Leena Valmu: Ulos baarikaapista

Ulos baarikaapista

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mielenkiinnollahan tuota baarikaapista ulospyrkivää henkilöä tutkaili ja tunnisteli, vaikkei itsellä alkoholin kanssa ole ollut hädänpäivää. Peukut pystyssä luetutti alkoholfree-päiväkirjaa: – Ai että kun tieteilijä onnistuisi omassa ihmiskokeessaan! Onhan moni onnistunut, kuten Mertaranta, ja yhtä moni epäonnistunut, kuten…

Puolessa välissä kirjaa alkoi ote kirjaan herpaantua: samantapaisina toistuivat päivät alkoholittomuuden kanssa – tylsähköjä kamppailupäiviä siis.

Sunnuntaina 28. toukokuuta. Alkoholiannokset: 2 – Korvaavia nautinnontuottajia: Ei todellakaan – Olotila: Kyllästynyt

Torstai 1. kesäkuuta. Alkoholiannokset: 0 – Korvaavia nautinnontuottajia: Ei löydy – Olotila: Väsynyt

Mutta aivan erityisesti: haluaisin vain vetää kunnon perskännit.

Nuorisokirjailija, biotieteen dosentti, tri Leena Valmu kertoo omasta taistelustaan irti jokapäiväisestä alkoholin lipittämisestä, sipittämisestä. Aikansa ottaa ja koettelemuksia on, varsinkin kun työ matkustuttaa pitkin Eurooppaa ja Amerikkaa – lentämiseen ja työhön liittyvät viinakset turhan houkuttelevasti läsnä.

Tilastojen rakastajana Valmu syvähuokailee, miten Suomen valtio oli huolissaan kansalaistensa viinanjuontimäärästä (2 litraa vuodessa per lärvi) määräten kieltolain vuosiksi 1919–1932. Nykyisin on laskettu naisen riskirajaksi 12 litraa etanolia vuodessa. Suomalaisen keskikulutus on 8,5 litraa tällä haavaa.

“Laskelmieni mukaan oma vuosikulutukseni ennen hankkeen aloitusta oli jossain kahdenkymmenen litran tasolla. Siitä saisikin valtiomme olla huolissaan.”

Ja nyt ympäristö, paitsi kotiväki, tohtii epäillä ja väittää ettet sinä mikään juoppo ole etkä alkoholin väärinkäyttäjä. Sanaani ei uskota! “Pitäisikö minun ryhtyä väittelemään? – Usko nyt jumalauta, kyllä minulla on alkoholiongelma.

Miten ‘muijan’ käy. Juonta en voi paljastaa, spoilata. Joten ei muuta kuin etsimään Valmun oikeata elämää kuvaava taisteluni-kirja Ulos baarikaapista käden ulottuville ikään kuin rentouttavaksi lasilliseksi.

Pakko kai Leenan on onnistua, koska on kirjan omin käsin saanut kasaan?

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...