Verinen Venäjä

Antto Terras: Verinen Venäjä

Antto Terraksen tragikoominen ote on siirtynyt nyt käsittelemään Venäjää. Verinen Venäjä on tarinakokoelma Venäjällä tapahtuneista rikoksista. Kuten kirjan nimessä on luvattu, meno on veristä.  Verinen Venäjä -kirjassa Antto Terras käy  tuttuun tapaansa läpi venäläistä rikoshistoriaa mustan huumorin kautta. Venäläisten rikosten yksityiskoht... Lue koko vinkki »
Suomalaisten kylmä sota

Antero Holmila: Suomalaisten kylmä sota

Kylmä sota oli Suomelle ja suomalaisille hankala ajanjakso, josta kirjoitettiin hyvin yksipuolisesti ajanjakson aikana. Keskustelu ja historian perkaaminen ei ole vieläkään päässyt sille tasolle, jolla sen voisi kuvitella olevan ottaen huomioon, kuinka tärkeitä kylmän sodan vuosikymmenet olivat Suomen kehitykselle yhteiskuntana. Historian professor... Lue koko vinkki »
Joe-setä

Veikko Huovinen: Joe-setä : Aikalaisen kertomuksia Josef Stalinista

Jokunen aika sitten oli käsissä ja luennassa täällä Kirjavinkeissä Anne Applebaumin viimeisen päälle asiallinen dokumenttijärkäle Gulag : Vankileirien saariston historia, jossa ei asiasisällöistä eikä totuuksista tingitty. Tällä kertaa on toisin ja mielikuvitusta pistetty peliin runsain mitoin, kun asialla on Havukka-ahon ajattelijakumppani Sot... Lue koko vinkki »
Gulag : Vankileirien saariston historia

Anne Applebaum: Gulag : Vankileirien saariston historia

3 777 380 syyllisiksi todettua vastavallankumouksen lietsomisesta. 2 369 220 heistä lähetetty leireille, 765 180 karkotukseen ja 642 980 teloitettu. Stalin on kuollut 1952 ja on aika selvittää Gulagin, vankileirijärjestelmän tuhoja. Siinä onkin selvittelemistä, ja kuten tarkoista luvuista on nähtävissä, Anne Appleb... Lue koko vinkki »
Sinkkipojat

Svetlana Aleksijevitš: Sinkkipojat

Nobelisti Svetlana Aleksijevitš tunnetaan dokumentaristista romaaneistaan. Afganistanin sotaa käsitellyt Sinkkipojat ilmestyi alunperin vuonna 1991, pian sodan päättymisen jälkeen. Tämä Pauli Tapion suomennos perustuu vuonna 2013 ilmestyneeseen kirjan toiseen painokseen, joka lisää loppuun kuvauksen Aleksijevitšiä vastaan 1990-luvulla Valko-Venäjäl... Lue koko vinkki »
Krysa

Sami Tissari: Krysa

1970-luvulla kävikin niin, että varhainen amerikkalainen tekoälytutkija loikkasi Neuvostoliittoon, ja hänen kauttaan käynnistyi ajattelevien koneiden verkoston rakentuminen, joka johti vähitellen koko maailmanjärjestyksen muuttumiseen. Neuvostoliitto nousi kiistattomaksi maailmanvallaksi Amerikan jäädessä soittelemaan toista viulua. Vähitellen kone... Lue koko vinkki »
Toivon että tapaamme

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Mitä ankarampaa on nälänhätä, mitä useampi on vailla työtä, mitä isommat ovat Venäjän sotatappiot, mitä enemmän kuolee äideiltä poikia, vaimoilta miehiä, lapsilta isiä, sitä suuremmaksi kasvaa tyytymättömyys tsaariin ja sotaan, sitä lähempänä on sosialistinen vallankumous, mies huudahti ja läimäytti molemmat kätensä innostuksen puuskassa polviinsa.... Lue koko vinkki »
Inkeriläinen äitini

Reijo Rautajoki: Inkeriläinen äitini : Pelon täyttämä elämä

Inkerinsuomalaisten tarina on pitkään pysynyt suurelle yleisölle tuntemattomana, mutta viime vuosina aiheesta on onneksi julkaistu yhä enemmän kirjoja. Reijo Rautajoki katsoo, että pitkän hiljaisuuden taustalla on ollut paljolti suomettuminen, haluttiin pitää hyvät suhteet itänaapuriin ja niin inkerinsuomalaisten kohtalosta tuli tabu, josta oltiin ... Lue koko vinkki »
Lopun alku d-mollissa

Lauri Mäkinen: Lopun alku d-mollissa

Lauri Mäkisen esikoisromaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (2015) teki vaikutuksen. 1920-luvun Ambomaalle sijoittuva dekkari voitti Vuoden johtolangan parhaana esikoisdekkarina, joten kiinnostuin. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt sotavuosiin sijoittuva dekkari 50/50 (2017) oli sekin mainio. Kolmatta kirjaa on sitten saatu odot... Lue koko vinkki »
Agentti Sonja

Ben Macintyre: Agentti Sonja : äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja

Toissa vuonna ilmestyi Ben Macintyren tietokirja kirja Vakooja ja petturi, joka oli oikein erinomainen. Jos mahdollista, Agentti Sonja on kuitenkin vieläkin parempi. Itse asiassa mietin tätä lukiessani, että on ihme jos aiheesta ei jossain vaiheessa ilmesty televisiosarjaa tai elokuvaa sillä Sonjan, oikealta nimeltään Ursula Kuczinskin, elämä sopis... Lue koko vinkki »
Putin's Russia : The Rise of a Dictator

Darryl Cunningham: Putin’s Russia : The Rise of a Dictator

Darryl Cunningham on sarjakuvajournalismin suuria nimiä ja tällä kertaa hän tekee varsin ajankohtaisen katsauksen Venäjälle ja siihen miten Vladimir Putin on päässyt maailman vaikutusvaltaisimman autokraatin asemaan. Putinin uran alku oli ainakin näennäisesti varsin vaatimaton. Jo nuorena poikana Putin haaveili KGB:n liittymisestä ja siinä hän ... Lue koko vinkki »
Viro maailmanvallaksi!

Ville Hytönen: Viro maailmanvallaksi!

Ville Hytönen paneutui edellisessä kirjassaan Eesti on my mind Viron kulttuuriin ja kansaan vironsuomalaisesta näkökulmasta. Viro Maailmanvallaksi on eräänlainen henkinen jatko-osa, joka jatkaa edellisen kirjan hyväksi havaittua formaattia. Kirjan luvut ovat enemmän tai vähemmän itsenäisiä kokonaisuuksia poimien mielenkiintoisia jutun aiheita Viro... Lue koko vinkki »
Kompromissi

Sergei Dovlatov: Kompromissi

"Kuule, meidän olosuhteissamme häviäminen saattaa olla ansiokkaampaa kuin voittaminen." Semmoistahan se oli, jo tuon turistinakin näki: ei kaksista. Ei hääviä elintasoltaan eikä vapaudeltaan ollut virolaistenkaan elämä sosialistisen Neuvostoliiton puristuksessa. Sergei Dovlatov (1942, Leningrad – 1990, New York) ajautuu lehtimieheksi Tallinn... Lue koko vinkki »
Tätä en vielä kertonut : Uutismiehen tilinpäätös

Kari Lumikero: Tätä en vielä kertonut : Uutismiehen tilinpäätös

Tornion pojasta Kari Lumikerosta (s.1945) ja hänen soraisesta äänestään kun olen aina pitänyt, oli mielenkiintoista lukea miestä ilman ääntä. Ja kas kummaa: äänen sävy kuului tekstin lomassa! Aloitettiin maailman matkat Huippuvuorilta, jossa Pohjoismaiden ulkoministerit kokoontuivat, ja pääteltiin matkat Thaimaan lintuinfluenssajuhliin sekä Salo... Lue koko vinkki »
Arktis: likaista lunta

Ville-Juhani Sutinen: Arktis : Likaista lunta

Tutkimusmatkailija Adolf Nordenskiöld vieraili 1800-luvun loppupuolella Huippuvuorilla ja Grönlannissa ja pisti tuolloin merkille jäätiköltä löytyvän salaperäisen mustan tomun. Toisin kuin Nordenskiöld arveli, kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään avaruudesta laskeutunut kosminen aines, vaan tehdasperäinen hiili- ja rautapöly, joka oli kulkeutunut po... Lue koko vinkki »
Tsernobyl: ydinkatastrofin historia

Serhii Plokhy: Tšernobyl : Ydinkatastrofin historia

Tšernobyl : Ydinkatastrofin historia päätyi lukulistalle paljolti erinomaisen Chernobyl-televisiosarjan ansiosta. Sarjan julkaisun aikoihin Suomessakin kirjoiteltiin paljon siitä mitkä seikat sarjassa olivat puhdasta dramatisointia ja mitkä asiat taas pitivät paikkansa. Tuntui siltä, että aiheeseen oli pakko syventyä lähemmin. Ensimmäinen asia m... Lue koko vinkki »
Saarelaislaulu

Paula Havaste: Saarelaislaulu

Vilja Talvikin elämästä kertova kirjasarja on edennyt jo neljänteen osaansa. Nyt ollaan vuodessa 1967. Vilja pitää edelleen majataloa Saarenmaalla. Villemistä on tullut aika sietämättömän itseriittoinen kirjailijakuuluisuus ja lapsetkin ovat kasvaneet jo isoiksi: esikoinen Meelis on sotaväessä, keskimmäinen Merle on juuri täysi-ikäistynyt Komsomol-... Lue koko vinkki »
Young heroes of the Soviet Union

Alex Halberstadt: Young heroes of the Soviet Union : A Memoir and a Reckoning

Ylisukupolviset traumat eivät ole muistelmissa mikään harvinainen teema, mutta Alex Halberstadtin kokemuksissa on silti jotain hyvin tuoretta. 70-luvuun lopussa Neuvostoliitosta New Yorkiin muuttanut Alex pyrki lapsena kaikin mahdollisin tavoin sulautumaan uuteen kotimaahansa ja jättämään vanhan elämän taaksensa. Vanhaan elämään kuului myös Neuvost... Lue koko vinkki »
Neukkuturismi

Ville-Juhani Sutinen: Neukkuturismi : Neuvostoliiton matkailun historia

Melkoinen pehmytkantinen haitari käsissä, paksu kuin mikä, hankala käsitellä, ja niin pirusti nuotintarkkaa asiaa. Vastapaino ei kevyttä kauppaa, myy vain punnittua tavaraa. Vähemmän tietäjällä on joskus juonessa roikkumista. No lopulta päästiin, tervanjuonninkin jälkeen, perille, saatiin masurkka soitetuksi, kalinka tanssituksi. Kannattihan tuo... Lue koko vinkki »