Alice James, Jerome Martin, Tom Mumbray ja muut: 100 asiaa maapallosta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suuri suosikkini 100 asiaa… -kirjasarja jatkuu jälleen, tällä kertaa aiheenaan maapallon ihmeet. Kirjan konsepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että se esittelee aiheestaan sata erikoista faktaa. Tässä tapauksessa lukija tutustuu muiden muassa merilintujen jätöksiin, joilla on kylmentävä vaikutus Pohjoisnavan lämpötilaan ja jättimäisten maalaiskiasten kaivamiin muinaisiin luoliin Etelä-Amerikassa. Kirjasta löytää myös vastauksen siihen, miten Erastothenes tarkalleen ottaen mittasi maapallon ympärysmitan 2300 vuotta sitten ja miten Himalaja liittyy Antarktiksen kylmenemiseen 34 miljoonaa vuotta sitten.

Kirja ei siis varsinaisesti pyri rakentamaan mitään yhtenäistä narratiivia maantieteeseen tai geologiaan liittyen, vaan se on suht sekalainen soppa kaikennäköistä mielenkiintoista liittyen maapalloon ja sen historiaan. Tässä on oikeastaan se syy, miksi kirja onkin niin vetävää luettavaa; mukana ei ole taatusti yhden yhtä tylsää sivua ja kirjan lukeekin ahmien alusta loppuun saakka. Vastahakoisenkin lapsen uteliaisuus aihetta kohtaan on kirjan loputtua kohti taattu, näin uskallan väittää. Hajanaisuudestaan huolimatta kirjassa on kuitenkin paljon sellaisia faktoja, jotka taatusti pistävät miettimään syy-seuraussuhteita syvemmälläkin tasolla, esimerkiksi miten monilla eri tavoilla ihminen on vaikuttanut maapallon nykytilaan.

Kokonaisuuden kruunaavat Federico Marianin, Parko Polon ja Dale Edwin Murrayn upeat ja oivaltavat kuvitukset. Tiedonhaluiselle lapselle 100 asiaa maapallosta onkin ehdottomasti suositeltavaa luettavaa ja toki sarjan edellisiinkin osiin kannattaa tutustua.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...