Alkoholi

Mika Lietzén: Alkoholi

Mika Lietzén on itselleni suomalaisen sarjakuvakentän ikuisia yllättäjiä. Lietzénillä ei tunnu olevan varsinaisia lempiaiheita, joiden pariin hän palaa kerta toisensa jälkeen, vaan hänen sarjakuvansa aihepiirit jaksavat yllättää kerta toisensa jälkeen. Tämä pätee myös hänen uusimpaan teokseensa, joka kertoo ystävästämme alkoholista; juomasta, jota ... Lue koko vinkki »
Ilon ja itkun kirjaimet

Mervi Pakkanen: Ilon ja itkun kirjaimet

Tämä kirja on todella ilon ja itkun kirjaimia. Kertojana on Mervi, joka valottaa äitinsä Ansun elämää syntymästä kuolemaan ja siltä väliltä. Ansu syntyy 1930-luvulla ja elää lapsuutensa sota-aikana. Sota-aikana pyrittiin urheilemaan, että pysyisi kunto hyvänä ja ajatukset muualla. Kirjoja sensuroitiin epäsiveellisinä ja niitä piilotettiin. K... Lue koko vinkki »
Ulos baarikaapista

Leena Valmu: Ulos baarikaapista

Mielenkiinnollahan tuota baarikaapista ulospyrkivää henkilöä tutkaili ja tunnisteli, vaikkei itsellä alkoholin kanssa ole ollut hädänpäivää. Peukut pystyssä luetutti alkoholfree-päiväkirjaa: - Ai että kun tieteilijä onnistuisi omassa ihmiskokeessaan! Onhan moni onnistunut, kuten Mertaranta, ja yhtä moni epäonnistunut, kuten... Puolessa välissä k... Lue koko vinkki »
Silmukka

Kimmo Lust: Silmukka

Kimmo Lustin sarjakuva alkaa saatesanoilla "satunnaisia muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta". Vaikka Lustin piirustustyyli on ensisilmäyksellä jopa herttaista, mistään onnellisista muistoista ei valitettavasti ole tällä kertaa kyse. Jo ensimmäinen muisto näyttää kuinka nuori Nipsu yrittää herättää sammunutta äitiään, ja toinen miten hän myöhemmin y... Lue koko vinkki »
Muovilusikkalapset

Tanja Railo: Muovilusikkalapset

Kirsi on perheetön keski-ikäinen nainen, urallaan edennyt ja hyvässä asemassa, mutta yksinäinen ja sivistyneesti syrjäytynyt. Hän kokee olevansa kaikessa ulkopuolinen ja suorittaa, juoksee lenkillä aivan kuin rangaistaakseen itseään jostain. Tai jos minusta vain tuntuu siltä, ehkä Kirsi juoksee päästäkseen karkuun pahaa oloa. Ehkä molempia. Muo... Lue koko vinkki »
Kerberos

J. S. Meresmaa: Kerberos

Toiset ovat saaneet odotella Kerberosta jo pidempään; pääsin itse helpommalla, koska luin sarjan kaksi ensimmäistä osaa, vuonna 2020 ilmestyneen Dodon ja vuonna 2021 ilmestyneen Khimairan vasta tämän vuoden toukokuussa. Nyt on käsillä sitten trilogian päätösosa. Kirjat kertovat Iinasta, Sarasta ja Tuukasta, jotka elävät polyamorisessa suhteessa.... Lue koko vinkki »
Petollinen valo

Louise Penny: Petollinen valo

Petollinen valo on jo seitsemäs suomeksi ilmestynyt Armand Gamache -dekkari. Englanniksi sarjassa ilmestyy tänä vuonna ilmestynyt 18. osa, joten suomennoksissa riittää vielä työmaata, vaikka näitä kaksi vuodessa ilmestyy­kin. Toivotaan, että Bazarilla jaksetaan jatkaa sarjan parissa, sen verran mai­niona sarja edelleen jatkuu. Three Pinesin pikk... Lue koko vinkki »
Kaikki minun isäni

Anja Snellman: Kaikki minun isäni

Anja Snellmanin, ent. Kaurasen, tuotanto on uskomattoman laaja. Hänen esikoisromaaninsa Sonja O. kävi täällä ilmestyi jo 40 vuotta sitten, ja sen jälkeen hän on kirjoittanut hengästyttävällä vauhdilla vaikkapa taitoluistelijasta, lapsen syntymästä, äitinsä henkilöhistoriasta, sairaasta sisarestaan, itsemurhaan päätyvästä nuoresta kirjailijasta, mus... Lue koko vinkki »
Bungalow

Åke Edwardson: Bungalow

Åke Edwardson on kirjoittanut lukuisia rikosromaaneja, joista tunnetuin lienee Erik Winteristä kertova sarja. Bungalow-kirjan sivulieve kertoo, että Winter on tekemässä vielä paluuta, mutta nyt saamme lukea hieman toisenlaista Edwardsonia. Romaanin päähenkilönä on keski-ikäinen kirjailija Kalle Edwards, jonka tytär Jenny on reppureissaamassa Kaa... Lue koko vinkki »
Aika armahtaa

John Grisham: Aika armahtaa

16-vuotias Drew Gamble painaa liipaisinta ja surmaa isäpuolensa Stuart Koferin. Kofer on väkivaltainen alkoholisti, mutta myös arvostettu apulaisseriffi. Jake Brigance saa jälleen kotikaupunkinsa vihat päälleen, kun hänet määrätään Drew'n puolustusasianajajaksi.  John Grisham palaa teoksessaan Aika armahtaa Clantoniin, pikkukaupunkiin, joss... Lue koko vinkki »
Samuli : Pimeydestä valoon

Johannes Lahtela: Samuli : Pimeydestä valoon

Minulla alkoi kesäloma, ei haittaa vaikka oli jo syyskuu. Lähdin Valamoon talkoilemaan ja otin lukemista mukaan. Yksi kirjoista oli Samuli-kirja. Halusin vaan lukea sen, vaikka en juurikaan tiennyt, mitä tuleman pitää. Yhtään median suoltamaa juttua en ollut lukenut, vaan halusin avata ensimmäisen sivun niin, että sielussani soi Samulin laulamana v... Lue koko vinkki »
Hautajaiskengät

Tommi Liimatta: Hautajaiskengät

Arno on luonut aikuisiällään erityisen suhteen Kainuussa asuvaan Risto-enoonsa sekä muihin äitinsä puolen yhä kaukana Koillismaalla asuviin sukulaisiin. Äiti kerran isommille kirkoille lähdettyään ei juuri korpimaita ole kaipaillut, mutta ikuisuusopiskelija Arno palaa juurilleen lähes joka kesä. Risto-enon kanssa aika kuluu sätkiä poltellen, iltapi... Lue koko vinkki »
Lähdin veljen luo

Karin Smirnoff: Lähdin veljen luo

Jana Kippo saapuu kotitilalleen Pohjois-Ruotsiin vuosien jälkeen. Dramaattisen ja traumaattisen lapsuuden elänyt Jana palaa juurilleen, mutta miksi? Kaksosveli kaipaa välitöntä tukea, mutta ei Janakaan ole tasapainossa. Hauras ruumis pysyy vain vaivoin kasassa, ja henkinen puoli on lukossa, luhistumispisteessä. Jana yrittää palata osaksi kyläyhteis... Lue koko vinkki »
Kuihtuminen

Antti Hurskainen: Kuihtuminen

Ison kysymyksen äärellä: kirjoittaako tästä kirjasta vai olla kirjoittamatta. Sillä mehän Kirjavinkeissä: "Emme hauku kirjoja, mutta se ei tarkoita, että olisimme kritiikittömiä – jos kirja on huono, se jätetään kokonaan arvioimatta, koska hyviäkin kirjoja on niin paljon, että huonoihin ei kannata aikaa ja vaivaa haaskata." Nyt tekisi mieleni mu... Lue koko vinkki »
Punainen planeetta

Joonatan Tola: Punainen planeetta

Romaani kertoo pojasta, jonka isä oli skitsofreenikko, alkoholisti, taiteilija ja taisipa olla oikea hullukin: "Hän oli kuin mielenterveyskuntoutujien puuhapajassa kasattu linnunpelätin", joka piti metallikärkisiä rautasaappaita. Saappaat kertoivat hänen olevan hengenvaarallinen mies, jonka nahkatakin taskussa oli laiton stiletti. Anarkisti viimeis... Lue koko vinkki »
Bix

Scott Chantler: Bix

Bix Beiderbecke (1903–1931) on jäänyt historiaan varhaisena jazz-ilmaisun pioneerina. Musiikillisesta menestyksestä huolimatta Bixin elämä oli enimmäkseen traaginen. Vanhemmat, erityisesti Bixin tuomitseva isä, eivät lainkaan ymmärtäneet Bixin vetoa musiikilliselle uralle. Ehkäpä vielä suurempi ongelma tälle vaiteliaalle miehelle oli kuitenkin kyvy... Lue koko vinkki »
Lasinalaiskudos

Tarita Ikonen: Lasinalaiskudos

Tarita Ikosen, s. 1992, omaelämäkerralliset proosarunot jatkuvat tässä toisessa osassa. Alakynnessä elämää yhä, tosin nyt enemmän puolustuskykyisenä kuin ensimmäisessä Kylmyyden monologi -kokoelmassa, jossa mylläsi koulukiusaaminen pahimmillaan. Äiti juo ja vieraat miehet kodissa satuttavat sydänjuuria myöten. Elä siinä sitten yhteiskunnan odott... Lue koko vinkki »
Elämä : Kari Tapio

Antti Heikkinen: Elämä : Kari Tapio 1945 – 2010

Antti Heikkinen tutkii syvälle suomalaisten, ainakin miehen, sydämeen kairautuneen iskelmälaulaja Kari Tapion elämän niin että tuntuu. Nuorella nilsiäläisellä kirjoittajalla, s. 1985, on takana jo elämäkertateokset Juice Leskisestä, Heikki Turusesta, Jaakko Teposta ja Kalle Päätalosta. Kansanmiehiä kaikki. Samaan riviin luikahtaa helposti Kari Tapi... Lue koko vinkki »
Isä pullossa

Johanna Pohjola: Isä pullossa : Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan

Oli ruokaa, vaatteita, tavaraa ja lomamatkoja, pääsin vaihto-oppilaaksikin. Isä kuljetti minua harrastuksiin ja kehui minua, tosin lähinnä humalassa.Ajattelin pitkään, että kärsimykseni olivat lieviä. Mutta kun vanhempi on alkoholisti, lievää tuskaa ei taida olla olemassakaan, sillä tuska on aina tuskaa. Suomessa ei taida olla ketään, jota alkoh... Lue koko vinkki »