Huomioita Amerikasta

Charles Dickens: Huomioita Amerikasta

Pittsburgh muistuttaa Englannin Birminghamia, tai ainakin paikalliset sanovat niin. Jos ei oteta lukuun katuja, puoteja, taloja, vankkureita, tehtaita, julkisia rakennuksia ja väestöä, se saattaa pitää paikkansa. Vuoden 1842 alussa kolmissakymmenissä ollut Charles Dickens ei ollut enää mikään aloitteleva kirjailija: hän oli ehtinyt julkaista jo... Lue koko vinkki »
Paratiisi

Abdulrazak Gurnah: Paratiisi

"Jos maan päällä on helvetti, se on täällä." Kaukana paratiisista siis, kerrottakoon heti alkuun, kumottakoon kirjan nimi Paratiisi. Kahlaillaan pitkin itäisen Afrikan viidakkoja vaaroista piittaamatta kauppamatkoilla kylissä alkuperäiskansojen parissa. Matkoille mukaan lopulta on päässyt Yusuf, joka 12 vuoden iässä joutui velanpantiksi "setä" ... Lue koko vinkki »
Kahlitut

Kalle Kananoja: Kahlitut : Orjuuden historiaa Amerikan mantereella

Orjuudesta on kirjoitettu paljon, erityisesti taloudellisesta näkökulmasta. Kalle Kananojan kirjan painopiste eroaa hieman totutusta, sillä se keskittyy enemmän sosiaalihistoriaan ja orjien kokemusmaailmaan. Tähän liittyy myös paljon yllätyksiä. Niin huono kuin orjien asema olikin, orjuutta onnistuttiin silti vastustamaan monin keinoin, ja orjat ky... Lue koko vinkki »
The Forgotten Slaves of Tromelin

Sylvain Savoia: The Forgotten Slaves of Tromelin

Intian valtameressä sijaitseva piskuinen Tromelinsaari on niin pieni, että myrskyn yllättäessä koko saari saattaa peittyä veden alle. Tälle saarelle haaksirikkoutui vuonna 1760 orjalaiva Utile. Uppoavasta laivasta pelastui saarelle lopulta noin kahdeksankymmentä madagasgarilaista orjaa ja suuri osa miehistöä. Vaikka tilanne näytti ensialkuun aivan ... Lue koko vinkki »
Maanalainen rautatie

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie

Cora on kolmannen polven orja. Hän on elänyt koko elämänsä Georgiassa puuvillaplantaasilla. Julman isännän vaihtuminen vielä julmempaan saa Coran lähtemään karkuun, kohti pohjoista, kohti vapautta. Coran äiti on ainoa orja, joka koskaan on Randallin plantaasilta pakoon päässyt. Vaikka maineikas orjanmetsästäjä Ridgeway vaanii kannoilla, Cora ei aio... Lue koko vinkki »
Life of a Klansman

Edward Ball: Life of a Klansman : A Family History in White Supremacy

Edward Ball on kenties parhaiten tunnettu kirjastaan Vereen kirjoitettu : Plantaasin orjat ja isännät, jossa hän tutkii orjia omistaneiden esi-isiensä historiaa, sekä jäljittää heidän omistamiensa orjien nykyisiä jälkeläisiä. Ballin uusin kirja sukeltaa myös sukuhistoriaan, mutta tällä kertaa kohteena on pääsääntöisesti vain yksi henkilö. Edward Ba... Lue koko vinkki »

Edward Ball: Vereen kirjoitettu : Plantaasin orjat ja isännät

Englantilainen Elias Ball saapui Etelä-Carolinaan vuonna 1698 mehevän perinnön perässä, johon kuului plantaasi ja kaksikymmentä orjaa. Alun perin pennitön Elias osasi hyödyntää tilaisuutta kun sellaisen näki, ja hänestä tulikin lopulta kokonaisen orjadynastian kantaisä. Ballin suku omisti orjia kaikkiaan 167 vuotta, ja sinä aikana heillä oli parhai... Lue koko vinkki »

Keum Suk Gendry-Kim: Grass

Grass on niitä teoksia, jotka onnistuvat jättämään lukijansa aika lailla tyystin sanattomaksi, mikä on tietysti hieman ongelmallista arvostelijan kannalta, mutta yritetään silti. Ensimmäinen ajatukseni sarjakuvan luettuani oli kysymys, miten ihmeessä kukaan voi selvitä tällaisista tapahtumista järjissään? Kyseiset tapahtumat sijoittuvat vuosikym... Lue koko vinkki »
Vesitanssija

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija

Olipas jotenkin hämmästyttävän sujuvasti etenevä kirja. Jotenkin tällaiselta suuresti arvostetulta Keltaisen kirjaston kirjalta odottaisi, että kirjan parissa vierähtäisi hyvä tovi, mutta ei, tämä oli hyvin nopealukuinen, joutuisa kirja. Ja mikäpä siinä – eihän se mikään itseisarvo ole, että hyvän kirjan on oltava hidassoutuinen. Ta-Nehisi Coate... Lue koko vinkki »
White Trash

Nancy Isenberg: White Trash : The 400-Year Untold History of Class in America

Nancy Isenberg käyttää teoksessaan USA:ssa olevaa kulttuurista stereotypiaa ”valkoisesta roskasakista” ja ”punaniskoista” kertoakseen alempien sosiaaliluokkien historian USA:n kolonisoimisesta nykypäivään saakka. Kirjailijan teesi on, että USA on luokkayhteiskunta, kuten Iso-Britannia, mutta maan ”amerikkalaiseen unelmaan” perustuva ideologia luoti... Lue koko vinkki »

Marcelo D’Salete: Angola Janga : The Kingdom of Runaway Slaves

Orjuudesta ja siirtomaa-ajoista on tullut viime aikoina luettua useampi kirja, harvan aihepiiri on kuitenkaan ollut aivan niin kutkuttava kuin Angola Jangan. Sarjakuva kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Palmaresista, karanneiden orjien perustamasta valtiosta, joka sijaitsi Brasilian itäosassa 1600-luvulla. Palmares, tai "Pikku Angola" kuten ... Lue koko vinkki »

Maijastina Kahlos: Roomalaiset ja barbaarit

Maahanmuutto ja pakolaisuus, vihapuhe, suvaitsevaisuus ja ennakkoluulot ovat uutisotsikoiden aiheina harva se päivä. Siitä huolimatta nämä aiheet eivät tietysti ole vain omalle ajallemme ominaisia puheenaiheita, onhan jo kauan pohdittu tuhoutuiko Länsi-Rooma maahan muuttaneiden barbaarien vuoksi. Maijastina Kahlosen Roomalaiset ja barbaarit pyrkii ... Lue koko vinkki »
Into Africa

Martin Dugard: Into Africa : The Epic Adventures of Stanley & Livingstone

Kun näin lapsena Joe Johnstonin ohjaaman elokuvan Jumanji (1995), pidin jo silloin sitä liioiteltuja. Afrikan sademetsät eivät voi olla niin kauhistuttavan villejä. Eihän? Sitten luin tämän Martin Dugardin vuonna 2004 kirjoittaman kirjan Into Africa : The Epic Adventures of Stanley & Livingstone. David Livingstone oli kuuluisa brittiläinen t... Lue koko vinkki »

Zora Neale Hurston: Barracoon : The Story of the Last “Black Cargo”

Vuonna 1927 antropologi Zora Neale Hurston pääsi haastattelemaan varsin harvinaislaatuista ihmistä. Cudjo Lewis, oikealta nimeltään Oluale Kossola, oli nimittäin viimeinen elossa oleva afrikkalainen, joka oli henkilökohtaisesti kokenut kaappaamisen ja myynnin orjaksi Yhdysvaltain orjamarkkinoille. Transatlanttinen orjakauppa oli tosin virallises... Lue koko vinkki »
12 Years a Slave

Solomon Northup: Twelve Years a Slave

Solomon Northupin Twelve Years a Slave on kirjailijan vuonna 1853 julkaistu muistelma tämän vuosista orjana. Northup syntyi vapaana miehenä Pohjois-Yhdysvalloissa, jossa orjuus oli jo hänen isänsä aikana lakkautettu. Kirjailijalla oli kaikki, mitä tuohon aikaan voisi toivoa: työ, perhe ja katto pään päällä. Northup joutuu kuitenkin orjakauppiaid... Lue koko vinkki »
Liberalismin musta kirja

Domenico Losurdo: Liberalismin musta kirja

Domenico Losurdon Liberalismin musta kirja on historiallinen tietokirja, joka pyrkii paljastamaan 1700-luvulta alkaneen aatesuuntauksen pimeimmät puolet. Kuten yleensäkin, tämä mustien kirjojen genre ei ole puolueetonta, vaan yleensä tietyn aatteen tai uskonnon vastustaja kirjoittaa vihaisena kirjan, jolla osoitetaan, että toinen aate on niin ta... Lue koko vinkki »