Femi Kayode: Pimeän jäljillä

Pimeän jäljillä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nigerialainen Femi Kayode on opiskellut kliinistä psykologiaa, mutta on teh­nyt työuransa mainosalalla. Mainostyön lisäksi hän on kirjoittanut paljon käsi­kirjoituksia näyttämölle ja ruudulle. Pimeän jäljillä on Kayoden esikoisromaani, hänen lopputyönsä yliopiston luovan kirjoittamisen rikoskirjallisuuden maiste­ritutkintoon. Teos voitti Little, Brown -kustantamon ja University of East Anglian rikoskirjallisuuspalkinnon. Mielenkiintoinen tausta!

Tarina sijoittuu Nigeriaan. Kolme yliopisto-opiskelijaa joutuu raivokkaan väki­joukon murhaamiksi. Murhan tekijöissä ei ole mitään epäselvää, tapahtumat kuvataan sosiaaliseen mediaan ja videot opiskelijakolmikon väkivaltaisesta kuolemasta leviävät verkossa (tarina perustuu todellisiin tapahtumiin, Aluun nelikon lynkkaukseen). Mutta miksi miehet ylipäänsä tapettiin? Virallinen seli­tys on pienen paikkakunnan asukkaiden kyllästyminen ryösteleviin opiskelijoi­hin, mutta tapahtumien taustalla taitaa kuitenkin olla jotain muuta.

Tapausta tutkimaan lähtee psykologi Philip Taiwo. Hän ei ole poliisi tai etsivä, mutta yhden uhrin isä pyytää häntä kuitenkin selvittämään, mistä on kyse. Taiwo on erikoistunut väkijoukkojen käyttäytymiseen, joten vaikka hän vastus­teleekin tehtävään ryhtymistä, hän alkaa kuitenkin selvitellä, mikä sai väkijou­kon ryhtymään rajuihin väkivallantekoihin. Käy kuitenkin ilmi, että Taiwo apu­reineen ei ole tervetullut Okrikan kaupunkiin selvittelemään tapahtumia. Pai­kalliset suhtautuvat tutkimuksiin hyvin kielteisesti.

Pimeän jäljillä on tiivistunnelmainen jännäri. Taiwon tutkimustöitä on mielen­kiintoista seurata. Kuviot ovat sinänsä tuttuja: paikallispoliisi jarruttaa tutki­muksia, paikalliset asukkaiden suhtautuminen on painostavaa, taustalla vai­kuttaa joku harmaa eminenssi, joka vetelee naruista, välillä on kursiivilla pai­nettuja lukuja, joissa tarinan pahiksen näkökulmaa avataan… Ei siis mitään ko­vin radikaalisti uutta, mutta toimivaa kuitenkin. Kristiina Vaaran suomennos etenee sujuvasti.

Osa mielenkiinnosta tulee tietysti suomalaisittain eksoottisista puitteista. Opiskelijaelämä Nigeriassa on kovin erilaista Suomen oloihin verrattuna. Esi­merkiksi kirjassa esiintyvät yliopisto-opiskelijoiden salaiset kultit ovat ihan oikeasti olemassa oleva ilmiö, kirjassa mainittu nobelisti Wole Soyinkan pe­rustama Pyrates-veljeskunta aloitti ilmiön, joka kehittyi lopulta muotoon, joka on johtanut kyberrikollisuuteen, aseistettuihin ryöstöihin, kidnappauksiin ja kuolemantapauksiin.

On mielenkiintoista saada luettavaksi uusia tarinoita Nigeriasta. Maa ei ole ai­van yhdentekevä: se on yksi maailman väekkäimmistä, ennusteiden mukaan 2050-luvulla kolmanneksi väekkäin. Siksikin on kiinnostavaa saada näkökul­mia nykypäivän Nigeriaan – vaikka sitten tällaisen jännittävän rikoskirjallisuu­den kautta. Jännärijuonen takana näkyvät nigerialaisen yhteiskunnan jännit­teet, kuten konfliktit kristittyjen ja muslimien välillä ja epäluuloisuus, joka val­litsee eri heimojen ja eri kielivähemmistöjen välillä. Nigeriakin on valtiona län­simaiden, tässä tapauksessa lähinnä brittien, luomus, jossa on saman valtion sisään yhdistetty erilaisia alueita, jotka eivät luonnostaan muodosta mitään yhtenäistä valtiota.

Pimeän jäljillä on helppo valinta rikoskirjallisuuden ystäville, jotka haluavat laa­jentaa maantieteellisiä ympyröitään uusiin suuntiin perinteisten skandidekka­reiden ulkopuolelle. On mukavaa, että genrekirjallisuudessakin saadaan naut­tia uudenlaisista äänistä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...