Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija

Vesitanssija

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olipas jotenkin hämmästyttävän sujuvasti etenevä kirja. Jotenkin tällaiselta suuresti arvostetulta Keltaisen kirjaston kirjalta odottaisi, että kirjan parissa vierähtäisi hyvä tovi, mutta ei, tämä oli hyvin nopealukuinen, joutuisa kirja. Ja mikäpä siinä – eihän se mikään itseisarvo ole, että hyvän kirjan on oltava hidassoutuinen.

Ta-Nehisi Coatesin esikoisteos kertoo Hiram Walkerin tarinan. Hiram on virginialaisen tupakkatilan isännän ja orjan poika, tummaihoinen ja siten orjan asemassa – mutta isännän poikana kuitenkin erityisasemassa. Lisäksi Hiramilla on erinomainen muisti: hän muistaa kerrasta kaiken, mitä hänelle sanotaan. Tämä käy seurapiiritempusta, mutta herättää myös joidenkin tahojen mielenkiinnon.

Ympärillä Virginiaan rahaa tuonut ja leveän elämän mahdollistanut tupakkateollisuus on hiipumassa, maa on köyhtynyt ja suuret, perinteikkäät tilat rappeutumassa. Orjia myydään pois; Natchez on kirosana, sillä sinne viedyt orjat eivät koskaan enää palaa. Orjaperheitä hajotetaan sääliä tuntematta ja yhteiskunta alkaa muutenkin murentua ympärillä.

Romaani alkaa, kun Hiram joutuu onnettomuuteen ajaessaan valkoista velipuoltaan Maynardia kärryillä kotiin. Kärryt suistuvat veteen, veli kuolee ja Hiram selviää kuin ihmeen kaupalla – ja jotain todella ihmeellistä onkin siinä sinisessä valossa, jonka välähdyksessä Hiram vedestä rannalle päätyy. Tapauksen jälkeen Hiram päättää paeta. Hän on kuullut maanalaisesta liikkeestä, joka salakuljettaa orjia vapaaseen pohjoiseen. Vapaus kutsuu Hiramia, mutta vapaus ei aina ole aivan yksinkertainen asia.

Vesitanssija ei ole puhtaan historiallinen teos. Hiram löytää itsestään yliluonnollisia voimia, jotka nostavat kirjan maagisen realismin puolelle. Näiden voimien löytäminen ja käyttöön saaminen ajaa Hiramin kehitystä vahvasti: miten Hiram, joka muistaa kaiken, saa palautettua mieleensä unohtamansa äidin, joka on selvästi yhteydessä voimien vapautumiseen?

Vesitanssija on jännittävä ja vauhdikkaasti etenevä kuvaus maanalaisesta toiminnasta orjien vapauttamiseksi ja isoista kysymyksistä liittyen vapauteen, muistamiseen ja menetyksiin. Vapaus on ies, siinä missä orjuuskin, mutta toisaalta itsenäisyys ja valta itseensä voittavat aina orjuuden ja vankeuden. Kiehtova teos.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...