David Mitchell: Pilvikartasto

Pilvikartasto

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jos haluat nauttia lukukokemuksesi tietämättä kirjan rakenteesta ja ideoista mitään, lue tämä arvostelu vasta luettuasi kirjan. Koen varsin vaikeaksi käsitellä tätä kirjaa spoilailematta jonkin verran teoksen erikoista rakennetta, toisaalta en näe, että teoksen vetovoima perustuisi nimenomaan rakenteen yllätyksellisyyteen.

Pilvikartasto perustuu samanlaiselle idealle kuin Jos talviyönä matkamies. Kirja koostuu kuudesta erillisestä kertomuksesta, jotka linkittyvät toisiinsa. Calvino jättää tarinat brutaalisti kesken, lukijan harmiksi, kun taas Mitchell, jätettyään tarinat alkuvaiheessa kesken, pelastaa lukijansa hädästä palaa­malla takaisin. Maatuskanukke avataan, puretaan osiinsa ja kootaan sitten takaisin ehjäksi.

Tarinat ovat erilaisia, mutta jokainen tarina sisältyy tavalla tai toisella seuraa­vaan. Uloin kuori kertoo amerikkalaisesta notaarista 1800-luvun Tyynelläme­rellä, sisimmissä kuorissa matkataan ajassa eteenpäin aina tulevaisuuteen asti. Matkalla lukija törmää monenlaisiin tarinoihin: poliittisiin trillereihin, Le Guin -henkiseen scifistelyyn, dekadenttiin kirjeromaaniin ja niin edelleen. Tyylit vaihtelevat, mutta tietyt teemat toistuvat: Mitchell tarkastelee muun muassa sortoa ja hyväksikäyttöä eri näkökulmista.

Pilvikartasto on häpeilemättömän nokkela teos. Turhan nokkela joidenkin makuun, varmasti, mutta itse viihdyin kovasti teoksen parissa. Jokainen tarina ei välttämättä vedä puoleensa samalla tavalla, mutta kiinnostavimmillaan Pilvikartasto on fantastinen ja kokonaisuutena toimii erittäin hyvin. Ovelan kirjallisuuden ystäville!

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...