Jelena Tšižova: Muistista piirretty kaupunki

Muistista piirretty kaupunki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tässäpä oikein elegantti muistelmateos, jossa käydään läpi henkilökohtaista historiaa, sukuhistoriaa ja Pietarin kaupungin historiaa neljän sukupolven ajalta.

Venäjällä se tarkoittaa hyvin monipuolista ajanjaksoa tsaarinvallasta varhaisen kommunismin ja Stalinin vainojen kautta Neuvostoliiton hajoamiseen. Kaupunkiin liittyvistä historiallisista käänteistä Leningradin piiritys on kirjassa ja Jelena Tšižovan perhehistoriassa ja identiteetin määrittymisessä aivan erityisen merkittävässä osassa.

Väkisinkin tämä vertautuu Maria Stepanovan Muistin muistolle -teokseen, jossa siinäkin venäläinen naiskirjailija muistelee menneitä. Teoksia yhdistää jossain määrin myös juutalaisuus. Vähän erisävyisiä kirjat kuitenkin ovat, Tšižovan kirja on henkilökohtaisempi, Stepanovan painopiste on enemmän sukulaisten asioissa.

Suomalaisesta näkökulmasta mielenkiintoista oli, miten talvisodasta puhuttiin. Tšižovan vaari osallistui talvisotaan ja taitavana hiihtäjänä näki omin silmin kaikenlaista ja osasi sen johdosta suhtautua myöhempään propagandaan oikein.

Sotaa ei voi välttää. Lupaillaan lyhyttä ja voitokasta. Todisteena käytetään taannoista talvisotaa, jolloin Suomi-neito uhattuaan meidän neuvostosuvereniteettiämme (äidinisä hymähtää: kavalat suomalaiskenraalit käyttivät puolustuslinjaa hyökkäysaseena) sai Neuvostoliitolta turpiinsa…

Jelena Tšižova: Muistista piirretty kaupunki, s. 109

Kaiken kaikkiaan Muistista piirretty kaupunki on kiehtova teos ja mitä läheisempi suhde lukijalla Pietariin tai Leningradiin on, sitä enemmän kirjasta varmasti saa irti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...