Ujuni Ahmed ja Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Somalialaissyntyinen Ujuni Ahmed on näkyvimpiä suomalaisia ihmisoikeuk­sien puolesta taistelevia muslimeja. Yhdessä Elina Hirvosen kanssa kirjoitet­tu Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Ujuni Ahmedin henkilökohtai­nen kertomus siitä, miten hänestä tuli se aktiivinen toimija, joka hän tänään on.

Ujuni Ahmed haluaa antaa voimia erityisesti nuorille tytöille, jotka joutuvat vähemmistöissä ahtaalle vain siksi, että ovat tyttöjä. Hän on itse kokenut niin fyysistä kuin henkistä väkivaltaa, ja nyt hän nousee sanomaan, että se on väärin, ja että kenenkään ei pidä joutua sellaista kokemaan – kulttuurista ja yhteisöstä riippumatta. Vaikeasta lapsuudesta ja nuoruudesta avoimesti kertominen antaa esimerkin siitä, että pohjaltakin voi nousta.

Mutta mikä kirjassa on tärkeää, Ujuni Ahmed ei lopeta kertomustaan vain nykyhetkeen. Hänellä on katse kauemmas, poliittinen päämäärä niin somali­yhteisön sisällä kuin muuallakin. Tasa-arvo ja ihmisoikeudet eivät vielä toteu­du. Paljon pitää vielä tehdä.

Ujuni Ahmed puhuu kirjassa myös paljon omasta islaminuskostaan, ja toteaa esimerkiksi suomalaisten muslimiyhteisöjen johtohahmojen toimivan profee­tan opetusten ja Koraanin vastaisesti pakottaessaan naisia ja tyttöjä tiukkoihin rajoituksiin ja rankaisemalla rajojen kyseenalaistamisesta. Hän toistaa mones­ti, kuinka väärin on joutua tottelemaan kaikkia kieltoja ja määräyksiä, ja kuinka kaikki – raiskaukset, alistaminen, väkivalta, sukuelinten silpominen ja niin edelleen – on aina muka tyttöjen omaa syytä. Kuvaava on kohtaus, jossa Ujuni Ahmed kertoo ystävänsä enon hakanneen hänen ystäväänsä ostoskeskuk­ses­sa. Kun muut kuulevat siitä, kysytään, miksi tytöt ylipäänsä olivat ostos­keskuksessa.

Oma somalitausta on Ujuni Ahmedille ristiriitainen pala. Hän kertoo matkas­taan Somalimaahan, jossa hän tuntee olevansa kotona, mutta toisaalta hänen mielestään hänen kotikulttuurissaan on niin paljon väärää, että sen normeihin sopeutuminen on vaikeaa, ehkä mahdotonta.

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on yksi viime aikojen tärkeimpiä suo­malaisia puheenvuoroja ihmisoikeuksien puolesta. Itselleni kirja antaa paljon ajateltavaa paitsi yhteiskunnasta yleensä myös työhöni opettajana. Ehkä osaan katsoa jälleen uudella tavalla sekä vähemmistötaustaisia että muita opiskelijoitani. Pintakerros kun ei kerro kaikkea, ja asiat eivät aina ole suoravii­vaisen yksinkertaisia. Kaikkien – vanhojen ja etenkin nuorten –kannattaa lukea tämä!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...