Mohsin Hamid: Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Asiahan on niin, että itseapukirjat ovat looginen mahdottomuus jo nimensä puolesta, paitsi jos olet itse kirjoittamassa sellaista kirjaa. Luet itseapukirjaa, jotta joku muu kuin sinä itse, nimittäin kirjailija, voisi auttaa sinua.

Näin aloittaa Mohsin Hamid johdatuksensa rikastumisen saloihin. Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä on köyhistä oloista ponnistavasta miehestä kertova kehitysromaani, joka muotonsa ja teemojensa kautta irvailee monenmoisille itseapukirjoille. Hamid antaa tusinan verran yksinkertaisia ohjeita menestykseen (muuta kaupunkiin, älä rakastu, älä kaihda väkivaltaa jne) ja kirjoittaa näistä kustakin luvun kirjaan. Hamid kirjoittaa Sinulle, lukijalle, pääosassa olet Sinä ja sinun pyrkimyksesi.

Pinnan alla Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä on melko perinteinen sarkasmilla sävytetty kertomus: poika rakastuu kotikylänsä kauniiseen tyttöön, molemmat lähtevät luomaan omaa uraansa kaupunkiin, he etääntyvät toisistaan, mutta ajautuvat lopulta aina uudelleen yhteen. Siinä sivussa he ehtivät elää pitkän ja vaiherikkaan elämän. Pojasta tulee mies, köyhästä tulee rikas, rikkaasta tulee vanha ja lopulta kaikki päättyy.

Kiinnostava piirre Hamidin romaanissa on se, että vaikka aika kuluukin ja henkilöhahmot vanhenevat, tuntuu kuin ympäröivä maailma eläisi yhä uudelleen samaa päiväänsä murmelina. Nuoren pojan elämään kuuluvat puhelimet ja piraatti-DVD:t kuuluvat myös vanhuksen hitaisiin päiviin. Romaani sijoittuu koko ajan suurin piirtein nykyhetkeen, vaikka sen kattama aikajänne on koko pitkän ihmiselämän mittainen.

Mohsin Hamidin tarina on kerrottu kovin persoonallisella tavalla. Se on koukuttava, hauska ja samalla vähän surullinenkin. Mahdollisuudet nousevassa idässä rahoiksi lyömiseen ovat kovin erilaiset kuin täällä rikkaassa lännessä. Pyrkimys ja tavat menestyä kehittyvässä maassa (joka tämän kirjan tapauksessa jätetään nimeämättä, mutta joka voisi olla Pakistan) ovat tämän kirjan pääasia. Mohsin Hamid kritisoi väkivallan, korruption ja hallitsemattoman kaupungistumisen leimaamaa yhteiskuntaa viiston huumorin keinoin, mutta paljastaa selvästi mielipiteensä näistä. Kannattaa lukea!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...