Mihail Bulgakov: Morfiini ja muita kertomuksia

Morfiini ja muita kertomuksia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mihail Bulgakov tunnetaan meillä parhaiten klassikkoromaanistaan Saatana saapuu Moskovaan, mutta onpa hänellä sentään muutakin tuotantoa. Morfiini ja muita kertomuksia on laadukas valikoima osin omaelämäkerrallisesta materiaalista kasattuja novelleja, jotka kääntäjä Mika Rassi on valinnut ja taustoittanut.

Niminovelli Morfiini on teoksen ehdotonta parhaimmistoa. Se on huurupäinen riippuvuuskuvaus maalaislääkäristä, jonka huumeet vievät mennessään. Kirjailijan omakohtaiset kokemukset morfinismista ovat vain hieman etäännytettyjä. Taidokas kerronta vie mennessän ensimmäiseltä sivulta alkaen. Samoja lääkärielämän huolia ja murheita Bulgakov käsittelee myös novelleissa Tähti-ihottuma, Olen tappanut ja Syfilisjuhla.

Toinen tärkeä Bulgakovin teema on Neuvostoliiton synty ja sitä ympäröivät sekavat vuodet. Parhaimmillaan hän on Kohtauksia Moskovasta -novellin asuinolosuhdesatiirissa. Myös palatsimuseoon sijoittuva Kaanin tuli on mainio tarina. Muutamissa novelleissa, kuten Päivä elämästämme -repliikkisarjatulessa, Bulgakov kokeilee kerronnan mahdollisuuksia ja rajoja.

Kaiken kaikkiaan Morfiini ja muita kertomuksia on vahva novellikokoelma. Jos Saatana saapuu Moskovaan oli mieleen, on tätäkin teosta helppo suositella.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...