Mihail Kuzmin ja Eero Suvilehto: Galaksien välisestä etäisyydestä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Virkistävää vaihteeksi tutustua tarkoin mietittyihin ajatuksiin, kiteytettyihin lauseisiin, lyhyisiin virkkeisiin. Joutavat sanat karsittu, jolloin jokaisella sanalla tarkoituksensa.

Mirkka Rekola kirjoitti aikoinaan jotain kultaomenista hopealautasella tarkoittaen viisaan sanoja. Tässä kaksikielisessä aforismikokoelmassa näitä jyväsiä on nyt tarjolla maisteltaviksi.

Maistuvat. Niitä tarjoilevat oululainen tohtori Eero Suvilehto ja pietarilainen journalisti Mihail Kuzmin elämästä kuolemaan.

Hiljentykäämme sanan äärelle – oppia ottaaksemme; viivähdämme ensin naapurissa.

Ellemme pelkäisi huomista, eläisimme jo tulevaisuudessa.” MK
Narri – kuninkaan huumoriviranomainen.” MK
Sydän voi lähteä vain sisäiseen maanpakoon.” MK
Hirveän iloiset ihmiset ovat kammottavan julmia.” MK
Terveet ajatukset elävät kehossa, sairaat päässä.” MK

Näitä näkee maanmiehemme:

Leikin loppu on kuoleman alku.” ES
Rakastaa totisesti siilikin, piikkejä pelkäämättä.” ES
Halusi syliin, joutui kynsiin.” ES
Turpa kiinni, nyt keskustellaan.” ES
Onnen peitto aina lyhyt, jostakin päästä.” ES

Ihminen on ihminen, kielestä piittaamatta. Sama kaiku on askelten. Minkä nyt politiikka sensuurein yrittää estää ajatusten julkitulon. Mikä sekin on kierrettävissä monin keinoin, ainakin samizdatissa. Tai niin kuin Kuzmin ilmoittaa: “Lyhin matka lain ja laittomuuden välillä? Satiiri!

Valtaapitävät kumpikin ajattelija näkee samalla tavalla. Toinen näin: “Tyrannillakin on isä ja äiti. Kansa.” Toinen: “Kansojen isät ovat lastensa synnyttämiä.”

Enemmän näissä lyhyesti lausutuissa on luettavaa kuin pitkässä proosassa! Kirjan kuvapiirroksissakin, Vladimir Semerenko, on irti temmottavaa: nyansseja poikineen.

Kirjan suomentaja Pentti Stranius on haastatellut kumpaakin kirjailijaa aforismien historiasta ja nykytilasta sekä siitä, mistä kumpuaa heidän ajattelunsa ja miksi juuri tässä lyhyessä muodossa.

Toistan: maistuivat. Huutomerkkiin päättäisin tuon verbin, vaan kun aforismi on enemmän hiljaisuuden taidetta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...