Vuonna 1927 antropologi Zora Neale Hurston pääsi haastattelemaan varsin harvinaislaatuista ihmistä. Cudjo Lewis, oikealta nimeltään Oluale Kossola, oli nimittäin viimeinen elossa oleva afrikkalainen, joka oli henkilökohtaisesti kokenut kaappaamisen ja myynnin orjaksi Yhdysvaltain orjamarkkinoille.
Transatlanttinen orjakauppa oli tosin virallisesti lakkautettu jo 1800-luvun alkuvuosina, mutta se ei pysäyttänyt kysyntää orjille Yhdysvalloissa eikä Afrikassakaan. Monet tuolloiset afrikkalaiset valtiot ansaitsivat orjien myymisellä sievoiset summat ja siten aktiivisesti vastustivat orjakaupan lopettamista. Dahomeyn kuningaskunta (nykyinen Benin) oli yksi suurimmista orjuudesta hyötyjistä ja se jopa aloitti sotia saadakseen tarpeeksi sotavankeja myytäväksi.
Tämä oli myös Kossolan kotikaupungin kohtalo. Vuonna 1860, ollessaan 19-vuotias, Kossolan tuntema maailma päättyi verilöylyyn. Ne jotka selvisivät Dahomeyn sotureiden aseilta, kuljetettiin rannikolle odottamaan myyntiä ja lastausta tuntemattomaan kohtaloon. Kirjan nimi Barracoon on espanjaa ja se viittaa niihin parakkimaisiin tiloihin, joissa kaapatut afrikkalaiset odottivat pahimmillaan kuukausia saapuvia orjalaivoja.
Kossolan kertomus on koskettava ja raaka. Orjuus sinänsä ei kestänyt “kuin” viitisen vuotta, ennen kuin Yhdysvaltain sisällissota katkaisi sen, monella tapaa sydänsurut alkoivat kuitenkin vasta sen jälkeen. Koska Kossola ja muut laivassa saapuneet olivat identiteetiltään afrikkalaisia, ei heitä hyväksytty muiden Yhdysvalloissa syntyneiden mustien keskuudessa. Koska paluu Afrikkaan ei kuitenkaan ollut mahdollinen, perustivat laivalla tulleet lopulta oman kaupungin Alabamaan, Africa Townin.
Kossolan surumielinen ja kaipausta täynnä oleva kertomus ei ole kovinkaan pitkä, mutta koska Kossolan kertomusta ei ole litteroitu kirjakieleksi, on lukeminen aluksi hieman hidasta. Vaikka Kossolan omalaatuisen Alabaman murteen lukeminen tuntuu ensin erikoiselta, kun kerronnan rytmistä saa kiinni, niin sitä osaa arvostaa, että kirja on todella kirjoitettu Kossolan omin sanoin.
Ottaen huomioon miten suuri määrä ihmisiä myytiin orjaksi vuosisatojen mittaan, on silmiinpistävää miten harvan kokemuksia on loppujen lopuksi kirjoitettu ylös. Barracoon on koskettava ja historiallisesti merkittävä dokumentti jota voi suositella kenelle tahansa historiasta vähääkään kiinnostuneelle.