folkloristiikka, tietämykseni neurologiasta on aika pinnallinen ja se heijastuu satunnaiseen lukemistoon. Silmiini sattuikin Nicholas... Lue koko vinkki »
Kuka on pomo

Sophie Kinsella: Kuka on pomo

Sophie Kinsella on suosikkikirjailijani chick lit -saralla ja lukuisten Himoshoppaaja-romaanien vahvistamana tiedän hänen tyylinsä toimivan takuuvarmasti viihdevajeeseeni. Päähenkilö on tavalla tai toisella hieman sähläri elämässään, mutta hyvää tahtoa, sydäntä ja yritystä häneltä aina löytyy. Takkuilevat romanssit kääntyvät onnellisiksi lopuiksi j... Lue koko vinkki »