Sodan viemät elämät

Katerina Gordeeva: Sodan viemät elämät : Kohtaloita Ukrainasta

Kaikkein pimeimmällä hetkellä toimittajalla on vain yksi tehtävä: dokumentoida kaikki se, mitä on tapahtunut... Ettei historiaa tarvitsisi myöhemmin vääristellä ja kertoa valheita siitä, mitä ihmiset ovat nähneet omin silmin. - Katerina Gordeeva Paljon on tapahtunut sitten helmikuun 24. päivän 2022, kun Venäjä aloitti Ukrainan valloituksen. Luke... Lue koko vinkki »
Haava

Oksana Vasjakina: Haava

Saimme taannoin kuulla siitä, miten nyky-Venäjän vallanpitäjät laativat moskovalaisille kirjastoille listan aiheeltaan epäsopivista kirjoista, jotka oli tuhottava. Tämä runoilija Oksana Vasjakinan esikoisromaani on yksi niistä. Syynä lienee kirjan arkinen mutta hyväksyvä ja normaalina pitämä suhtautuminen minäkertojan lesbouteen. Eräs kirjan sivuhe... Lue koko vinkki »
Sinkkipojat

Svetlana Aleksijevitš: Sinkkipojat

Nobelisti Svetlana Aleksijevitš tunnetaan dokumentaristista romaaneistaan. Afganistanin sotaa käsitellyt Sinkkipojat ilmestyi alunperin vuonna 1991, pian sodan päättymisen jälkeen. Tämä Pauli Tapion suomennos perustuu vuonna 2013 ilmestyneeseen kirjan toiseen painokseen, joka lisää loppuun kuvauksen Aleksijevitšiä vastaan 1990-luvulla Valko-Venäjäl... Lue koko vinkki »
Matkalaukku

Sergei Dovlatov: Matkalaukku

"Dovlatov on Babelin veroinen ironian ja tarkan lauseen mestari", kehuu Anita Konkka Sanat-blogissaan New Yorkiin emigroitunutta Sergei Dovlatovia (1941-1990) luettuaan kirjan Ulkomuseo. Samoin sanoin voin yhtyä kehumaan Dovlatovia Kompromissin ja nyt tämän viimeksi lukemani Matkalaukun jälkimainingeissa. New Yorkiin vuonna 1978 emigroitunut Neu... Lue koko vinkki »
Ulkomuseo

Sergei Dovlatov: Ulkomuseo

Kirjailija Boris Alihanov ei saa teoksiaan julki Neuvosto-sensuurin vuoksi. Rahapulassaan mies matkaa Pihkovan seudulle ja ryhtyy oppaaksi Aleksandr Puškinin kotimuseolla. Hän muuttaa hädin tuskin ihmisasumukseksi kelpaavaan taloon juopon Mihail Ivanovitšin luo. Vuokraa ei tarvitse maksaa, kunhan antaa ruplan päivässä vodkaan… Sergei Dovlatovin ... Lue koko vinkki »
Kompromissi

Sergei Dovlatov: Kompromissi

"Kuule, meidän olosuhteissamme häviäminen saattaa olla ansiokkaampaa kuin voittaminen." Semmoistahan se oli, jo tuon turistinakin näki: ei kaksista. Ei hääviä elintasoltaan eikä vapaudeltaan ollut virolaistenkaan elämä sosialistisen Neuvostoliiton puristuksessa. Sergei Dovlatov (1942, Leningrad – 1990, New York) ajautuu lehtimieheksi Tallinn... Lue koko vinkki »
Kuudes vartio

Sergei Lukjanenko: Kuudes vartio

Moskovan katuja terrorisoi vampyyri, jonka jättämät vihjeet johtavat Anton Gorodetskin, yöpartion edustajan ja Valon suurvelhon, ikiaikaisen, käsittämättömän voimakkaan ja menneisyydestä palanneen entiteetin jäljille. Entiteetin tavoitteena on tuhota sekä Muihin kuuluvat että ihmiset eli uhka on suurempi kuin kertaakaan aiemmin. Gorodetski joutuu t... Lue koko vinkki »
Köyhiä sukulaisia

Ljudmila Ulitskaja: Köyhiä sukulaisia

Olen aikaisemmin lukenut Ljudmila Ulitskajalta yhden novellikokoelman, Naisten valheet, ja samankaltaista tavaraa tämäkin on: pääasiassa naisten elämän ympärillä pyöriviä novelleja elämästä Venäjällä ja Neuvostoliitossa, venäjänjuutalaisella värityksellä. Ulitskaja on oivallinen novellisti, jonka tarinoissa ihmisten pienet elämät piirtyvät kirkk... Lue koko vinkki »
Tolstoin pako: sen todelliset syyt

Vladimir Tshertkov: Tolstoin pako : sen todelliset syyt

13 lasta Leo ja Sofia Andrejevna Tolstoi saivat aikaan puolivuosisataisen avioliiton alkutaipaleella. Naimisiin mennessä vuonna 1862 Sofia oli 18 ja Leo 34 v. Yhteiselämä päättyi syksyllä 1910 Leo Tolstoin pakoon avioliitosta, joka 30 viimeisen vuoden aikana oli muuttanut muotoaan, Leon sanoin: ”Minä olen tässä talossa kuin kiehuvassa helvetin ... Lue koko vinkki »
Sielun ruumis

Ljudmila Ulitskaja: Sielun ruumis

Sielun ruumis on Ljudmila Ulitskajaa parhaimmillaan. Ljudmila Ulitskaja herättää lukijan ajattelemaan, mutta ei kerro, mikä on oikein ja miten ajatella. Hän paremminkin kysyy: mitä sinä lukija tuumaat, ja niin ratkaisu jää lukijalle. Ulitskajan teksteissä löydän sekä lempeän hyväksyvän katseen että tiukan kriittisyyden. Vak... Lue koko vinkki »
Leo Tolstoi

Maksim Gorki: Leo Tolstoi

Alansa da Vinci, Michelangelo, Einstein tai kuka tahansa suvereeni, nero. Ateisti Maksim Gorki huudahtaa: "Tuo mies on Jumalan kaltainen!" Leo Tolstoi (1828–1910) Jasnaja Poljanasta. Aatelimies, joka ajanoloon häpesi vaurauttaan, etuoikeuksiaan ja ryhtyi suutariksi. Lopulta pakeni tiluksiltaan, mutta kuoli pian paettuaan. Alansa nero siis... Lue koko vinkki »
Oblomov

Ivan Gontšarov: Oblomov

Ilja Iljitš Oblomov on perinyt kolmisensataa sielua kaukaiselta maaseudulta. Tila siis tuottaa ilman että kolmissakymmenissä olevan Oblomovin tarvitsee tehdä juurikaan mitään sen eteen. Hän elelee palvelijansa Zaharin kanssa joutilaana Pietarissa, kunnes hänen vuokraisäntänsä häätää hänet asunnostaan. Ja mitä vielä! Samoihin aikoihin Oblomov rakast... Lue koko vinkki »
Hur funkar en fyr?

Roman Beljajev: Hur funkar en fyr?

Ei käy kieltäminen etteikö majakoissa olisi tietynlaista tenhoa, jopa romantiikkaa, vaikka nykyaikaiset majakat toimivatkin automaattisesti. Hur fynkar en fyr kertoo koululuokasta, joka pääsee tutustumaan majakan ihmeisiin ja siinä samalla vastataan yleisimpiin majakoihin liittyviin kysymyksiin, kuten kuinka pitkälle majakan valo oikein näkyy tai m... Lue koko vinkki »
Muistista piirretty kaupunki

Jelena Tšižova: Muistista piirretty kaupunki

Tässäpä oikein elegantti muistelmateos, jossa käydään läpi henkilökohtaista historiaa, sukuhistoriaa ja Pietarin kaupungin historiaa neljän sukupolven ajalta. Venäjällä se tarkoittaa hyvin monipuolista ajanjaksoa tsaarinvallasta varhaisen kommunismin ja Stalinin vainojen kautta Neuvostoliiton hajoamiseen. Kaupunkiin liittyvistä historiallisista ... Lue koko vinkki »

Mihail Kuzmin ja Eero Suvilehto: Galaksien välisestä etäisyydestä

Virkistävää vaihteeksi tutustua tarkoin mietittyihin ajatuksiin, kiteytettyihin lauseisiin, lyhyisiin virkkeisiin. Joutavat sanat karsittu, jolloin jokaisella sanalla tarkoituksensa. Mirkka Rekola kirjoitti aikoinaan jotain kultaomenista hopealautasella tarkoittaen viisaan sanoja. Tässä kaksikielisessä aforismikokoelmassa näitä jyväsiä on nyt ta... Lue koko vinkki »
Muistin muistolle

Maria Stepanova: Muistin muistolle : romanssi

Maria Stepanovan esikoisteos on vaikuttava kirja: vähän raskas, mutta hyvin kiinnostava katsaus Stepanovan suvun vaiheisiin ja siitä sitten laajemminkin muistiin, muistelemiseen, juutalaisten vaiheisiin, 1900-luvun katastrofeihin, elämään Venäjällä ja niin edelleen. Miten koettiin juutalaisten vainot, miten Leningradin piiritys? Stepanova käsitt... Lue koko vinkki »
Naisten valheet

Ljudmila Ulitskaja: Naisten valheet

Naiset valehtelevat, mutta eri tavoin kuin miehet, sanoo Ljudmila Ulitskaja. Lieneekö mahtava, miehinen valhe, strategisesti ja arkkitehtonisesti harkittu ja ikivanha kuin Kainin sana, olla lainkaan verrattavissa naisen herttaiseen valehteluun, jossa ei piile minkäänmoista mieltä, taka-ajatusta tai edes etupyyteitä? Ulitskaja kuvaa tässä yhteen n... Lue koko vinkki »
Naisten aika

Jelena Tšižova: Naisten aika

Ensinnä on pakko kehua Jelena Tšižovan kirjailijaesittelyä, joka alkaa näin: "Venäläinen Jelena Tšižova (s. 1957) päätti ryhtyä kirjailijaksi pelastuttuaan palavalta risteilyalukselta." Tämähän olisi itsessään jo todella erinomainen romaanin aloitus. Naisten aika ei kuitenkaan kerro orastavasta kirjailijuudesta merellisen katastrofin jälkeen, va... Lue koko vinkki »