Mika Lietzén: Alkoholi

Alkoholi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mika Lietzén on itselleni suomalaisen sarjakuvakentän ikuisia yllättäjiä. Lietzénillä ei tunnu olevan varsinaisia lempiaiheita, joiden pariin hän palaa kerta toisensa jälkeen, vaan hänen sarjakuvansa aihepiirit jaksavat yllättää kerta toisensa jälkeen. Tämä pätee myös hänen uusimpaan teokseensa, joka kertoo ystävästämme alkoholista; juomasta, jota usein kuvataan kaikkien ongelmien aiheuttajaksi – ja hirtehisesti myös niiden ratkaisijaksi.

Tarinan keskiössä on koditon pariskunta, jolla ei mene lujaa. Nainen on toivottoman riippuvainen alkoholista ja mies puolestaan on riippuvainen naisesta. Aluksi sympaattiselta vaikuttava mies antaa kuvan, että hänen elämänsä suunta saattaisi vielä olla käännettävissä, mutta valitettavasti kauniista seuralaisesta ei voi sanoa samaa. Aivan kuten naisen on mahdotonta kääntää katsettaan pullosta, ei mieskään pysty tekemään omassa elämässään ratkaisevaa irtiottoa.

Murtautuminen luksusmökkiin antaa pariskunnalle ja lukijalle hetkellisen irtioton – kotileikin ja unelman, millaista elämä voisi olla, jos se ei olisi ajat sitten lähtenyt raiteiltaan. Unelma paremmasta huomisesta on kuitenkin tuhoon tuomittu ja rimpuilu etenee kohti vääjäämätöntä loppua.

Alkoholi on omaan makuuni mukavan tyly, ja tarinan nopealukuisuus on sille eduksi, sillä pidempänä tämänkaltainen tarina voisi muuttua raskassoutuiseksi. Lietzénin hillitty ja rauhallinen kuvitustyyli sekä haalea värimaailma antavat hyvää vastapainoa tarinan synkemmille sävyille. Positiivista on myös miten kerrontaa maltetaan rakentaa paljolti kuvakerronnan varaan. Voin kuvitella, että sarjakuva ei välttämättä ole kaikkien makuun, mutta itselleni sekä tarina että Lietzénille ominainen rauhallinen kerronta iskivät lujaa. Alkoholi nouseekin omissa kirjoissani ehdottomasti Lietzénin tuotannon huipulle. Alkoholi ei kenties ole pirteä kertomus, mutta sanottavaa sillä kyllä on.

Esimerkkisivu sarjakuvasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...