Rachel Firth, Minna Lacey ja Darran Stobbart: Atomeista galakseihin : Fysiikkaa aloittelijoille

Atomeista galakseihin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ilahduin kovasti kun sattumalta törmäsin Atomeista galakseihin : Fysiikkaa aloittelijoille -kirjaan kirjakaupassa. Kirja kuuluu Usborne-kustantamon maineikkaiseen For the Beginners -kirjasarjaan, joka käsittelee hieman haastavampia aiheita, joita usein pidetään liian vaikeina lapsille. Olen kirjasarjan tekijöiden kanssa kuitenkin samaa mieltä, että mikään aihe ei sinänsä ole lapsille liian hankala, kyse on vain siitä miten asioita opetetaan ikätasolle sopivalla tavalla.

Esimerkkiaukeama Atomeista galakseihin -kirjasta

Siispä täältä tullaan klassinen mekaniikka, termodynamiikka, sähkömagnetismi, hiukkasfysiikka ja kvanttimekaniikka – vain joitakin kirjan lukuja mainitakseni. Vaikka fysiikka kattaa nykyään aivan valtavan määrän aiheita, kirjassa selitetään hyvin mitä osa-alueita fysiikkaan kuuluu ja mitä niissä tutkitaan. Tutuksi tulee myös mihin tietomme oikein perustuu, kokeellinen menetelmä ja tieteellisen teorian luonne on tietysti aivan olennainen osa fysiikkaa. Kirjan kiehtovin osuus on kuitenkin sen lopussa, joka käsittelee fysiikan ratkaisemattomia arvoituksia, kuten muun muassa pimeän aineen mysteeriä ja madonreikiä, sekä kenties niiden mahdollistamaa aikamatkustusta. Vaikka lastenkirja onkin, Atomeista galakseihin käsittelee aihettaan yllättävän laajalti.

Kirjan toimivuus nojaa paljolti kuvittaja El Primo Ramónin ja kirjan suunnittelijan Jamie Ballin yhteistyöhön. Kirjan visuaalisuutta on selkeästi mietitty paljon ja sitä miten informaatiota voisi esittää mahdollisimman selkeällä ja mielenkiintoisella tavalla. Sille onkin tarvetta, sillä kaikki kirjan käsittelemät aiheet eivät ole helposti hahmotettavissa (kvanttilomittuminen, katson sinua). Kirja muistuttaa ulkoasultaan aika lailla mainiota 100 asiaa -kirjasarjaa, mikä ei ole ihme sillä kummastakin vastaa sama kustantamo.

Kuten Usbornen kirjoissa yleensä, panostaminen näkyy ulkoasun lisäksi myös kirjoittajien määrässä. Tätä kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Rachel Firth, Minna Lacey ja Darran Stobbart. Fysiikan asiantuntijana on toiminut tutkija Daisy Shearer. Usean ihmisen yhteistyö on luonut oikein mainion lastentietokirjan, joka tarjoaa hyvän ensikosketuksen fysiikan maailmaan. Täytyy vain toivoa, että sarjan muutkin osat tulevat ennen pitkää käännettyä suomeksi!

Esimerkkiaukeama kirjasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...